Capitala se îndreaptă către saturație. Terenurile mari și bune, cu facilități în jur, precum metroul, sunt din ce în ce mai greu de găsit. Daniel Tudor, fondatorul agenției imobiliare The Concept, a explicat, la PROFIT NEWS TV, lipsa terenurilor din Capitală.
„Majoritatea terenurilor din principalele locații sunt deja arondate dezvoltatorilor mari. Mai sunt câteva terenuri disponibile, dar din ce în ce mai puține”, a declarat Daniel Tudor.
Partea bună, potrivit acestuia, este că metroul începe să se extindă cu noi stații și atunci, automat, se descoperă noi zone pentru dezvoltări imobiliare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Despre vânzările pe segmentul rezidențial de anul acesta, Daniel Tudor susține că proprietățile cu grădină s-au vândut cel mai bine, interesul cumpărătorilor fiind impulsionat în primul rând de criza sanitară. Ansamblurile de case sau complexurile cu blocuri mici au mers „ca pe roate”.
„Apoi au fost ansamblurile verzi sau cu componentă de sustenabilitate și rămân în continuare numărul unul ansamblurile rezidențiale care se află în preajma locațiilor cu infrastructură bună, precum metrou”, afirmă acesta.
În ceea ce privește cererea, Daniel Tudor a precizat, la PROFIT NEWS TV, că, deși anul a început foarte bine, din al doilea semestru a început să scadă, pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcții, care s-au resimțit în prețul final suportat de consumator.
„Apoi când lumea s-a reobișnuit cu aceste creșteri a venit și valul patru al pandemiei care din nou a mai eliminat din cerere”, mai spune fondatorul The Concept, care nu consideră că blocarea PUZ-urilor a afectat în vreun fel cererea sau prețurile apartamentelor.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cum a reușit să-și salveze afacerea unul dintre cei mai renumiți cofetari ai Bucureștiului. Plan pentru un nou business„Cred că este prematur să tragem o astfel de concluzie pentru că vorbim de sub un an de când au fost suspendate PUZ-urile. Și oricum ce s-a livrat și ce s-a construit în acest an s-a bazat primordial pe ce era autorizat sau pregătit din anii anteriori. În acest an cred că a fost destul de bine echilibrată cererea cu oferta. Problema a venit mai degrabă din sfera creșterii costurilor de construcție care a dus la creșterea prețurilor de vânzare și mai puțin din cauza blocării PUZ-urilor. Din contră sunt multe proiecte anunțate și multe proiecte începute, chiar și proiecte autorizate în acest an”, explică Daniel Tudor.
Volumul locuințelor noi livrate în primele trei luni ale anului s-a menținut relativ la același nivel din 2020 (peste 14.000 de livrări, la nivel național și peste 3.800 în București și Ilfov).
Prețurile de tranzacționare au crescut în prima parte a anului cu aproximativ 7% pe segmentul nou și 3% pe segmentul vechi în București și împrejurimi, arată datele SVN, în special ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor materialelor de construcții. Pentru, consultanții SVN estimează o majorare de 12% – 15% pe segmentul nou și de aproximativ 5% – 7% pe segmentul vechi.