Președintele Partidului Național Democrat și, totodată, unul dintre contestatarii legii interzicerii fumatului în spațiile publice la Curtea Constituțională, deputatul Daniel Fenechiu, a depus luni un proiect de lege de modificare a legii anti-fumat, menit a permite fumatul pe terase indiferent de numărul de pereți al acestora și amenajarea de cluburi special dedicate fumătorilor.
Față de prevederile actualei legi, proiectul de lege depus de Fenechiu, împreună cu colegul său de partid Răzvan Tănase, definește mai puțin restrictiv noțiunea de spațiu colectiv închis. Potrivit acestuia, “prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
Potrivit actualelor prevederi ale legii, pentru a fi considerat spațiu public închis era suficient ca un spațiu să dețină un acoperiș și doi pereți. În prima sa variantă, Comisia de sănătate din Camera Deputaților acceptase un amendament prin care spațiul public închis era orice spațiu cu acoperiș și un perete.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul de lege inițiat de Fenechiu redefinește și spațiul public închis de la locul de muncă drept “orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este încadrat de pereți de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securității și sănătății în munca nr. 319/2006. cu modificările ulterioare”.
Proiectul de lege mai vizează și extinderea posibilității amenajării de camere speciale pentru fumat, care nu ar fi posibilă doar “exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale”.
Astfel, fumatul ar fi permis numai în camere special amenajate, care să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde băuturi răcoritoare etc. Camerele respective nu trebuie să fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale, să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: ”Cameră pentru fumat”, ”Loc pentru fumat”
De asemenea, proiectul mai prevede instituirea dreptului de asociere al fumătorilor, în vederea înființării unor cluburi exclusiv dedicate acestora: “Fumătorii se pot constitui în asociații sau cluburi de fumători, care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului”, se menăionează în proiect.
În dimineața zilei de luni, deputatul Daniel Fenechiu, autorul proiectului, remarcase, într-o postare pe Facebook, că “guvernul nu a catadicsit să publice normele legii care interzice fumatul în "spatiile publice închise", motiv pentru care încă nu știu dacă de miercuri încolo voi mai putea fuma în bucătărie o țigară la cafeaua de dimineață. Cum nici CCR nu a dat motivarea deciziei prin care mi-a respins sesizarea de neconstituționalitate, nu-mi rămâne decât să o întreb pe vajnica autoare a odioasei reglementări dacă apartamentul nostru este sau nu "spațiu public închis". Mai exact dacă faptul ca utilizez împreună cu nevasta apartamentul înseamna «utilizare colectivă»”.