Doi antreprenori relansează ceasurile Optimef, primele ceasuri de mână produse în România comunistă, în variantă postmodernă

Doi antreprenori relansează ceasurile Optimef, primele ceasuri de mână produse în România comunistă, în variantă postmodernă
scris 22 apr 2017

Compania Optimef a fost reînființată de doi antreprenori, care vor să reintroducă pe piață celebrele ceasuri Optimef, fabricate în interprinderea Mecanică Fină pe vremea comunismului, într-un nou design însă, inspirat de ideile Grupului Memphis.

Potrivit unui articol apărut în revista de arhitectură și design Dezeen, cei doi antreprenori români, Andrei Morariu și Bogdan Costea, au preferat în locul designului original al ceasurilor ieșite pe porțile Mecanică Fină începând cu 1979, un design contemporan, influențat de Grupul Memphis, în culori primare și cu o grafică simplă.

Urmărește-ne și pe Google News

“Am preluat funcționalitatea modernismului anilor ’60 și am combinat-o cu joaca anilor ’70 și ’80. Vrem să creăm un design care să fie un melanj între un minimalism simplu și ciudățenia Grupului Memphis”, au declarat antreprenorii pentru Dezeen.

Grupul Memphis este, potrivit Wikipedia, un grup italian de arhitectură și design creat la Milano de Ettore Sottsass în 1981 care a conceput obiecte ceramice, de sticlă, metal și mobilier postmodern între 1981 și 1987.

Ceasurile sunt concepute în România, produse în Chgina și au un mecanism japonez, pe bază de quartz.

Ceasurile originale Optimef au dispărut de pe piață la începutul anilor ’90 când fabrica de stat a dat faliment după prăbușirea guvernului comunist.

“Credem că brandul Optimef merită să renască. Vrem să amintim tuturor că în România s-au produs lucruri cool înainte să știm ce înseamnă cool. Mixăm elemente de design din anii ‘70 – ‘80 cu funcționalitatea de azi și tehnologia de mâine. Ceasurile Optimef sunt o fuziune între trecut și prezent. Fiecare ceas va conține întotdeauna o componentă nostalgică, dar și un element inovator.”, se precizează pe site-ul companiei.

Prima creație a noilor antreprenori este Ceasul Fărăzece, denumit după modul în care românii obișnuiesc să comunice ora. “El este dotat cu mecanism japonez, e fabricat și asamblat în China după designul nostru. Dacă în cazul mecanismului nu putea fi vorba de fabricarea lui pe plan local, ne-am dorit ca tot restul să fie produs în România, însă prețul final ar fi fost prea mare pentru a face asta din start. Acestea fiind spuse, avem un plan pentru a face ceasul din-ce-în-ce-mai-românesc. Următorul pas e asamblarea în România”, susțin producătorii.

Potrivit site-ului Optimef, prețul unui ceas Fărăzece este de 650 de lei.

Optimef sunt primele ceasuri românești de mână, de înaltă precizie sunt lansate pe piața în octombrie 1979, numele provenind de parteneriatul dintre Intreprinderea Optica Româneasca (OPTI) si Intreprinderea de Mecanica Fină (MEF).

Potrivit Cronograful.ro, Optimef avea la bază trei module cu afișare cu cristal lichid, un modul pentru ceasuri de damă și două module pentru ceasuri bărbătești din care unul cu panou solar.

În 1980, apar și primele ceasuri românești marca OREX , în variante de 17 și 19 rubine. Denumirea provine de la “ORa EXactă”.

Cel de-al treilea ceas de pe vremea comunismului, CROMEF, este lansat în 7 variante și nu va reprezenta un succes de piață, chiar dacă era de o precizie ridicata. Prețul său de la acea vreme era destul de piperat, susține Croonograful.ro, de 475 lei. Acest ceas era vândut în magazinele Unirea, Bucur-Obor și Victoria.

viewscnt
Afla mai multe despre
ceasuri
optimef
orex
fărăzece