Google are un nou obiectiv: Internetul în realitate virtuală

Google are un nou obiectiv: Internetul în realitate virtuală
scris 5 iul 2016

Google a început să pună bazele unui internet navigabil în realitate virtuală și vrea să realizeze acest lucru prin browser-ul Chrome.

Gigantul american a inclus, în cea mai recentă versiune dedicată dezvoltatorilor de Google Chrome pentru smartphone-uri, un suport pentru standardul open source WebVR.

Urmărește-ne și pe Google News

WebVR este un set de librării JavaScript care facilitează crearea site-urilor compatibile cu modul VR (Virtual Reality). Asta înseamnă că site-urile care vor include această tehnologie vor putea fi accesate în mod VR, folosind o cască de realitate virtuală.

Mai mult ca sigur că printre primele servicii cu suport VR vor fi chiar cele deținute de Google. Produse precum YouTube sau Google Photos sunt, cel mai probabil, primele pe listă datorită afinității conținutului multimedia pentru realitate virtuală.

Smartphone-urile cu Android suferă în continuare de o securitate precară CITEȘTE ȘI Smartphone-urile cu Android suferă în continuare de o securitate precară

Pe de altă parte, va fi interesant de văzut ce funcționalități va aduce modul VR unor produse de productivitate, precum Google Drive sau Gmail. Cum va fi, oare, să compui un mail în realitate virtuală și, mai ales, de ce ai prefera această variantă în pofida celei clasice?

Una dintre problemele pe care Google le va rezolva prin această abordare este trecerea de la un site disponibil în mod VR la unul obișnuit. În mod normal, un site obișnuit nu este văzut corect cu o cască de VR, ceea ce înseamnă că utilizatorul trebuie să-și pună casca pentru site-uri cu suport WebVR și să o dea jos când trece la un site normal.  Ceea ce nu ar fi foarte comod.

Google a găsit o soluție, numită VR shell, care face toate site-urile vizibile cu casca pusă, indiferent că sunt sau nu compatibile cu standardul realității virtuale. Asta înseamnă că, în practică, și site-urile care nu includ suportul WebVR vor putea fi vizualizate la 360 de grade atunci când este folosită o cască de realitate virtuală.

Internetul în realitate virtuală va putea face primii pași după ce Google va lansa noua versiune de Android, care va include tehnologia Daydream - o platformă de realitate virtuală integrată de Google chiar în sistemul de operare.

Eric Schmidt: În 5-10 ani, ceasurile inteligente vor ști când ești bolnav și vor suna la doctor CITEȘTE ȘI Eric Schmidt: În 5-10 ani, ceasurile inteligente vor ști când ești bolnav și vor suna la doctor

Este primul semn concret al celor de la Google în direcția unui internet în realitate virtuală, asta după ce șeful Facebook, Mark Zuckerberg, a spus că realitatea virtuală este un pas natural pentru o rețea socială. De altfel, Facebook deține și prima companie producătoare a unei căști de realitate virtuală, Oculus.

Dacă Facebook vrea o rețea socială în realitatea virtuală, este absolut logic ca Google să-și dorească același lucru pentru întreg internetul. Reclamele în realitate virtuală vor fi ceva cu totul special.

Vor mai trece, însă, ani buni până când aceste proiecte să se transforme în aplicații practice la scară largă. Cert este că realitatea virtuală nu este doar o opțiune căreia îi putem spune "pas", ci o direcție către care ne îndreptăm indiferent dacă ne place sau nu.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
chrome
android
realitate virtuala