PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei: Ne propunem ca schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare să fie aplicabilă pentru 4-5 ani. A revenit interesul pentru investiții

PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei: Ne propunem ca schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare să fie aplicabilă pentru 4-5 ani. A revenit interesul pentru investiții
scris 30 iun 2022

 Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat, la PROFIT NEWS TV, că schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare ar putea fi prelungită pe o perioadă de 4-5 ani de zile, în funcție de gradul de absorbție al sumelor puse la dispoziția companiilor de către Guvern. Această schemă va intra în vigoare începând cu luna septembrie.

Profit.ro a anunțat recent că Guvernul pregătește o schemă de ajutor de stat ce constă în granturi de la buget pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, justificându-și inițiativa prin necesitatea de a compensa problemele economice cu care se confruntă întreprinderile din această ramură ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv a sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la această agresiune.

Urmărește-ne și pe Google News

„Acest ajutor se adresează în special industriei prelucrătoare. Vorbim de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, 150 de milioane de euro pentru fiecare an, urmând ca, în funcție de gradul de absorbție, să discutam care ar fi valoarea grantului pe o perioadă ceva mai lungă. Ne propunem ca această schemă de ajutor de stat să fie aplicabilă pentru o perioadă de 4-5 ani”, a spus Florin Spătaru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT NEWS TV Florin Spătaru, Ministrul Economiei, despre plafonarea tarifelor la pompă: Reducerea va fi foarte vizibilă. Vom verifica dacă prețul a fost redus corespunzător față de ce vedem în acest moment CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florin Spătaru, Ministrul Economiei, despre plafonarea tarifelor la pompă: Reducerea va fi foarte vizibilă. Vom verifica dacă prețul a fost redus corespunzător față de ce vedem în acest moment

După aprobarea schemei de ajutor de stat, acordurile de finanțare pentru acordarea granturilor vor fi încheiate anul acesta și în 2023, iar plata subvențiilor se va face eșalonat, în perioada 2022-2027.

„Printr-un astfel de instrument vrem să dezvoltăm capabilități în industria prelucrătoare. O parte dintre companiile care își doresc dezvoltarea unor astfel de capabilități în UE și, eventual, închiderea sau diminuarea unor capacități de producție din zona asiatică sau din zona de conflict, vor avea posibilitatea să utilizeze un astfel de instument. România devine practic atractivă și prin acest instrument. Este prima schemă de ajutor de stat pe care Ministerul Economiei o gestionează. Sperăm că va avea succes și că vom reuși să creștem volumul investițiilor în România”, mai spune ministrul.

PROFIT NEWS TV Călin Bichir, Director General Acvatot: Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții. Dar nu trebuie să faci rabat de la calitatea forței de muncă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Călin Bichir, Director General Acvatot: Au fost niște factori cumulativi care au dus la creșterea prețurilor materialelor de construcții. Dar nu trebuie să faci rabat de la calitatea forței de muncă

Executivul estimează că cel mult 20 de companii vor beneficia de această schemă de ajutor de stat.

„Printr-un astfel de proiect vrem ca aceste companii să-și dezvolte noi linii de producție, să se retehnologizeze, să achiziționeze echipamente care să se încadreze în trendul de decarbonizare și reducere a emisiilor de carbon. Vrem să sprijinim companiile care vor să-și dezvolte și capabilități noi în România.

Observăm că a revenit interesul pentru investiții și tocmai de aceea schema va ajuta foarte mult. Sunt multe companii care își doresc să investească, asociații atât străine, cât și românești care vin și ne spun că, printr-un astfel de sprijin, ei vor putea să-și continue programul investițional.

Sunt conștienți de faptul că această transformare și retehnologizare este foarte importantă pentru ei și atunci se dorește un sprijin efectiv din partea statului român pentru un astfel de demers”, precizează Florin Spătaru.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Plafonarea prețurilor la carburanți nu este neapărat răspunsul. Investitorii vor încerca să țină cu dinții de Bitcoin

Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finanțare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public. Investițiile trebuie menținute pentru o perioadă de cel puțin cinci ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puțin trei ani de la finalizarea investițiilor. Această condiție nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau a fost distrus în această perioadă, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii industria prelucratoare
florin spataru
ministrul economiei