Banca Transilvania a primit pentru prima oară rating de la agenția Moody’s, care o clasează în categoria recomandată investițiilor, cu perspectivă stabilă.
BT a primit ratingul Baa2 pentru datoriile pe termen scurt și lung și Baa3 rating de emitent. Acestea corespund notelor BBB și BBB- de la celelalte agenții de rating, fiind în categoria recomandată investițiilor.
Agenția consideră că banca are un nivel al capitalului robust (CET1) de 18,6% la sfârșitul lunii iunie 2023, dar și un nivel solid de profitabilitate, fiind ajutată de poziția de lider pe piață și de potențialul puternic de creștere a afacerii, de baza granulară de depozite și de lichiditate amplă.
„Având în vedere că depozitele clienților reprezentau 83% din totalul pasivelor (inclusiv capitalurile proprii) în iunie 2023, BT se bazează într-o proporție redusă pe o finanțare sensibilă la sentimentul de piață, care reprezintă doar aproximativ 5% din activele bancare tangibile, care va crește modest pe măsură ce banca emite datorii către respectă cerința minimă pentru fonduri proprii și pasive eligibile (MREL)”, arată agenția.
CITEȘTE ȘI Codul fiscal: o ambiguitate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile specialePe de altă parte, Moody’s consideră că banca are în bilanțuri riscuri crescute venite dintr-o pondere semnificativă a împrumuturilor în valută (în jur de o treime din cartea de credite), care expun banca la riscul valutar, precum și o pondere de credite acordate consumatorilor care sunt mai vulnerabilă la impactul ratelor mai mari ale dobânzilor și al inflației.
„Condițiile macroeconomice rămân, de asemenea, fragile, având în vedere riscurile geopolitice ridicate și o potențială încetinire a creșterii economice în Europa. De asemenea, BT menține o pondere ridicată a depozitelor în valută – 42% din depozitele clienților la sfârșitul anului 2022 – care expun banca la riscuri de lichiditate în valută”, arată agenția.
“Ne bucurăm că, de acum înainte, Banca Transilvania beneficiază de evaluare din partea a două agenții internaționale de rating, una dintre ele fiind Moody’s, care confirmă poziția solidă a BT. Este un moment și un pas important, în contextul în care cerințele de capital, în România și Uniunea Europeană, sunt tot mai stricte iar acreditările agențiilor internaționale de rating susțin eforturile noastre de a menține un cost al capitalului cât mai bun, care să contribuie la competitivitatea economiei României”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.
BT a mai primit rating și de la Fitch (BB+).
Banca avea active de 153,1 miliarde lei (30,8 miliarde euro) la sfârșitul lunii iunie 2023 și o cotă de piață de aproximativ 20% la sfârșitul anului 2022.