Fotografiile panoramice reprezintă o modalitate mai interesantă decât cea clasică de a surprinde peisaje sau evenimente. La fel de interesant este și modul în care acestea pot fi vizualizate. Și, din fericire, realizarea lor este la îndemâna oricărui posesor de smartphone.
Alături de filmările de 360 de grade, a căror realizare este mai complexă și mai costisitoare, pozele panoramice sunt una dintre cele mai noi fixații ale companiilor de tehnologie, printre care Google, Apple și Facebook.
Facebook, de exemplu, suportă așa-numitele fotografii de 360 de grade de la începutul lunii iunie. Spun așa-numite pentru că nu este absolut necesar ca o fotografie să aibă 360 de grade pentru a fi recunoscută ca fiind panoramică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În fapt, pentru ca o fotografie postată pe Facebook să fie recunoscută și tratată ca una panoramică, imaginea trebuie să conțină un unghi de cel puțin 100 de grade.
Cum o fotografie panoramică oferă un unghi mai larg decât cel pe care este capabil să-l afișeze ecranul telefonului, vizualizarea completă a unei astfel de imagini presupune fie rotirea pozei cu degetul, fie pur și simplu mișcarea telefonului.
Facebook apelează la accelerometrul telefonului pentru a sincroniza poziția acestuia cu unghiul din care a fost realizată fotografia panoramică. De exemplu, pentru a vedea partea dreaptă a unei imagini panoramice trebuie mișcat telefonul spre dreapta.
Cum este realizată o fotografie panoramică
O poză panoramică este făcută mult mai simplu decât s-ar putea crede la început.
Pe iOS, cea mai simplă metodă este folosirea modului Pano al camerei foto. Se apasă declanșatorul virtual și se rotește telefonul spre dreapta. Finalizarea capturii se face apăsând același buton.
Același lucru este valabil și pentru Android. Funcția Panorama oferită de aplicația camerei foto de pe smartphone-urile cu Android se folosește într-un mod similar.
O alternativă ar fi aplicația Google Street View, disponibilă pe ambele platforme. Aceasta include o funcția de realizare a fotografiilor sferice. În plus față de varianta anterioară, această metodă capturează și zonele de sus și de jos. Din păcate, rezultatul de cele mai multe ori nu este foarte bun. În plus este o metodă ceva mai complicată ce necesită mai mult timp de realizare.
CITEȘTE ȘI Aplicații de vacanță: cum să îți pregătești concediul cu smartphone-ulPostarea pe Facebook
Pentru ca Facebook să recunoască o fotografie panoramică, trebuie ca aceasta să fie postată folosind aplicația Facebook.
Dacă fotografia este postată folosind meniul de Share al sistemului de operare, atunci aceasta va fi tratată ca o imagine normală și nu va putea fi vizionată prin mișcarea telefonului.
Rezumând, sunt două reguli importante pentru a putea posta fotografii panoramice pe Facebook: să se realizeze o fotografie cu un unghi mai mare de 100 de grade și să se posteze doar folosind aplicația oficială.