PROFIT NEWS TV Director Executiv Concordia: Pe termen scurt e bine să ne așteptăm la o recesiune. Prețul energiei va fi de departe factorul determinant

PROFIT NEWS TV Director Executiv Concordia: Pe termen scurt e bine să ne așteptăm la o recesiune. Prețul energiei va fi de departe factorul determinant
scris 9 mar 2022

Cu o inflație în continuă creștere și prețuri tot mai mari, mai ales la energie și gaze, recesiunea economică pare inevitabilă. Europa și, implicit, România au nevoie să-și asigure independența energetică pentru ca, pe viitor, să evite astfel de șocuri în prețurile la energie și gaze.  

Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile

Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, CE Oltenia și Tinmar Energy

DETALII AICI

„Prețul energiei va fi de departe factorul determinant pentru o astfel de recesiune. Efectul acestor creșteri de prețuri la gaze, la petrol, va fi, pe de-o parte, să reducă cererea, pentru că oamenii vor cheltui mult mai mult cu energia, deci vor avea mai puțini bani pentru altceva.  Aceste creșteri de prețuri se vor duce și în inflație, și asta are un efect de modelare a cererii. Cred că, pe termen scurt, e bine să ne așteptăm la o recesiune sau la o încetinire destul de abruptă a economiei europene”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Burnete, Director Executiv Confederația Patronală Concordia. 

Urmărește-ne și pe Google News

El se așteaptă ca, în următoarea perioadă, inflația să continue să crească, însă nu se va ajunge într-un episod hiperinflaționist (n.red. perioadă foarte lungă de inflație ridicată, în care se devalorizează moneda, iar prețurile cresc necontrolat).

„Nu cred că trebuie să ne fie teamă de așa ceva, dar aceste creșteri de prețuri vor continua în perioada imediat următoare și va trebui cumva să le facem față. Observăm și în România o temperare a consumului și este cumva un fenomen destul de ușor de anticipat. Am văzut lucrul ăsta și în 2020, în pandemie, dar eu nu m-aș aștepta să fie un fenomen de lungă durată”, adaugă acesta.

PROFIT NEWS TV Pe vreme de război, în sectorul construcțiilor este „business as usual”. Fondator Brisk Group: Se merge cu încredere înainte, dar există un grad de precauție. Refugiații ucraineni pot suplini deficitul de forță de muncă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Pe vreme de război, în sectorul construcțiilor este „business as usual”. Fondator Brisk Group: Se merge cu încredere înainte, dar există un grad de precauție. Refugiații ucraineni pot suplini deficitul de forță de muncă

Europa și, implicit, România au nevoie de surse alternative de gaze și energie și să nu mai depindă de un singur mare exportator. În continuare, Europa rămâne puternic dependentă de gazele rusești, care acoperă aproximativ 40% din nevoile sale, iar acum este îngrijorată că președintele rus Vladimir Putin le-ar putea folosi pentru a riposta împotriva sancțiunilor. 

„Unul dintre primele lucruri pe care ar trebuie să le facem este să ne asigurăm independența energetică. Rusia nu mai poate fi un partener pe care să te poți baza de acum înainte. Și asta înseamnă investiții în energie regenerabilă, nucleară, și dacă vom reuși să scoatem gazul din Marea Neagră ar fi foarte bine. 

Există foarte mulți bani pentru energie regenerabilă și cred că investițiile astea trebuie accelerate destul de repede. Investițiile în sectorul energetic ar trebui prioritizate. Ca să ajungem independenți energetic avem nevoie de investiții foarte mari și nu avem suficient capital în România și nici măcar tehnologie și experiență ca să le facem singuri”, mai spune Radu Burnete.

Comisia Europeană a schițat un draft de plan de eliminare a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia, a cărui implementare ar reduce achizițiile continentului de la gigantul rus de stat Gazprom cu aproape 80% doar anul acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
creste inflatia
hiperinflatie
preturi energie
preturi gaze
razboi rusia-ucraina
recesiune economică