Piața de IT ducea oricum lipsă de programatori, nu doar în România, ci și la nivel regional. Iar acum, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, deficitul de specialiști în IT a urcat la aproape 40%, companiile fiind într-o continuă luptă pentru atragerea de talente.
„Avem foarte mult de lucru. Din cauza acestui conflict, am început să avem cereri tot mai mari. Din cauza acestui context, mulți developeri din Ucraina sau din regiune nu mai pot lucra și astfel s-a creat un deficit foarte mare, care se reflectă direct în viata de zi cu zi și în toate companiile care lucrau cu programatori din această zonă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
Problema cea mai mare, continuă acesta, este că multe dintre companii nu mai au încredere să lucreze cu programatori din Ucraina și din regiune.
„Nu poți să lucrezi pe un proiect și să te trezești că developerii nu mai pot lucra pentru că nu mai au electricitate sau pentru că sunt ascunși în buncăre. Și atunci, toate corelate duc la un deficit și mai mare. Suntem asaltați de proiecte noi”, explică Mihai Filip, adăugând că nu e vorba numai despre programatorii din Ucraina, ci și despre cei din Rusia, având în vedere că cele mai multe platformare de freelanceri de acolo au fost blocate.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Dan Suciu, BNR: Plafonarea prețurilor la energie va avea un impact uriaș asupra inflației. Așteptăm decizii!„Deci deficitul e mult mai mare. E vorba de regiune. Nu doar că nu pot lucra doar cei din Ucraina, dar nici cei din Rusia”, atrage el atenția.
Deficitul de programatori va duce și la creșterea salariilor în domeniu, cu până la 20%, estimează Mihai Filip, care se va reflecta la final în costul livrat clienților.
„Capacitatea noastră de a atrage resurse este cea mai mare provocare. Puținii developeri pe care îi mai avem și sunt buni sunt asaltați de companiile din afară, care oferă salarii mult mai mari decât putem oferi noi în România. Încercăm să găsim alternative. Facem eforturi să luăm de pe băncile facultății talente pentru că nu putem ajunge departe dacă nu investim în generația tânără”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Valentin Tătaru, Economist șef ING Bank: Cheltuielile cu dobânzile vor sări de 20 de miliarde de lei anul acestaEl adaugă că România nu mai este însă o țară ieftină, programatorii din țară având salarii similare cu cei din Germania spre exemplu.
„Programatorii în ziua de azi sunt aur curat. Cine reușește să atragă talentele, acela are de câștigat. Acum, proiecte sunt zeci, trebuie doar să ai oamenii. Ne asaltează efectiv companiile din afară. Dacă reușești să găsești resursele astfel încât să poți livra proiectele la timp și bine cu siguranță sunt oportunități. Am reușit să ajungem la clienți foarte importanți, datorită acestui deficit de programatori”, subliniază CEO-ul OVES Enterprise.
Înființată în 2015, OVES Enterprise, companie din Cluj-Napoca specializată în dezvoltarea de software, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3 milioane de euro, din care 80% a fost generată de business din afară țării.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Piața imobiliară, după un an excelent: proiecte puse pe hold, prețuri în creștere, vânzări în declin. CEO Impact Developer&Contractor: Suntem încă la început! Impactul va fi mult mai mare decât ne așteptăm astăziPlanurile pentru anul acesta includ dublarea afacerilor și deschiderea unui birou în Munchen, Germania, iar ulterior în California, SUA. În prezent, pe lângă România, OVES Enterprise mai are birouri deschise în Dubai și UK. De asemenea, compania vrea să investească și circa 1,5 miliaone de euro în dezvoltarea de soluții, achiziții de companii și parteneriate strategice.
„Pe drumul spre succes ești doar atunci când te parteneriezi cu cine trebuie”, afirmă Mihai Filip.