Decizia Fed de a majora rata de politică monetară cu 75 de puncte de bază pentru a tempera inflația va avea ca efect întărirea dolarului american, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Puiu, analist financiar XTB România. În acest context, leul este posibil să piardă teren în raportul cu dolarul american, la fel cum s-a întâmplat și cu alte monede precum euro și lira sterlină.
Banca centrală americană a majorat rata dobânzii cheie în intervalul 1,50%-1,75% și anticipează că vor fi adecvate “creșteri continue ale intervalului țintă” pentru a readuce inflația aproape de ținta de 2% pe termen lung.
„Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, cum au făcut-o alte monede precum euro și lira sterlină. Dar leul are un atuu în acest context, faptul că dobânda la leu în România este deja destul de ridicată, BNR a anunțat mai multe majorări de dobândă, iar acest lucru favorizează într-o oarecare măsură leul, întrucât diferențiatorul de dobândă LEU-USD este în favoarea leului, oferind un randament superior.
Totuși, având în vedere nivelul ridicat de teamă al investitorilor, este posibil ca leul să piardă teren pe motiv că investitorii doresc să-și mențină capitalul într-o monedă mai stabilă, iar în acest context euro nu e neapărat o alternativă. Deci, dolarul american rămâne singura oportunitate care să ofere un anumit grad de stabilitate”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Radu Puiu.
Analistul mai spune că, miercuri, după ce a anunțată decizia de dobândă, bursele au încercat să închidă pe verde, ceea ce s-a și întâmplat, însă, în sesiunea de dimineața, bursa europeană a înregistrat scăderi, în timp ce indicele S&P 500 este aproape la -2%.
„Ceea ce spune mare lucru despre reacția pe care piețele o au față de decizia Fed. Această discrepanță între modul în care reacționează piețele în primă fază la o astfel de decizie și modul în care reacționează pe termen mediu s-a observat de la ultimele decizii similare și inițial mișcarea pe care am observat-o pe piețe a fost „mincinoasă”, adevărata tendință fiind fix inversul mișcării inițiale”, precizează Radu Puiu.
Potrivit acestuia, o astfel de scădere pe piețe arată faptul că investitorii se așteaptă la o înăsprire continuă și tot mai dură.
„În primă fază, investitorii estimau o majorare cu 50 de puncte de bază, dar vedem că, deși nu a fost pe deplin o surpriză, a fost oarecum șocant pentru că în cadrul discuțiilor anterioare Guvernatorul Fed a scos din discuție această posibilitate și a spus că o majorare cu 0,5% este considerată a fi mult mai potrivită pentru contextul actual. Dar, se pare că cele mai recent date privind inflația l-au contrazis, și au creat această nevoie de a reacționa mai rapid și mai agresiv pentru a atinge oarecum așteptările pe care le au investitorii în momentul de față”, afirmă el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Lascăr, co-fondator Stay Fit Gym, al doilea lanț de săli de fitness din România: Pregătim 10-12 centre anul acesta, ne uităm la orașe cu peste 100.000 locuitori. Cine urmeazăRadu Puiu adaugă că dobânzi mai ridicate în SUA înseamnă un randament mai mare pentru dolarul american, efect observat și de investitorii care au profitat de această situație. Însă, pentru metalele prețioase, întărirea dolarului american ar putea duce la scăderea investițiilor în această direcție.
„Înseamnă o tendință descendentă pentru că mărfurile și metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitorii al căror capital nu este în dolari americani pentru că cursul de schimb dolar cu moneda respectivă este în favoarea dolarului american și în acest sens vedem că dolarul pare că are de câștigat”, mai precizează acesta.
Dolarul american, continuă el, este considerat și o monedă de refugiu și este extrem de apreciat ca având această caracteristică în rândul investitorilor.
„Dobânda mai ridicată în SUA față de alte state, favorizează moneda americană, întrucât oferă un randament mai stabil și în același timp oferă o siguranță, pentru că dolarul este moneda celei mai mari economii din lume”, spune Puiu.
Analistul XTB vede aurul ca fiind în continuare o alternativă bună pentru investitori în ceea ce privește înghețarea anumitor sume. Nu oferă randamente, dar este destul de stabil. Însă, investitorii par mai degrabă să se orienteze către cash.
„Pe de-o parte dolarul mai scump influențează această tendință, iar pe de altă parte ei caută oportunități în piață de a-și plasa acel capital pentru a obține randamente superioare. Și, având în vedere corecțiile din ultima perioadă, apar aceste oportunități.
Chiar dacă nu putem vorbi neapărat despre atingerea unui minim în ceea ce privește indicii, există acele raliuri de relaxare, acele secvențe în care piața inversează poate pentru câteva ore sau chiar o zi, în ideea în care se dorește o reajustare, o rebalansare a puterilor, iar de acele oportunități pot să profite anumiți investitori.
În acest sens, cash-ul pare să fie mai prietenos cu investitorii decât aurul, acesta necesitând o lichidare pentru a se transforma în cash. Prin urmare, este un proces mai îndelungat și poate să ducă și la marcarea anumitor pierderi dacă la momentul respectiv aurul este pe minus”, explică Radu Puiu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele ANAF, anunț către firme - De luna aceasta aducem TVA de restituit la zi! Rambursare recordEl se așteaptă să fie însă în continuare o alternativă la alte investiții și să devină din nou destul de popular, în contextul în care recesiunea pare să fie tot mai reală, deși nu este confirmată din punct de vedere tehnic.
Piața metalelor industriale începe, de asemenea, să fie afectată, în principal din cauza problemelor existente în China. În continuare există focare semnificative de Covid, politica zero tolerance a Chinei duce la restricții mai dure, ceea ce înseamnă o întrerupere a activității economice și la închiderea anumitor fabrici.
„Acest lucru arată că și China începe să se confrunte cu probleme de natură economică, se observă o încetinire a activității, a PIB-ului. De asemenea, problemele în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare persistă. China este un mare distribuitor și exportator de diverse componente necesare în producția bunurilor electronice, dar și a altor tipuri de bunuri, prin urmare, există anumite probleme care au tendința să se transpună și să se extindă și către economia globală”, atrage atenția Radu Puiu, adăugând că toată această situație a fost semnalată și de indicatorul PMI manufacturier global, care a atins 52,4 puncte în mai, fiind puțin schimbat față de cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni, atins în aprilie la 52,3 puncte.
Totuși, valoarea a rămas peste nivelul neutru de 50,0 înregistrat în iulie 2020.
„Economia Chinei dă însă semne de scădere, pe fondul acestor probleme care vin în completarea unui context geopolitic extrem de dificil, după o pandemie îndelungată și după o inflație la valori extrem de ridicate”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmpleCa răspuns la activitatea slabă din China, Goldman Sachs a redus prognoza de creștere economică pentru 2022 la 4%, semnificativ mai jos în comparație cu ținta oficială a Chinei de aproximativ 5,5%, se arată într-o analiză XTB.
Cumpărătorii chinezi au condus creșterea globală a prețurilor metalelor de la jumătatea anului 2020 și până la sfârșitul anului 2021, pe măsură ce doreau să consolideze stocurile în așteptarea unor noi creșteri ale prețurilor.
Acest flux de comenzi s-a inversat începând din martie pe măsură ce focarele de infecții au declanșat închideri extinse ale fabricilor și magazinelor, reducând major achizițiile de produse cu consum mare de metale și a presiunii în creștere a costurilor de producție.
Cererea a fost amânată iar și iar, o dată cu fiecare rundă de restricții impuse în a doua cea mai mare economie a lumii.
Problema este complexă, deoarece China este un exportator net al unor metale, cum ar fi oțel și aluminiu, și importator net al altora, cum ar fi nichel și cupru.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alina și Daniel Donici, Fondatori Artesana: Sunt tot mai puțini furnizori de lapte românesc conform. Într-o țară cu mai multe oi decât oameni, pentru noi a fost aproape imposibil să găsimBlocajele și restricțiile de mișcare au redus activitatea fabricilor și activitatea în domeniul construcțiilor, chiar în perioada în care acestea ating un vârf, privând producătorii de metale de o perioadă cheie a anului de vânzare a produselor.
În ceea ce privește criptomonedele, analistul XTB spune că au fost mult mai afectate decât indicii și investițiile în piețele clasice, pentru că rămân, în continuare unul dintre cele mai riscante active.
„În astfel de perioade, investitorii tind să renunțe la astfel de investiții, întrucât pot să ducă la pierderi semnificative în portofoliile lor”, afirmă el.
Conform analizei XTB, industria se confruntă cu o scădere a încrederii față de activele digitale și de serviciile financiare descentralizate promovate în 2021, independente de sistemul bancar.
Prăbușirea Luna a „semănat” incertitudine în rândul investitorilor, iar acest sentiment a fost alimentat recent de probleme cu rețeaua Ethereum, suspendarea retragerilor de la cea mai mare bursă de active digitale, Binance, și blocarea retragerilor și transferurilor la platforma financiară descentralizată Celsius.
Platforma a oferit forme avansate de așa-numitul „DeFi”, adică, printre altele, împrumuturi în criptomonede sau alte forme de credit.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alexandru Radu, CFO Clapart: Vrem să atragem o rundă de finanțare de 10 milioane de euro de la fanii vedetelor și comunitățile cripto internaționaleÎn acest moment, se pare că proiectul este în insolvență, iar asta înseamnă pierderi care se ridică la miliarde de dolari.
Piața activelor digitale se teme de intervenții și de un audit mai larg din partea autorităților de reglementare, care ar putea expune fraude și scheme piramidale financiare în spațiul „DeFi”.
Îngrijorările investitorilor s-au accentuat și în jurul celei de-a doua criptomonede ca mărime, Ethereum, a cărei transformare în versiunea foarte anticipată 2.0 a fost din nou amânată de dezvoltatori.
Toate acestea, combinate cu datele deloc îmbucurătoare din economie și corecțiile ample ale indicilor bursieri, au majorat nivelul ofertei pe piața monedelor digitale, provocând vânzări masive.
Bitcoin este un activ extrem de volatil, dar în ultimii 12 ani a oferit investitorilor profituri mult mai mari decât indicele S&P 500 sau acțiunile marilor companii de tehnologie.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV - Avântul Hervis în România, frânat. CEO: Aveam în plan 10 deschideri de magazine, dar...Piața monedelor virtuale este caracterizată prin „reacții exagerate”, iar fluctuațiile prețurilor de câteva zeci de procente nu sunt neobișnuite pentru participanții săi.
Prezicerea unui minim pare acum extrem de dificilă, deoarece piața și circumstanțele macroeconomice sunt incomparabile cu anii precedenți.
Bitcoin a scăzut sub media sa mobilă pe 200 de săptămâni aproape de pragul de 22.000 de dolari, ceea ce a dus la scăderi suplimentare de preț cu zeci de procente în ciclurile precedente.
Prețul Bitcoin a scăzut cu până la 85% în timpul recesiunilor, iar acest lucru ar însemna o scădere a prețului în apropiere de 10.000 USD.
Catalizatorul unei astfel de mișcări ar putea fi posibilul colaps al monedei stabile Tether, a cărei capitalizare este de șapte ori mai mare decât Celsius și ale cărei fundamente sunt la fel de discutabile.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: Suntem departe de o criză alimentară. Întotdeauna producem mai mult decât avem nevoieÎn același timp, situația nu este obligatoriu să se repete. În ciclurile anterioare, implicarea instituțiilor pe piața activelor digitale și gradul de conștientizare generală a participanților pe piața monedelor digitale au fost reduse în comparație cu situația de astăzi.
Cu toate acestea, dacă băncile centrale semnalează o abordare mai agresivă a politicii monetare și incertitudinea de pe piața largă nu reușește să găsească un catalizator pentru stabilizare, contextul ar putea declanșa perturbări suplimentare pe piața activelor digitale.