PROFIT NEWS TV Șerban Țîr, Director General Thoughtworks România: Lupta cu giganții pentru talentele din România. Principalii noștri concurenți nu mai sunt companiile cu o prezență locală

PROFIT NEWS TV Șerban Țîr, Director General Thoughtworks România: Lupta cu giganții pentru talentele din România. Principalii noștri concurenți nu mai sunt companiile cu o prezență locală
scris 2 mar 2022

Lupta pentru talentele din România s-a mutat dincolo de granițele țării, companiile locale fiind nevoite să vină cu tot mai multe facilități pentru a putea concura cu giganții internaționali. 

„Pandemia a fost un soi de game changer în industria IT. Principala schimbare a fost work from home, după care work from anywhere. Companiile au realizat această oportunitate și au simțit nevoia de a se adapta la ea. Consecință succesivă a fost nevoia de digitalizare mult mai mare, ceea ce a dus la o acerbare a luptei pe piața muncii și a cererii de personal înalt calificat, care să ajute cu toate aceste probleme de digitalizare din întreaga lume”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Șerban Țîr, Director General Thoughtworks România. 

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, competiția pentru talent a devenit din ce în ce mai acerbă, mai ales în industria de IT, angajatorii devenind tot mai creativi în a găsi soluții pentru a-și reține forța de muncă. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT NEWS TV Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali: Mă aștept ca zeci de mii de operatori economici să se înscrie în sistemul e-Factura. Oamenii nu au înțeles încă faptul că va deveni obligatoriu CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali: Mă aștept ca zeci de mii de operatori economici să se înscrie în sistemul e-Factura. Oamenii nu au înțeles încă faptul că va deveni obligatoriu

„Ceea ce vedem în ziua de azi este o globalizare a pieței muncii. Aproape că nu mai contează de unde lucrezi și pentru cine lucrezi atât timp cât ești la fel de eficient. În ziua de azi principalii noștri concurenți nu mai sunt neapărat companii cu o prezență locală, ci din ce în ce mai des vedem companii care nu au nici măcar prezență în Europa că angajează talente din România. 

Astfel că, afacerile românești au acționat în direcția de a fi cât mai creativi și de a pune în lumină și alte avantaje pe care le au față de cei care nu există pe piața din România. Companiile sunt nevoite să fie din ce în ce mai creative în ceea ce presupune oferta lor pentru talentul local din IT”, adaugă Șerban Țîr.

Un studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) arată că circa 270.000 de angajați sunt susținuți în total de industria de software și servicii IT, respectiv toți salariații care există, în medie, la nivelul a două județe din România. Mai exact, aceștia sunt 135.000 angajați în companiile cu activitate principală în software și servicii IT (impact direct), peste 73.000 angajați susținuți de-a lungul lanțului de furnizori români ai întreprinderilor din industrie (impact indirect) și peste 65.000 angajați susținuți prin salariile cheltuite în economia națională (impact indus). 

PROFIT NEWS TV Plafonarea tarifelor RCA - Sergiu Costache, Președinte XPRIMM: Pericolul cel mai mare este să apară noi falimente. Devine neprofitabil să mai vinzi asigurări auto CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Plafonarea tarifelor RCA - Sergiu Costache, Președinte XPRIMM: Pericolul cel mai mare este să apară noi falimente. Devine neprofitabil să mai vinzi asigurări auto

De asemenea, studiul arată că industria înregistrează cea mai rapidă rată de creștere a angajaților în ultimii cinci ani, o creștere anuală de aproximativ 10.000 de persoane. Deși cererea de forță de muncă din sectorul TIC și, implicit, din industria de software și servicii IT, este în continuă creștere, există însă un deficit semnificativ de specialiști, de circa 10.000/an. 

Industria de software și servicii aduce un aport de cca. 6,2% din PIB, ceea ce însumează cca. 13,6 miliarde de euro. Defalcat, 8,8 miliarde de euro impact direct reprezintă excedentul brut de exploatare, taxe și cheltuieli de personal, 2,6 miliarde de euro impactul indirect – tranzacțiile economice cu furnizori români ai întreprinderilor din industrie și 2,2 miliarde de euro impactul indus – salariile cheltuite în economia națională de către angajați susținuți direct și indirect.

PROFIT NEWS TV Raluca Stanciu, co-fondatoare Franchwise: S-a produs un shift în piața francizelor. Nu mai este vorba doar despre produs CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Raluca Stanciu, co-fondatoare Franchwise: S-a produs un shift în piața francizelor. Nu mai este vorba doar despre produs

Thoughtworks este o companie de consultanță globală în tehnologie, cu peste 10.000 de oameni în 48 de birouri din 17 țări. 

La începutul anului trecut, ThoughtWorks a achiziționat Gemini Solutions, companie de dezvoltare software și de servicii de consultanță fondată de ingineri români din Silicon Valley și având activitatea principală în România. Tranzacția a dus la înființarea ThoughtWorks România, condusă de echipa Gemini Solutions, care va continua extinderea companiei în Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
forta de munca it
piata muncii it
angajati it
thoughtworks românia
șerban țîr
globalizarea pietei muncii
gemini solutions