Acțiunile europene au scăzut luni, după ce Macron a convocat alegeri anticipate în Franța; indicele francez CAC 40 a coborât cu 1,4%

Acțiunile europene au scăzut luni, după ce Macron a convocat alegeri anticipate în Franța; indicele francez CAC 40 a coborât cu 1,4%
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2024

Acțiunile europene au scăzut luni, deoarece traderii au reacționat la rezultatele în alegerile pentru Parlamentul UE și la solicitarea surpriză pentru alegeri parlamentare de către președintele francez Emmanuel Macron. Indicele francez CAC 40 a coborât cu 1,4%, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Rezultatele alegerilor UE indică faptul că partidele populiste de extremă dreapta ar putea avea o influență mai mare în elaborarea politicilor europene în următorii cinci ani.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 0,35%, pierderile fiind conduse de acțiunile bancare, cu un declin de 1,5%.

Euro a scăzut cu 0,56% față de dolarul american și cu 0,47% față de lira sterlină.

Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul anchetează tranzacția prin care compania de telecomunicații a Emiratelor Arabe Unite cumpără active ale PPF, care deține și ProTV

Duminică seara, președintele francez Emmanuel Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate la sfârșitul acestei luni, după ce a suferit o înfrângere grea la votul UE.

Acțiunile băncilor franceze au scăzut puternic în urma știrilor șoc din Franța referitoare la alegerile anticipate.

Acțiunile Societe Generale și BNP Paribas au coborât cu 8%, respectiv cu 5%.

Investitorii sunt îngrijorați de riscul politicilor economice intervenționiste și al unei reglementări mai puternice din partea partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională din Franța, a declarat analistul Johann Scholtz  al Morningstar.

Pariul lui Macron ar putea avea ca rezultat câștiguri parlamentare semnificative sau chiar o majoritate pentru Adunarea Națională, au declarat luni analiștii politici, dând partidului control asupra politicii interne și economice.

În multe jurisdicții europene, băncile au devenit o țintă slabă pentru măsurile populiste, cum ar fi taxele excepționale și restricțiile privind răscumpărările de dividende/acțiuni”, a spus Scholtz.

Spredul mai mare al obligațiunilor guvernamentale franceze după alegeri a afectat băncile franceze care sunt mari deținătoare de obligațiuni suverane, a adăugat el.

Marjele mai largi ale randamentelor sunt, în general, un semn al aversiunii față de risc.

Având în vedere că partidele de centru-dreapta au păstrat o majoritate în Parlamentul European și că creșterile extremei-drepte au fost prognozate pe scară largă, alegerile anticipate din Franța au fost cele care au speriat piața luni, au declarat analiștii Barclays într-o notă.

”Cu toate acestea, mai este încă un drum lung de parcurs până când Adunarea Națională va obține o majoritate totală (289 de locuri) și, așa cum este, cel mai probabil rezultatul pare să fie un alt parlament/coaliție fără o majoritate clară pentru Macron”, potrivit Barclays.

Indicele german DAX a scăzut cu 0,6%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,38%, în timp ce indicele italian FTSE MIB a pierdut 0,74% și IBEX 35, al bursei din Madrid, a coborât cu 0,63%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
cac40
macron
alegeri