PROFIT NEWS TV Dan Bucșa, UniCredit Bank: PIB-ul va crește cu mai puțin de 3% anul acesta, salariile nu vor depăși nivelul inflației, investițiile vor fi mult mai mici decât cele prognozate

PROFIT NEWS TV Dan Bucșa, UniCredit Bank: PIB-ul va crește cu mai puțin de 3% anul acesta, salariile nu vor depăși nivelul inflației, investițiile vor fi mult mai mici decât cele prognozate
scris 23 feb 2022

Cel mai mare risc la nivel global rămâne inflația, la care se adaugă și problemele geopolitice generate de conflictul dintre Ucraina și Rusia. Iar dacă prețurile la gazul metan și la energie nu se temperează, probabil că va mai exista încă în șoc inflaționist, estimează Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

„Inflația este un risc important la nivel global. Am văzut că, destul de târziu, băncile centrale au admis că, într-adevăr, acesta nu este un risc pe termen scurt. Problemele din Ucraina doar adaugă la aceste riscuri. Ne uităm și la prețurile forward ale gazului metan, care au crescut foarte tare, iar dacă rămân la acest nivel, probabil ca vom mai avea încă un șoc inflaționist, pentru că niciuna dintre țările europene nu și-au aliniat prețurile de vânzare ale gazului metan și ale energie cu creșterea prețului pe piețele externe”, a explicat, la PROFIT NEWS TV, Dan Bucșa.

Urmărește-ne și pe Google News
Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit acestuia, nicio bancă centrală nu va putea lupta cu inflația de peste câteva luni pentru că transmisia politicii monetare de obicei durează de la 4 până la 8 trimestre, adică mai bine de un an.

„Ce poate să facă o bancă centrală foarte repede este să prevină deprecierea monedei. Anul acesta inflația va fi dominată de aceste șocuri pe care băncile centrale nu le pot stăvili, precum creșterea prețurilor energiei, ale alimentelor. Daca ne uităm și la anul viitor, ce contează pentru inflație este cât de repede cresc salariile, angajarea, puterea de cumpărare a oamenilor, pentru că dacă aceștia nu-și permit să cumpere probabil că inflația se va tempera”, adaugă economistul.

PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie

El se așteaptă însă ca în România inflația să fie mult mai mică anul următor, datorită faptului că piața muncii este mult sub nivelul celorlalte țări din Uniunea Europeană. 

„Romania este cumva într-o situație diferită față de celelalte țări având în vedere că piața muncii este mai slabă. Este singura țară din regiune unde numărul angajaților din industria prelucrătoare de exemplu scade. (...) Vedem asta și în salarii pentru că în România salariile cresc mult mai încet decât în regiune. La anul, diferențierea asta va fi ceva mai mare, adică România va rămâne cumva în urmă și cu creșterile salariale și cu creșterea numărului de salariați. Și atunci, inflația va fi probabil mai mică decât în Ungaria sau în Polonia”, mai spune Dan Bucșa.

Rata inflației a ajuns la 8,2% în 2021, cu mult peste prognoza BNR de la începutul anului trecut. O proporție de 80% din creșterea din 2021 a venit însă din majorarea prețurilor la gaze naturale, energie electrică și combustibili, iar jumătate din aportul de doar 15% adus de inflația de bază a aparținut alimentelor procesate, remarcă membrii Consiliului de Administrație al BNR în minuta de după ședința de politică monetară din această lună, când dobânda cheie a fost majorată cu 0,5 puncte procentuale al 2,5%. 

Inflația a continuat să crească în ianuarie și a ajuns la 8,4%, deși era estimată de către analiști în scădere – avansul a venit pe fondul scumpirii gazelor naturale. Rata anuală a inflației ar urma să ajungă la 11,2% în iunie (în absența unor noi măsuri în cazul facturilor la gaze/curent), față de 8,6% cât estima anterior BNR. Inflația ar urma să ajungă la 9,6% la finele lui 2022, față de 5,9% în prognoza anterioară și să scadă la 3,2%, spre limita superioară a țintei, în decembrie 2023.

PROFIT NEWS TV Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România: Avem 2-3 companii noi care au luat decizia de a-și deschide birou în România. Vor crea circa 4.000 de noi locuri de muncă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Șcuta, Head of Office Department JLL România: Avem 2-3 companii noi care au luat decizia de a-și deschide birou în România. Vor crea circa 4.000 de noi locuri de muncă

Din estimările UniCredit Bank, PIB-ul va crește anul acesta cu mai puțin de 3%, dacă reușește să-și revină în a doua parte a anului. Banca Națională a României se așteaptă de asemenea la o reaccelerare minoră a PIB în primul trimestru din acest an. 

„Noi sperăm ca în a doua parte a anului problemele din lanțurile de producție la nivel global vor începe să se atenueze și vor fi eliminate la începutul lui 2023. Să sperăm că își va reveni comerțul în Europa și cererea pentru produse europene și atunci cumva exporturile ne vor ajuta și pe noi. În ceea ce privește cererea internă, atât timp cât salariile nu cresc peste inflație, și noi credem că anul acesta nu vor crește peste inflație, e greu să vedem consumul revenindu-și”, precizează Dan Bucșa.

Pentru dobânda la depozite în zona euro, care acum se situează la valoarea de -0,50 de puncte procentuale, acesta estimează că până în primul trimestru din 2023, Banca Centrală Europeană o va duce la 0.

PROFIT NEWS TV Reincriminarea penală a reținerii unor taxe fără virare la buget - KPMG Legal: Există serioase îndoieli de constituționalitate a adoptării acestei măsuri. Ridică întrebări de legalitate! Finanțele introduc analiza CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Reincriminarea penală a reținerii unor taxe fără virare la buget - KPMG Legal: Există serioase îndoieli de constituționalitate a adoptării acestei măsuri. Ridică întrebări de legalitate! Finanțele introduc analiza

„Se va termina această perioadă de dobânzi negative în zona euro. BCE nu va mai cumpăra nici titluri de stat așa cum o face în acest moment. Până la jumătatea anului aceste cumpărări de titluri de stat se vor opri. Asta înseamnă că statele care trebuie să se împrumute mai mult probabil vor plăti dobânzi mai mari. Facilitățile pe care BCE le-a acordat băncilor vor fi probabil reduse, eliminate în timp, și asta înseamnă că probabil costurile de împrumut vor crește din nou, pentru firme și populație”, subliniază Dan Bucșa, care estimează că investițiile pentru anul acesta vor fi mult mai mici decât cele anunțate de Guvern, de 7% din PIB.

„Noi credem că investițiile nu vor fi acolo”, concluzionează acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dan bucsa
inflatie 2022
pib 2022
dobanzi negative zone euro
unicredit bank
deficit bugetar
dobanda depozite