Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a anunțat, la emisiunea Talk News de la PROFIT NEWS TV, că informațiile indică riscul unei acțiuni militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Mobilizarea forțelor militare ruse rămâne la fel de masivă, în pofida declarațiilor făcute la nivelul cel mai înalt de Federația Rusă, a mai spus Geoană, precizând că nu știe încă dacă ordinul a fost dat sau nu, speră însă că nu a fost dat, pentru că asta ar reprezenta într-adevăr o criză severă.
”Informațiile pe care le avem indică riscul unei acțuni militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a spus Mircea Geoană.
El a precizat că salută demersurile diplomatice din ultimele ore, afirmând că ”vor exista contacte între lideri importanți ai Alianței, diplomați ai țărilor NATO și ai conglomeratului occidental, cu partea rusă”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Sperăm că Federația Rusă, în al 12-lea ceas, să înțeleagă că diplomația și dialogul sunt preferabile conflictului și tensiunii și consecințelor severe pe care Federația Rusă le va avea de suportat dacă decide să invadeze Ucraina”, a spus Geoană. Oficialul NATO a precizat că ”situația rămâne la fel de tensionată”.
”Mobilizarea forțelor militare ruse rămâne la fel de masivă, în pofida declarațiilor făcute la nivelul cel mai înalt de Federația Rusă. Nu observăm pe teren dezescaladare, ci dimpotrivă, un set de acțiuni care indică un nivel de pregătire care seamănă cu ceva iminent. Nu știu încă dacă ordinul a fost dat sau nu, sperăm că nu a fost dat, pentru că asta ar reprezenta într-adevăr o criză severă, la care Ucraina va avea de suferit la fel ca și Federația Rusă”, a mai spus Mircea Geoană.
Despre un summit eventual între liderul american și liderul de la Kremlin, Mircea Geoană a spus că ”ar reprezenta, evident, o excelentă ocazie de a găsi o soluție diplomatică”, menționând că nu este vorba de un dialog exclusiv SUA-Rusia.
”NATO este organizația indispensabilă, pentru că vorbim de securitatea europeană. (..) Așteptăm ca Rusia să revină la masa Consiliului NATO-Rusia, unde să discutăm despre propunerile noastre, care pot duce la dezescaladarea situației”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească cliențiiReprezentantul NATO a arătat că se gândește o continuare a întăririi posturii NATO pe tot flancul estic și a explicat că, pentru România, ”faptul că este în NATO reprezintă o garanție excepțională de securitate”.
Geoană mai spune că sancțiunile Uniunii Europene la adresa Federației Ruse sunt pregătite și în cazul în care va interveni militar împotriva Ucrainei, acestea vor fi activate neîntârziat și vor fi cuprinzătoare și masive.
”Sancțiunile nu sunt la NATO, sunt la Uniunea Europeană, sunt în dialogul dintre țările din G7. Ceea ce pot să spun este că aceste sancțiuni sunt pregătite și în cazul în care Federația Rusă va interveni militar împotriva Ucrainei, acestea vor fi activate neîntârziat, și vor fi cuprinzătoare, masive și într-un fel având potențialul de a debilita la modul cel mai serios sistemul economic, financiar și tehnologic al Federației Ruse, nu mai vorbesc despre statutul de paria internațional pe care l-ar avea”, a spus Mircea Geoană.
CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmenteEl a precizat că ”un nou război, după decenii, reprezintă un eveniment de o gravitate fără precedent”.
”Va exista nervozitate în piețele economice și financiare, vor exista sancțiuni pe care aliații europeni și nord-americani le au deja pregătite în cazul unei noi intervenții militare a Federației Ruse împotriva unui stat independent și suveran în Europa, Ucraina, deci vor fi consecințe, în zona cibernetică. Nu trebuie să spunem că nu există consecințe”, a precizat Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a mai precizat că ”asta nu înseamnă că România sau alte state de pe flancul estic sunt în pericol, dar vor exista evident reverberații ale acestei eventuale situații”.
”Dacă ne uităm la un singur calcul cost beneficiu pentru Federația Rusă am vedea, dacă tragem linie, că nu iese pe pluis, iese numai pe minus”, a mai precizat Mircea Geoană.
Oficialul NATO a menționat că speră ca diplomația să aibă o șansă. Potrivit lui Geoană, Federația Rusă trebuie să se decidă ce cale alege, iar ”dacă vrea calea dialogului, atunci suntem deschiși și interesați, în timp ce, dacă alege calea anacronică a conflctului, suntem pregătiți să ne luăm măsuri și de a răspunde unit”.