Iarna viitoare "va fi una cumplită" și vom vedea prețuri uriașe la energie, fabrici închise și "oameni care rămân în beznă și frig", pentru că nu își vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia de urgență măsuri, susține Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, într-un interviu acordat Agerpres.
El apreciază că, în acest moment, "este haos pe piața de energie și ce e mai rău abia de acum încolo va veni". Schema de compensare a facturilor este de fapt "o fraudă a banului public de dimensiuni colosale", pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători și consumatori. "Băieții deștepți" din energie încă există și câștigă miliarde din bani publici, susține președintele CA, arătând că este necesar un mecanism de reglementare a pieței pe termen scurt.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din țară, care a închis 60% din electroliză, și-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor și se pregătește să trimită în șomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajați, până la finele anului.
Năstase se așteaptă ca mai multe fabrici și capacități industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale și economice. Vor fi oameni care își vor pierde locurile de muncă și vor sta în beznă și frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-și plătească facturile, spune el.
În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligați să vândă o parte din producție direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.
Combinatul de aluminiu Alro Slatina a realizat în primele 6 luni un câștig pretaxare EBITDA de 167,05 milioane lei, în creștere cu 47,74% față de cel din perioada similară a anului trecut.
La sfârșitul anului trecut, grupul Alro (ALR) demara procedurile de închidere a producției pentru 5 cuve de electroliză fără de care șeful de sindicat estima realizarea unor pierderi de aproximativ 500 milioane de dolari. Procedura intempestivă de repliere la explozia costurilor la energie a dezamăgit investitorii, care au avut vânzări puternice pe acest emitent la cumpăna dintre ani.
Sentimentul negativ s-a manifestat inclusiv în această vară, când societatea a anunțat și închiderea temporară a producătorului de alumnină Alum Tulcea, parte din grup. Livrările acestui produs s-au prăbușit cu 61,51% în primul semestru, depășind declinul cantitativ de 18,82% al producției de aluminiu primar și contracția de 23,82% pentru materia primă bauxită.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Repere de tranzacționare pe acțiunile TeraPlastTotuși, Alro are rezultate bune la raportarea semestrială, ca urmare a menținerii peste pragul de 3.000 de dolari pe tonă a prețului aluminiului primar la London Metal Exchange și a majorării cu 8,39% livrărilor de aluminiu prelucrat.
„La Alro, noul model de afaceri aplicat în S1 2022 s-a dovedit de succes, acesta constând în cumpărarea de metal primar rece de pe piață pentru a menține sau chiar a crește producția de produse prelucrate, ajustând, în același timp, producția de bunuri din aluminiu mai puțin profitabile”, spune președintele Consiliului de Administrație Marian Năstase, în notificarea către investitorii de la Bursa de Valori București. „Prin urmare, am realizat vânzări crescute de produse din aluminiu prelucrat, profitând de cererea puternică de plăci pentru sectorul aeronautic și de produse extrudate.”
CITEȘTE ȘI Transgaz a obținut un profit dublu decât cel asumat în perioada 2017-2021 și ocupă poziția a 4-a în Europa după numărul kilometrilor de rețeaEste mișcarea care a adus o majorare cu 38,31% a vânzărilor consolidate, la 2,13 miliarde lei, de la 1,54 miliarde lei. Astfel, Alro a obținut un rezultat net de 15,32 milioane lei, față de pierderea de 47,58 milioane lei afișată la S1 2021.
Compania încearcă să se poziționeze într-o zonă care să poată da în funcțiune toate cele 5 cuve de electroliză la resorbirea șocului din piața de energie. La începutul lunii trecute, Alro a contractat într-o singură zi 4% din producția anuală a Nuclearelectrica, respectiv o cantitate de 447 GWh cu furnizare în cursul întregului an viitor, pentru o sumă de aproximativ 443,5 milioane lei, reprezentând aproximativ 14% din cifra de afaceri a companiei care operează centrala nuclear-electrică de la Cernavodă.
„Am făcut acești pași decisivi ținând cont de o serie de măsuri tehnologice care permit o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile pietei de energie revin la normal”, mai spune șeful board-ului în raportarea semestrială.
CITEȘTE ȘI VIDEO Credit de 40 milioane lei de la Banca Transilvania contractat de compania la al cărei bazin este celebra horă în apă de la Băile FelixLa data de 30 iunie, grupul avea active totale de 3,23 miliarde lei, cu 12,54% mai mari decât cele de 2,87 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au urcat cu19,43%, la 2,09 miliarde lei, de la 1,75 miliarde lei.
Alro Slatina este listată la Bursa de Valori București unde în decembrie 2018 și-a majorat free-floatul după ce acționarii majoritari ruși, grupul Vimetco, ce este controlat de miliardarul Vitali Matchitski, au vândut 33,7% din titluri, cumpărători principali fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, ce au achiziționat 23,16% din acțiunile companiei pentru 495,99 milioane lei
La ultimul preț de închidere de pe bursă, de 1,4350 lei/acțiune capitalizarea bursieră a combinatului de aluminiu se situează la 1,02 miliarde lei (215,60 milioane dolari).