Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri că deblochează aproape 120 de milioane de euro cu scopul de a ajuta țările europene să apere spațiile publice din orașele lor, tot mai vizate de atacuri jihadiste ”low cost” ca cel de la Barcelona, relatează AFP.
Planul de acțiune prezentat de Bruxelles prevede 18,5 milioane de euro disponibili încă din 2017 prin ”proiecte transnaționale care să îmbunătățească protecția spațiilor publice” șii 100 de milioane de euro în 2018 destinați ajutorării ”orașelor care investesc în soluții de securitate”, scrie News.ro.
În iulie 2016, un bărbat care se afla singur la volanul unui camion a ucis 86 de persoane intrând cu el în mulțime la Nsa, în sudul Franței, în timpul focurilor de artificii de Ziua Națională.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De atunci, mai multe atacuri au însângerat Europa, în locuri frecventate de public, precum emblematicul bulevard Las Ramblas, la Barcelona, în august 2017. Atacuri în locuri publice au fost comise, de asemenea, în ultimele luni, la Londra, Manchester, Stockholm sau Marsilia.
În afară de fondurile propuse în vederea unei mai bune securizări a locurilor publice, Comisia propune totodată înființarea unei rețele de expertiză, pentru ca europenii să poată să-și împărtășească ”bunele practici” în securizarea unor locuri precum aeroporturile, gările sau stadioanele, locuri deschise care apar drept ”ținte facile”.
”Pe măsură ce terorismul își schimbă tactica, noi intensificăm asistența oferită statelor membre pentru a face față acestor amenințări”, a subliniat, într-o conferință de presă, comisarul însărcinat cu Securitatea Julian King.
”Noi le ajutăm să protejeze spațiile publice în care se întâlnește populația, tăind totodată accesul teroriștilor la substanțe periculoase care intră în fabricarea unor dispozitive explozive și oprind sursele de finanțare a terorismului”, a adăugat King.
Măsurile propuse de Comisie includ, de asemenea, înființarea - în cadrul Europol - a unui ”pol de cunoștințe” în domeniul securității ”substanțelor chimice, biologice, radiologice și nucleare”.
În plan extern, Comisia vrea să-și consolideze cooperarea cu țări terțe în lupta împotriva terorismului.
Ea le-a cerut statelor membre UE să o autorizeze ”să deschidă negocieri în vederea încheierii cu Canada a unui acord revizuit cu privire la datele dosarelor pasagerilor” aerieni, după ce acordul semnat în 2014 a fost revizuit în această vară de către Curtea de Justiție a UE (CJUE).
Comisia cere de asemenea să fie autorizată să deschidă negocieri în vederea încheierii unor acorduri cu Algeria, Egiptul, Israelul, Iordania, Libanul, Marocul, Tunisia și Turcia.
Asemenea acorduri cu UE vor viza ”transferul de date cu caracter personal între Europol și aceste țări, în vederea prevenirii și combaterii terorismului și a formelor grave de criminalitate”.
Comisia a confirmat totodată că pregătește înființarea ”unei viitoare Unități Europene de Infromații”, anunțate în septembrie de către președintele Jean-Claude Juncker.