Industria vinicolă înregistrează recorduri în pofida pandemiei. Producătorii de vin se arată optimiști, românii fiind tot mai interesați de vinurile locale, în special cele din gama premium.
Crama Villa Vinèa este unul dintre producătorii locali care se bucură de un an foarte bun, estimând o creștere a cifrei de afaceri cu 17% în 2021, față de anul precedent.
“Am recuperat mare parte din pierderea din 2020 pe HoReCa”, a declarat, la PROFIT NEWS TV, Mircea Matei, Director General Villa Vinèa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Și din punctul de vedere al vânzărilor, crama a înregistrat o creștere de 25% până la jumătatea lunii octombrie, moment în care s-au introdus noile restricții.
“Tot ce s-a întâmplat în perioada aprilie-octombrie în domeniul HoReCa a fost foarte pozitiv, consumatorii au dorit să iasă după o iarnă de restricții. Din păcate, restricțiile introduse la mijlocul lunii octombrie cumulate cu veștile nu foarte pozitive din zona economică au stopat acest trend din HoReCa. Consumul din 15 octombrie până astăzi este ușor în scădere”, mai spune directorul.
Una dintre direcțiile strategice ale cramei Villa Vinèa este și exportul. Circa 10% din producție merge către nordul Italiei, dar compania a exportat la începutul anului și în țări precum Canada, Germania, Austria sau Finlanda.
“Vinurile noastre sunt poziționate ca și segment de piața în zona mainstream plus și premium. Iar aici e un pic mai greu din cauza imaginii nu tocmai favorabile a României în general, nefiind cunoscută pentru vinuri de calitate”, atrage atenția Directorul General.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Energiei ANUNȚĂ - Cum vrea România să ducă în jos prețul la energie în Europa. Coaliție surpriză în 5Potrivit acestuia, în ultimii doi ani a existat un tot mai mare interes pentru vinurile premium românești.
“Vorbim de clienți nișați care vor să ofere restaurantelor pe care le aprovizionează vinuri diferite. Trendul trebuie să crească mult ca să fie ceva substanțial în businessul de vinuri românești”, continuă acesta.
În anul următor, în retailul modern Mircea Matei estimează o creștere a vânzărilor mainstream plus, în timp ce pe retailul specializat, va crește interesul pentru vinurile din gaza superioară, dar și pe segmentul vinurilor spumante. “Tot mai mulți clienți sunt interesati să vadă varianta românească, locală a prosecco, șampaniei”, afirmă el.
“Eu văd că zona de HoReCa mediu este mai mică, în schimb se consolidează mai mult zona premium. Restaurantele actuale sau investitorii noi au văzut că zona premium este cea care păstrează clienții și consumatorii și consolidează un business pe termen lung. Și atunci destul de mulți se duc în zona de premium. Aici este direcția”, mai spune Mircea Matei.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Explozie de prețuri. Încă o industrie a intrat în horăConform estimărilor recoltei furnizate de către statele membre, producția de vin din Uniune - inclusiv vin și must - în anul 2021 (anul de comercializare 2021/2022) se estimează a fi de 147 milioane de hectolitri, aceasta fiind cu 13% mai mică decât producția din 2020, în scădere cu 23 de milioane de hectolitri.
Evenimentele meteorologice nefavorabile din primăvară și vară, alternând de la îngheț la inundații și boli ale viței de vie legate de aceste condiții climatice, par să fi avut un impact real asupra recoltei de vin din UE 2021, arată informațiile Oficiului Național al Viei și produselor vitivinicole.
Cu o producție estimată la 44,5 milioane de hectolitri (o scădere de 9%) Italia va rămâne cel mai mare producător din UE, urmată de Spania (39 de milioane de hl., în scădere cu 15%) și Franța (33,3 milioane de hl, o scădere de 27%). Producția acestor trei state membre care reprezintă aproape 80% din producția Uniunii este estimată la 117 milioane de hl. în 2021, în scădere cu 23 de milioane de hl. (-17%), comparativ cu producția lor din 2020 înregistrată la 140 de milioane de hl.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Avertisment față de legea interceptărilor. Bogdan Manolea (ApTI): Ar fi bine să nu se adopte în această formăFranța, care este depășită ca cel mai mare producător de vin din UE de către Italia din 2016, va fi pe locul trei (după Spania) pentru prima dată.
Germania și Portugalia își vor crește producția cu 4% și, respectiv, 1% în 2021.
Unele state membre din Europa de Est (Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia), deși produc volume mai mici, arată o tendință ascendentă.
Cu un volum relativ mic, recolta din 2021 ar fi cu 11% mai mică decât media ultimilor 5 ani dar totuși mai mare decât recolta din anul 2017. Acesta din urmă a fost cel mai scăzut din ultimii 20 de ani, cu o producție din Uniune de 144 de milioane de hectolitri.