Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă, avertizează cu privire la prețurile energiei și gazelor, care vor crește exponențial, după ce se încheie perioada de aplicare a schemei de compensare și plafonare.
„Această abordare a plafonării și compensării prețurilor la energie și gaze a fost proastă, neclară, nu a determinat niște elemente de corectitudine economică. Luna aprilie va veni cu niste creșteri formidabile în facturile consumatorilor de gaze și energie, atât casnici, cât și non casnici care, după plafonare, vor rămâne uimiți la ce prețuri vor găsi. Discutăm de 70-80% pe energie electrică și 100-120% pe gaze, și atunci e nevoie de a demara niște planuri de măsuri”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță.
Măsurile, în opinia lui, trebuie să aibă mai multe componente, să fie gândite pe termen foarte scurt, mediu și lung.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Unele vor fi cu caracter fiscal, o regândire a fiscalității în energie, ținându-se seama de realitățile de astăzi, altele vor avea un caracter reglementativ pe perioadă scurtă, fără să discutăm de reglementarea prețului. Trebuie să luăm măsuri urgente de funcționare sau a repunerii în ordine în piața de energie și gaze, care astăzi este haotică. Trebuie să avem în vedere și aspecte legate de consumatorul vulnerabil”, adaugă președintele Asociației Energia Inteligentă.
În locul acestei măsuri de plafonare și compensare a prețurilor gazelor și energiei electrice, el consideră că lărgirea bazei de consumatori vulnerabili ar fi adus mult mai multe beneficii. De asemenea, un alt aspect prioritar pe agenda decidenților ar trebui să fie și repunerea în funcțiune a capacităților de producție de energie și gaze.
„Cred că astfel de măsuri de natură fiscală sunt absolut necesare. România, în ultimii 10 ani, s-a bazat într-o măsură foarte mare în fiscalitate pe tot ceea ce a însemnat energie, prin taxe, accize, dividende și supraimpozitare. Acest lucru a funcționat pentru că noi totuși am avut o energie cu niște costuri mici, care era produsă în echipamente realizate înainte de ’89, majoritatea amortizate. Acolo aceste taxe și accize și-au regăsit locul suficient fără să deranjeze la nivelul consumatorului. În momentul în care noi ne îndepărtăm de această eră și trebuie să trecem la investiții și la niște creșteri reale a costului cu energia trebuie automat să ne reajustăm politica de fiscalitate în zona energiei”, explică Chisăliță.
Important, potrivit acestuia, este ca politica fiscală să nu fie văzută doar ca un element de a „mulge consumatorii”, ci de a echilibra în primul rând aspectele sociale, economice.
„Politica fiscală trebuie să determine un echilibru între dezvoltarea economică și colectarea de surse la bugetul de stat”, subliniază președintele Asociației Energia Inteligentă.