Decalajul dintre potența financiară din Premier League și celelalte campionate de fotbal din Europa s-a mărit, ckuburile germane, spaniole sau italiene temându-se din ce în ce mai mult că vor deveni doar o sursă de import pentru cel mai bogat campionat de fotbal din lume.
Specialistul în economia fotbalului, Stefan Szymanski, consideră, potrivit the Financial Times, că celelalte cluburi din Europa au toate motivele să se teamă.
“În prezent, veniturile anuale ale cluburilor din Premier League sunt aproape duble față de cele ale celor mai apropiate rivale din punct de vedere financiar, cele din Bundesliga. Echipele engleze pot achiziționa cei mai buni jucători și mai rămân și cu bani”, susține Szymanski.
“Celelalte ligi europene sunt înspăimântate de ceea ce se întâmplă. Premier League are o poziție dominantă pe piață, celelalte ligi devenind simpli furnizori”, a explicat autorul “Soccernomics”, cea mai importantă carte de economie a fotbalului publicată până în prezent.
În sezonul 2014/2015, cluburile din Premier League au raportat un profit de 120 de milioane de lire sterline. Char dacă este mai mic decât profitul înregsitrat în sezonul precedent, de 190 milioane de lire sterline, este pentru prima dată în istorie când acestea raportează profit doi ani consecutivi, susține Deloitte.
Veniturile cumulate ale celor 20 de cluburi din prima ligă engleză, care s-au majorat considerabil de la semnarea contractului privind drepturile tv în 2013, au crescut cu 3%, ajungând la un nivel record de 3,4 miliarde de lire sterline. Înaintea intrării în vigoare a contractului privind drepturile tv din 2013, cluburile din Premier League înregistraseră pierderi pentru 14 ani consecutivi.