Cât de aproape sunt bursele mari de o piață a scăderilor majore

Cât de aproape sunt bursele mari de o piață a scăderilor majore
scris 30 sep 2015

China se află deja într-o piață a "ursului", dominată de scăderi, însă și alte Burse se află semnificativ sub maxime.

Cea mai mare parte a Burselor lumii se află deja de patru luni semnificativ sub maxime, însă deocamdată sunt puține platforme de tranzacționare majore care întrunesc condițiile unei piețe "bear", a "ursului", dominată de scăderi. Deocamdată acțiunile din China sunt cele care se află cu 40% sub reperele din mai-iunie a.c., înainte de spargerea balonului bursier, însă încă este o necunoscută în ce măsură acestea au puterea de a trage după ele și Bursele mature sau dacă sunt un simptom al unor probleme mai mari ale economiei chineze, care să tragă lumea în recesiune.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum stau în lucrurile marile burse ale lumii? Blogul Economic Collapse, preluat de Zero Hedge, face o trecere revistă ale acestora pentru a vedea cât de departe sunt de o piață "bear". Conform definiției larg acceptate în rîndul investitorilor și prinsă de portalul Investopedia, o Bursă se află într-o piață a "ursului", dacă indicii se află cu mai mult de 20% sub ultimele maxime pentru mai mult de două luni de zile. Peisajul nu este tocmai încurajator, chiar dacă deocamdată lipsesc știrile care să precipite un nou val de vânzări.

1. SUA. Indicele Dow Jones Average Industrial, reprezentativ pentru Bursa de la New York se află cu 2.000 de puncte sub maximul înregistrat în luna mai, respectiv cu peste 10%. Ultima dată când DIJA s-a regăsit pentru mai multe ședințe de tranzacționare cu peste 500 de puncte sub ultimul maxim datează încă din momentele turbulente ale anului 2008.

2. China. Inndicele Shanghai Composite s-a prăbușit cu 40% de la atingerea maximului în luna iunie a acestui an. Este un context în care economia chineză frânează, iar indicele producției manufacturiere tocmai a atins un minim al ultimelor 78 de luni.

3. Japonia. Indicele Nikkei 225 a cunoscut recent oscilații foarte violente și se află cu 3.000 de puncte sub maximul acestui an. Sistemul financiar nipon este greu încercat, iar maximul istoric al Bursei de la Tokyo este departe și ca valoare, dar și în timp, fiind consemnat la cumpăna anilor 1989-1990.

4. Germania. Un sfert din valoarea acțiunilor germane a fost deja ștearsă și prăbușirea riscă să fie încă și mai  rea. Scandalul emisiilor poluante ale Volkswagen ține paginile ziarelor peste tot în lume, iar cea mai mare bancă a țării are probleme majore.

5. Marea Britanie. Companiile listate la Londra au capitalizări bursiere cu 16% sub valorile maxime, iar economia britanică este pe un teren mișcător.

6. Franța. Acțiunile franceze au suferit un declin de 18% și aparențele indică tot mai mult că țara se înscrie pe o traiectorie asemănătoare celei a Greciei.

7. Brazilia. Țara a fost epicentrul crizei sud-americane a anului 2015, iar indicele BOVESPA se află cu peste o treime sub maximele istorice. Oficial, economia este din nou în recesiune.

8. Italia. Acțiunile italiene sunt deja cu 15% sub maxime, iar titluri majore dinspre economia țării sunt de așteptat în lunile care vin.

9. India. O cădere a aproape 4.000 de puncte a principalului indice este acompaniată de îngrijorările analiștilor față de această țară dependentă de exporturile sale într-o lume în care comerțul global se află în contracție.

10. Rusia. Acțiunile rusești sunt numai cu 10% sub vârful recent, însă devalorizarea abruptă a rublei aruncă o cu totul altă lumină asupra Bursei de la Moscova. Atât timp cât prețul petrolului va rămâne jos, sistemul financiar rusesc va continua să sufere.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
china
sua
germania
rusia