Indicatorii macroeconomici indică spre o potențială recesiune, la fel cum s-a întâmplat și în criza precedentă. Semnalele sunt însă ignorate și, se pare că, istoria se repetă.
„Și în 2008 indicatorii macroeconomici din România erau cam ca acum. Adică aveam un deficit bugetar foarte mare, un deficit comercial foarte mare, dobânzile începuseră să crească și era normal ca ratele oamenilor să crească și să fie un impact în piața imobiliară. Totuși, și eu, ca și mulți alți oameni, am ignorat acele semnale. Noi credeam că nu o să fim afectați. Astea erau și declarațiile publice”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Georgescu, Managing Partner CFO Network.
Potrivit acestuia, scenariul din criza anterioară se întâmplă și acum. Iar de luat în considerare este și că în 2008 nu exista o inflație la asemenea valori.
„Noi deja vedem o creștere a dobânzilor. ROBOR e la 4,5% și acum un an era la 1,5%. Și încă mai este mult loc de creștere. În viitorul apropiat dobânda băncii centrale o să crească și asta o să se ducă implicit și în creșterea dobânzilor la credite. Inflația o să declanșeze și mai puternic procesul de criză economică, deoarece a fost determinată de printarea de bani. În ultimii doi ani s-au printat mai mulți bani decât în ultimii 200 de ani. Primul impact a fost în creșterea prețului la combustibil și energie, și ulterior s-a dus și către celalalte componente. Și pe tot lanțul acesta o să intrăm într-un cerc vicios în care mulți ani o să rămânem cu această inflației”, mai spune acesta.
Situația actuală s-a mai repetat în anii ’70, când a avut loc prima criză petrolieră, din cauză că OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) a proclamat embargo asupra livrărilor de petrol.
„Băncile centrale au fost nevoite să retragă banii din piață și să crească dobânzile la un nivel foarte ridicat. Atunci erau dobânzi de 15%. Băncilor centrale le este teamă să facă lucrul ăsta acum pentru a stopa inflația, pentru că orice creștere de dobândă va duce automat și la creșterea dobânzilor la credite. Va avea un impact foarte mare pentru că oricum populația este mult mai îndatorată acum decât era în urmă cu 10 ani sau cu 30 de ani”, precizează Radu Georgescu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei anunță că pregătește măsuri pentru a scăpa Portul Constanța de supraîncărcare
Prima protecție împotriva inflației, continuă el, este ca activele să fie în aceeași monedă ca și cheltuielile.
„Majoritatea prețurilor la produse și servicii în România sunt exprimate în euro. Noi cheltuielile le avem în euro. Mașini, chiriile, combustibilul, utilitățile, telefonia, totul este echivalent în euro. Prima protecție este să ai activele în aceeași monedă ca și datoriile, astfel încât să-ți micșorezi riscul de devalorizare. Chiar dacă o să crească datoriile, o să crească în paralel cu activele”, explică Radu Georgescu.