3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„Numărul de vehicule comerciale totale vândute în România în 2020 a fost cu 20% mai mic față de 2019. În anul 2021 a fost asemănător cu 2020, iar anul acesta ne așteptăm la o revenire în ceea ce privește vânzarea de vehicule comerciale. Sunt semnale pozitive în piață”, afirmă CEO-ul Cefin Trucks.
Compania a vândut 752 de camioane Ford Trucks noi, față de 583 unități în 2020, și 550 de camioane rulate, față de 471 unități în 2020, ajungând la încasări de 13 milioane de euro din service, față de 9 milioane euro în anul anterior.
Preocupările acestuia în momentul de față sunt legate mai degrabă de disponibilitatea vehiculelor noi, decât de cererea existentă în piață.

„Criza de semiconductori și de componente electronice a limitat numărul de vehicule comerciale noi care pot fi livrate anul acesta, și bineînțeles că această limită când se combină cu o cerere în extindere creează destul de multă tensiune. E primul an din ultimii 30 de când suntem activi în domeniul acesta în care ne luptăm să avem mașinile la furnizori decât să le vindem”, subliniază Stefano Albarosa, care consideră că, la nivel global, piața de vehicule comerciale va fi afectată de doi factori.
Trecerea de la motoarele termice la cele electrice și conducerea automată vor aduce o adevărată revoluție pe piața vehiculelor electrice.
„Deja se întâmplă. Este evident că motoarele electrice sunt mult mai performante decât cele termice la toate capitolele. Singura limită în implementarea masivă a motoarelor electrice este capacitatea bateriilor. Nu cred că suntem departe de ziua în care bateriile vor fi suficient de puternice pentru a susține activitatea vehiculelor comerciale. 50% din piața de piese de schimb nu va mai exista”, mai spune acesta.

În ceea ce privește conducerea automată, CEO-ul spune că suntem la 5-7 ani distanță de momentul în care vehiculele, în special camioanele, se vor conduce singure.
„Productivitatea camioanelor va exploda. Vom trece de la 120.000 de km/an, la poate 300.000 de km pe an”, afirmă el.
Pe lângă activitatea de import și distribuție de vehicule comerciale, Stefano Albarosa se ocupă și de dezvoltări imobiliare de spații logistice și industriale. Până în prezent, acesta a construit peste un milion de metri pătrați de spații logistice, recent inaugurând un centru logistic la Turda.

„Construim în continuare 60.000-80.000 de metri pătrați pe an. Anul acesta avem două proiecte importante, care vor fi anunțate curând”, precizează Stefano Albarosa.
Cefin Trucks și-a fixat totodată cele patru direcții de evoluție a business-ului, în implementare începând cu 2021: dezvoltarea serviciilor financiare, o puternică digitalizare a tuturor proceselor, extinderea rețelei proprii de service, dezvoltarea gamei de produse. Prin implementarea acestui program de expansiune, Cefin Trucks prevede o cifră de afaceri de peste 140 milioane euro până în 2024.