PROFIT NEWS TV Rază de speranță pentru industria hotelieră. Călin Ile, Președinte FIHR: Vom avea creșteri serioase începând cu luna aprilie și până la finalul anului

PROFIT NEWS TV Rază de speranță pentru industria hotelieră. Călin Ile, Președinte FIHR: Vom avea creșteri serioase începând cu luna aprilie și până la finalul anului
scris 4 ian 2022

Se întrevăd estimări pozitive pentru industria hotelieră în acest an. Pare că ce a fost mai greu a trecut, iar hotelurile din România se vor bucura de tot mai mulți oaspeți începând cu trimestrul II al anului. Depinde însă de cum evoluează contextul sanitar.

„Cred că vom începe să ne revenim din aprilie încolo. Se anunță mai multe evenimente, se văd, așa, mugurii speranței că vom termina cu această pandemie, dar lăsăm totuși acest verdict medicilor. Pe măsură ce vom ieși din acest blocaj medical, industria își va reveni și vom avea creșteri serioase începând cu aprilie și până la finalul anului 2022. Nu vom atinge nivelul din 2019, dar cred că, față de cele 20 de milioane de înnoptări pe care le înregistram anul trecut, vom putea crește până la 24-25 de milioane, încă departe de cele 30 de milioane înregistrate în 2019”, a anunțat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), la PROFIT NEWS TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Din cele circa 1.200 de hoteluri existente la nivel național, doar 56 de firme care operează hoteluri și-au declarat insolvența în ultimii doi ani, arată datele centralizate și transmise de Registrul Comerțului pentru Profit.ro. Numărul mic de insolvențe, potrivit lui Călin Ile, se datorează în principal faptului că anul 2019 a fost unul cu rezultate bune, ceea ce le-a permis hotelierilor să aibă rezerve financiare pentru primul an al pandemiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT NEWS TV Locuri de muncă 2021 – Job-urile în vânzări, printre cele mai vânate. Ana Vișan, Marketing Manager BestJobs: Aici am avut o ofertă foarte mare. Și salariile au crescut CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Locuri de muncă 2021 – Job-urile în vânzări, printre cele mai vânate. Ana Vișan, Marketing Manager BestJobs: Aici am avut o ofertă foarte mare. Și salariile au crescut

„Ar trebuie să ne uităm totuși că industria hotelieră reprezintă o investiție mare, fiecare hotel reprezintă o investiție mare, și falimentul nu se declară atât de ușor. Anul 2019 a fost un an cu rezultate bune și toți hotelierii au avut anumite rezerve pe care le-au pus imediat la bătaie. Și cu acestea practic au supraviețuit anului 2020. În schimb, 2021 i-a prins pe mulți dintre ei la capătul puterilor și probabil că numărul insolvențelor va crește anul acesta. Deci e o industrie care nu reacționează chiar imediat, pentru că are un puternic volum de investiții în spate, iar afectarea se transmite într-o unitate de timp mai lungă. Efectele se vor vedea cel mai probabil în 2022 și 2023”, a explicat președintele FIHR.

El consideră că ultimii doi ani au fost extrem de complicați pentru industria hotelieră, mai ales că ajutoarele de la stat au întârziat să apară. Abia anul trecut, la jumătatea lunii decembrie, Guvernul a început plățile aferente schemei de ajutor de stat pentru HoReCa. Circa 1 miliard de lei ar fi trebuit să intre în conturile antreprenorilor până la finalul lui 2021.

„Această schemă este una foarte bună, dar să nu uităm că face referire doar la activitatea din anul 2020. Astăzi noi avem compensații primite pentru pierderile din 2020. Pentru anul 2021, care încă stă să se închidă din punct de vedere financiar și nu cunoaștem încă rezultatele, statul doar discută cu noi de prelungirea acestei scheme de ajutor, în condițiile în care la nivel european s-a decis extinderea perioadei de sprijin a industriei hoteliere până pe 30 iunie 2022, pentru că lumea a înțeles că nici 2021 nu a fost un an bun și trebui compensat”, atrage atenția Călin Ile, adăugând că, la primele întâlniri, reacția autorităților a fost una pozitivă. „Sunt de acord că industria trebuie sprijinită și că trebuie acordate compensații și pentru pierderile din cursul anului 2021”, continuă acesta.

PROFIT NEWS TV - TOP plăți impozit pe profit: Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, este și cel mai mare plătitor. În urmă vin Lidl și Kaufland CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - TOP plăți impozit pe profit: Dedeman, cel mai mare retailer local de bricolaj și cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români, este și cel mai mare plătitor. În urmă vin Lidl și Kaufland

Federația Industriei Hoteliere din România a propus Guvernului o schemă de ajutor pentru HoReCa pentru anul 2021 similară cu cea din 2020, însă cu mici ajustări. Spre exemplu, să includă și unitățile nou înființate, start-up-urile sau hotelurile deschise în 2020 și 2021 care nu au primit niciun ajutor.

„Sau să extindem limita de sprijin, cum a făcut-o Uniunea Europeană, nu cu o plafonare la 800.000 de euro, ci la 1,8 milioane de euro pentru unitățile mari. Deci sunt mici ajustări a acestei scheme pe care noi o dorim replicată și pentru anul 2021 și sperăm să intre în vigoare cât mai repede”, mai spune Călin Ile, care speră ca în primul trimestru al anului să se acorde cea de-a doua tranșă de bani din schema de ajutor de stat pentru 2020. 

Până la mijlocul anului, el estimează că ar trebui să se decidă forma schemei de ajutor de stat pentru 2021.

PROFIT NEWS TV Blocarea PUZ-urilor începe să se resimtă și pe piața de birouri. Andrei Ianculescu, Cushman & Wakefield Echinox: Nu știu dacă la anul, dar cel puțin în 2023-2024 poate deveni o problemă! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Blocarea PUZ-urilor începe să se resimtă și pe piața de birouri. Andrei Ianculescu, Cushman & Wakefield Echinox: Nu știu dacă la anul, dar cel puțin în 2023-2024 poate deveni o problemă!

„Probabil același traseu va fi și pentru această nouă schemă. În faza asta vor fi multe discuții. Sperăm să fie deschidere pentru aceste discuții și să ajungem la un răspuns cât mai repede”, concluzionează președintele FIHR. 

Sprijinul financiar nu este însă singura provocare a industriei de la izbucnirea pandemiei. Tot Călin Ile semnala la finalul anului trecut că industria turismului din România a pierdut peste 30% din forța de muncă în doar 18 luni, un prejudiciu pe care cu greu antreprenorii din domeniul îl vor putea compensa.

viewscnt
Afla mai multe despre
călin ile
fihr
industria hoteliera
schema de ajutor horeca
insolvente horeca