Piața muncii trece prin transformări radicale. Companiile se luptă pe angajații buni, salariații cu studii superioare se reorientează către piața externă, în timp ce muncitorii - fie calificați, fie necalificați - preferă România.
„Anul 2020 a fost, de fapt, startul acestei schimbări pe piața forței de muncă. Pandemia a venit și cu multe schimbări de paradigmă. Sunt câteva lucruri la care majoritatea managerilor nu s-ar fi gândit. Spre exemplu că poate să funcționeze cu întreaga echipă de acasă. Mulți oameni și-au dat seama că preferă să muncească de acasă. De asemenea, multe companii și-au dat seama că preferă ca angajații să muncească de acasă, din perspectivă de eficiență, de productivitate, câteodată de costuri”, a declarat, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Badea, CEO-ul platformei de recrutare eJobs.
Potrivit studiilor, există clar o creștere a eficienței și a productivității angajaților care lucrează de acasă, cu până la 30%, însă contează domeniul și orașul.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Hanga, Președintele BVB: Cred că sunt șanse ca în 2022 să fim într-o zonă mai stabilă și mai predictibilă din punct de vedere al cadrului macroeconomic„În București clar productivitatea muncii crește de acasă. În schimb, pe zona de creativitate, de inovație s-a pierdut din eficiență”, subliniază executivul.
Cea mai mare schimbare pe piața forței de muncă remarcată de acesta este flexibilitatea adoptată de companii în ultimii doi ani.
„Angajații care au descoperit munca remote și o preferă, în momentul în care companiile i-au chemat înapoi la birou, e clar că ei s-au reorientat către alte job-uri. Acele companii care sunt flexibile sau care promit că pe termen lung își vor păstra această flexibilitate câștigă în fața companiilor care vor să se întoarcă către o zonă mai rigidă”, adaugă Bogdan Badea.
În momentul de față, spune CEO-ul eJobs, companiile duc o bătălie foarte mare pe oameni și se fură una pe alta.
„Asta se întâmplă și la zona de muncitori, fie că sunt calificați sau necalificați. Pe toate domeniile unde găsești un om bun companiile se supralicitează între ele, ofertează angajații altor companii”, mai spune Bogdan Badea, adăugând că angajații caută din prima doar acele companii care permit 100% munca remote. „Flexibilitatea a devenit un principiu de negociere. Este cerută în scris. Oamenii vor scris în contract că vor munci cel puțin trei zile pe săptămână de acasă”, atrage el atenția.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Explozie de prețuri. Încă o industrie a intrat în horăRaportat la Uniunea Europeană, consideră ca va mai dura zeci de ani până când nivelul pieței muncii din România va ajunge la nivelul altor țări membre, unde românii migrează în general.
„Salariile sunt mai mici ca în Europa de Vest. Există o tendință destul de accelerată pe anumite domenii de creștere a salariilor, dar mai avem până acolo. Vom ajunge în momentul în care economia României nu se va mai baza doar pe outsourcing de toate felurile. Și pe zona de IT, până acum ceva timp, eram un centru de externalizare a serviciilor din Europa de Vest. Și nici salariile programatorilor nu erau aliniate cu cele din Europa de Vest.
În ultimii 2-3 ani, când s-a transformat cât de cât piața, s-a văzut că oamenii din România nu mai muncesc în IT pe salarii mai mici decât în Europa de Vest. Dacă ne uităm în IT la ce se întâmplă astăzi vom vedea ce se va întâmpla și în economie peste 2-3 ani de zile. Suntem în urmă. Când ne vom da seama că nu mai putem plăti salarii mici într-o industrie de abia atunci vom să ajungem în direcția europeană”, a mai precizat CEO-ul eJobs, la PROFIT NEWS TV.
Principalul pericol în 2022 pentru piața muncii din România este că oamenii își vor relua căutarea în străinătate, frânată de pandemie.
„În acest moment vedem oameni cu studii superioare, specialiști, care vor să plece, dar mai puțin muncitori ca în trecut. O mișcare excelentă aici a fost creșterea salariului minim în construcții în momentul în care legea a fost dată în România. Specialiștii în construcții sunt greu de găsit”, atenționează Bogdan Badea.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Avertisment față de legea interceptărilor. Bogdan Manolea (ApTI): Ar fi bine să nu se adopte în această formăRecent, PSD, parte a coaliției de guvernare, a anunțat că va menține facilitățile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcțiile și industria IT&C. Printre angajamentele asumate de România față de Comisia Europeană, prin PNRR, se regăsesc și eliminarea scutirilor pentru unele categorii de salariați, cum sunt cei din IT sau construcții. PSD militează însă pentru modificarea PNRR.
"PSD menține facilitățile fiscale pentru zone strategice ale economiei, precum construcțiile și industria IT&C, și vom introduce scheme de ajutor pentru IMM-uri și pentru companiile mari. Ținta acestor măsuri este în mod special susținerea produselor cu valoare adăugată ridicată, care aduc venituri mai mari companiilor locale, implicit și mai mulți bani la buget.În egală măsură însă, PSD va lua măsuri pentru protejarea milioanelor de români salariați de la stat sau privat, mai ales pe cei aflați în zona salariului minim, astfel încât angajatorii să le plătească la zi contribuțiile sociale pentru pensii si sănătate. Toate restanțele de acest tip trebuie reglate rapid, iar salariații să aibă garanția că pot beneficia de servicii medicale și că toate contribuțiile aferente pensiei sunt achitate la zi. (...) De pe urma facilităților fiscale acordate celor care lucrează în construcții, statul pierde de 4,5 ori mai mult decât în cazul celor din IT, numărul de angajați din construcții și amploarea scutirilor acestora fiind mult mai mare".
Deficitul de forță de muncă din țară a deschis în schimb calea pentru muncitorii din Asia, așteptați să vină în număr tot mai mare. Circa 30.000 de muncitori din diferite zone ale Asiei, dar și din Africa, vor veni în România până la finalul primului semestru din anul următor.
„Sunt disciplinați, sunt foarte stabili la locul de muncă și își respectă foarte bine programul de lucru. Dau dovadă de seriozitate și angajatorii se pot baza pe ei. Au o fluctuație mult mai redusă decât în cazul angajaților români”, mai spune Bogdan Badea.