Companiile listate la New York raportează incorect câștigurile, spune miliardarul american Carl Icahn

Companiile listate la New York raportează incorect câștigurile, spune miliardarul american Carl Icahn
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 oct 2015

Fondatorul Icahn Enterprises afirmă că Bursa americană este într-un balon speculativ, bazat pe raportările false ale emitenților. "Este un miraj complet în multe privințe."

Este cazul Volkswagen unul singular sau cultura organizațională s-a deteriorat în întreg mediul corporatist? Un avertisment că lucrurile ar putea sta așa vine tot din America. Miliardarul octogenar Carl Icahn a declarat ieri, pentru CNBC, că raportările asupra câștigurilor pe baza cărora au urcat cotațiile pe bursă în ultimii an sunt incorecte. "Este ridicol", a spus acesta când a fost invitat la postul de televiziune pentru a explica un avertisment lanasat în urmă cu două zile către investitori. Foarte multe companii din componența indicelui S&P500 au raportări false ale câștigurilor, a afirmat Icahn, fără a face trimitere la un anume artificiu contabil, care ar putea supraestima profitabilitatea emitenților. "Este un miraj complet în multe privințe", s-a mulțumit să spună fondatorul Icahn Enterprises, care, în iulie 2015, avea o avere netă estimată la 21,7 miliarde dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Mesajul de alertă vine într-o perioadă de acalmie a pieței. Ieri pe Bursa de la New York s-au consemnat apecieri, cu un avans de 1,47% al indicelui Dow Jones Average Industrial și o urcare cu 1,91%, până la nivelul de 1.920,03 puncte, a indicelui S&P500, conform Bloomberg. Și indicele principal al pieței tehnologice Nasdaq a crescut cu 2,28%.

Obligațiunile corporative, amenințate de un șoc ce nu va fi la fel de grav ca în 2008

Avertismentele lui Icahn nu sunt, însă, numai pentru piețele de equities, ci și pentru piața de două trilioane dolari a obligațiunilor corporative emise de companiile periferice, pe care o vede supraevaluată. Pericolul suplimentar este că aceasta e percepută de investitori ca fiind lichidă, când în realtate nu este; atunci când vor vrea să vândă nu vor avea cui.

Cât de grave sunt dezechilibrele acumulate? Nu la fel de mari ca la criza precedentă, consideră Icahn: "Nu cred că vom avea alt an 2008. Nu cred că băncile sunt în vreo problemă, slavă Domnului! În 2008 eram speriat că întregul sistem va exploda; nu se va întâmpla acum."

Recomandare: să ținem de cash

Magnatul american nu recomandă astfel vânzarea short a acțiunilor și nici nu știe la ce prețuri vor fi acestea două luni de acum încolo. "Nu sunt aici ca trader", spune cel care crede, totuși, că are o vocație pentru a avertiza asupra faptului că investitorii mici și fondurile de pensii cumpără acum "instrumente financiare periculoase". "Suntem într-un balon speculativ". Nu dă sfaturi și recomandări, pentru că fiecare investitor are propriul său profil. Totuși, lansează o provocare: "Aș spune să păstrezi cash." Celor care spun că nu au randament le amintește: ce vrei mai degrabă? Un câștig de 1% pe cash sau o pierdere de 30%? Icahn afirmă că el însuși nu mai poate accepta astfel de pierderi catastrofale, de 30-40%, chiar dacă nu îl deranjează să aibă portofoliul în scădere pentru câteva săptămâni sau o lună.

Acțiunea Apple, "ridicol subevaluată"

Icahn spune că nu este un "urs" prăpăstios, care vede totdeauna scăderi. Spre exemplu, despre acțiunile Apple Inc. a afirmat de mai multe ori în ultimii ani că reprezintă o investiție pe care poți să o faci cu ochii închiși. Și acum vede acțiunea respectivă ca fiind "ridicol subevaluată". Chiar dacă va merge mai jos, valoarea intrinsecă a companiei rămâne acolo. În cazul în care, pe un trend descendent, titlurile Apple se vor deprecia, va cumpăra încă și mai mult, fără a-și face griji de parcursul general al pieței, deși deja a ajuns la o deținere de 55 milioane de acțiuni. La prețul de ieri, de 110,30 dolari/acțiune, afișat de portalul Yahoo Finance, valoarea acestei expuneri depășește cu puțin nivelul de 6 miliarde dolari.

Nu toate companiile sunt, însă, în situația favorabilă a Apple, iar programele de răscumpări sunt demarate în multe cazuri la prețuri care nu au sens. "Cea mai mare parte a companiilor care fac răscumpărări ale propriilor acțiuni acum fac o greșeală uriașă; nu ar trebui să o facă", a avertizat Icahn.

viewscnt
Afla mai multe despre
carl icahn
balon speculativ
bursa
apple
obligatiuni corporative