Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen, estimează că circa 10 milioane de metri pătrați vor fi certificați în 2022, de la 8 milioane în 2020, certificarea clădirilor devenind deja un pas obligatoriu în dezvoltare. Certificările după standardele nZEB (nearly zero energy building – n.red. clădiri cu un consum de energie aproape zero) prind avânt.
„Anul 2022 se va dovedi ca fiind în continuarea anilor precedenți, în care anumite domenii de dezvoltare, cum ar fi zona de office, de rezidențial, au asimilat certificarea ca pe un pas obligatoriu în dezvoltare. Vorbim și de o reorientare către partea de wellbeing. Sunt convins că numărul de certificări va fi mai mare față de anul precedent, dar acest trend este dat și de evoluția pieței de real estate”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.
Pentru certificările „verzi”, acesta anticipează o creștere de 25% în 2022, cu mențiunea că o creștere exponențială se va vedea din partea dezvoltărilor noi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Anul trecut au fost certificate două clădiri conform standardului well și estimez că anul acesta vor fi certificate cel puțin 6 clădiri. Certificarea well are un focus ridicat asupra constructorilor, ocupanților. Pe lângă asta, se întrevede o dorință a dezvoltatorilor de a se alinia la tendințele europene”, mai spune Răzvan Nica.
El adaugă că certificarea verde nu mai este un scop în sine, ci a devenit un pas obligatoriu pentru dezvoltatori, un instrument de proiectare.
„Principiile de sustenabilitate recomandate de aceste certificări ajută la atingerea nivelului de performanță cerut fie de către UE, fie de către dezvoltatorii care și-au setat deja niște strategii de reducere a amprentei de carbon atât în construcție, cât și în operare”, precizează acesta.
Strategia dezvoltatorilor, continuă Nica, este pe reducerea amprentei de carbon, și estimează că „vom avea cel puțin 10 clădiri în București care vor atinge zero emisii de carbon”.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Codirlașu, CFA România: Mă îndoiesc că vom intra în recesiuneStandardele nZEB, care prevăd un nivel de emisii de carbon al clădirilor foarte redus sau aproape zero, vor deveni obligatorii foarte curând, fiind momentan în proces de avizare.
„Lucrul acesta se va alinia cu strategia de decarbonizare a UE. Este practic o pârghie administrativă pe care autoritățile o implementează acum. Foarte mulți dezvoltatori au înțeles această abordare și și-au făcut strategii de reducere a amprentei de carbon, dar acest lucru se face în timp. Standardele nZEB au aplicabilitate pentru clădirile noi și cele în curs de renovare. Dar toate clădirile vor trebui să se alinieze la aceste standarde”, mai spune Managing Director-ul BuildGreen.
Euro Tower, prima clădire care a atins acest nivel, de zero emisii de carbon, a fost deja anunțată la începutul anului. Răzvan Nica apreciază că, în următoarele 4 săptămâni, va fi anunțată următoarea clădire care se încadrează în standardele nZEB.
CITEȘTE ȘI Dezbaterile PROFIT NEWS TV - Director Executiv FPPG: Cantitatea de gaz pe care o importăm poate fi contrabalansată chiar de anul acesta prin noile producții din Marea Neagră. Suntem foarte aproape de a reușiUltimul deceniu a adus niveluri istorice de certificări „verzi” pentru proiecte imobiliare. Peste 300 de proiecte, cu o suprafață cumulată de aproape 8 milioane de metri pătrați, au fost certificate în perioada 2010-2020. Doar în 2020, numărul certificatelor a fost mai mult decât dublu comparativ cu 2019 și egal cu suma certificatelor semnate în toți cei 10 ani dinainte, potrivit datelor furnizate de BuildGreen, lider în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile în Europa Centrală și de Est.
La nivel European, România este a 3-a țară după numărul de certificate, după Polonia (1232 certificate) și Cehia (422). Următoarele poziții revin Ungariei (232) și Slovaciei (124).
Pe plan local, Bucureștiul și împrejurimile are cele mai multe proprietăți comerciale certificate, peste 50% din numărul total. Cluj-Napoca, cu 18,6% din total și Timișoara cu 10,6% rămân în top trei la nivel național.
În ceea ce privește tipul de dezvoltări, segmentul de birouri deține încă primul loc, urmat îndeaproape de retail.