Inițiativa pentru Competitivitate, INACO, vrea să depășească 100 de Smart Lab (laboratoare digitale inteligente) până la finalul primului semestru din acest an și are planuri de internaționalizare a proiectului în țări din Orientul Mijlociu.
Andreea Paul, președinte IANCO, a anunțat, la PROFIT NEWS TV, că vor fi deja 15 Smart Lab funcționale în România la finalul lunii ianuarie.
Ultimele șase reprezintă achiziția unor școli private, trei dintre ele sunt finanțate prin crowd-funding privat în școli publice, două de către consiliile județene (la biblioteca județeană Călărași și Asociația Măgurele Science Park), în Ilfov trei laboratoare sunt finanțate de către primării, iar în satul Pleasa, comuna Bucov, Shape Robotics și Caro au finanțat un centru național de instruire a cadrelor didactice și elevilor.
“Visul meu e să văd dacă pot trece de 100 de smart lab-uri în prima jumătate a anului. Și dacă reușim până la finalul lui 2023 să depășim 1.000 suntem foarte buni”, a spus Andreea Paul.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Rarisim printre startup-uri. Business-ul StartCo preferă să se finanțeze din veniturile generate, în loc să apeleze la clasicii investitoriÎn ceea ce privește internaționalizarea proiectului, INACO este în discuții avansate cu Emiratele Arabe Unite, dar și cu alte țări din Orientul mijlociu, care, potrivit președintelui, sunt foarte avansate în tot ce înseamnă educație digitală.
“Ei ne-au căutat, noi am răspuns. (...) Construim în Dubai primul Smart Lab”, a mai spus aceasta.
Ea consideră că pentru meseriile viitorului oamenii vor avea foarte mare nevoie de competențe digitale și alfabetizare digitală, de la omul de serviciu care va trebuie să știe să gestioneze un robot de curățenie până la un decident public sau privat.
“Cei bogați cu acces la noile tehnologii devin și mai bogați. Cei săraci fără acces la noile tehnologii devin și mai săraci. Atenție foarte mare la dinamica tehnologică, la rolul puterii artificiale, la nevoia de creștere a calității educației. Avem discuții avansate cu Administrația Prezidențială, cu Ministerul Educației și încercăm să convingem că e nevoie de instruire anuală a tuturor cadrelor didactice pentru a ține pasul cu aceste noi tehnologii, iar copiii noștri să fie educați digital. Provocările anului 2022 vor fi uriașe din acest punct de vedere”, atrage atenția Andreea Paul.