PROFIT NEWS TV Alte patru programe de finanțare vor deveni operaționale la finalul primului trimestru. Nancu Dumitru, Director General FNGCIMM: Vrem să acoperim întreg mediul de afaceri din România

PROFIT NEWS TV Alte patru programe de finanțare vor deveni operaționale la finalul primului trimestru. Nancu Dumitru, Director General FNGCIMM: Vrem să acoperim întreg mediul de afaceri din România
scris 18 ian 2022

Efectele pozitive pe care programul IMM Invest și subprogramele acestuia le-au avut în economie în 2020 și 2021 i-au determinat pe guvernanți să includă în programul de guvernare alte patru programe de finanțare, care vor deveni operaționale la finalul primului trimestru din an. Cele aproape 25.600 de companii finanțate prin IMM Invest au întors la bugetul de stat 12,9 miliarde de lei în taxe și impozite.

Prin programul IMM Invest, 20.000 de firme au beneficiat de finanțare anul trecut, suma infuzată de bănci depășind 16 miliarde lei, garanția acordată de FNGCIMM ridicându-se la 13 miliarde de lei. Comparativ cu anul 2020, numărul de firme finanțate este însă mai mic, dar sumele acordate atât din partea băncilor, cât și a fondului au crescut. Mai exact, în 2020, 25.700 de IMM-uri au primit finanțare de 15 miliarde de lei, garanția din partea Fondului fiind de 12 miliarde de lei. 

Urmărește-ne și pe Google News

„Din punct de vedere al activității FNGCIMM, anul 2021 reprezintă cel mai bun an că număr de garanții pe care Fondul le-a acordat. Din 24.000 de companii care au solicitat finanțare prin IMM Invest, inclusiv subprogramul AgroInvest, am reușit să finanțăm 20.000 de companii. Cererea a fost mult mai mare, mai ales în ultimul trimestru al anului”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Nancu Dumitru, Director General FNGCIMM. 

PROFIT NEWS TV Președintele PIAROM avertizează: Industria din România dă semne de oboseală de mulți ani. Ideea că poți să produci totul în altă parte și să imporți mai ieftin are o limită. Europa va deveni doar un „muzeu umanitar” CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Președintele PIAROM avertizează: Industria din România dă semne de oboseală de mulți ani. Ideea că poți să produci totul în altă parte și să imporți mai ieftin are o limită. Europa va deveni doar un „muzeu umanitar”

În ceea ce privește subprogramul AgroInvest, 3.650 de firme au cerut finanțare de 5 miliarde de lei în 2021, fiind acordate doar 2,7 miliarde de lei, de trei ori mai mult față de bugetul inițial alocat de Guvern, de 1 miliard de lei. 

„A fost o rectificare pozitivă și practic se vede efectul multiplicator al instrumentelor financiare, pentru că Guvernul României a răspuns în această perioadă nu prin alocarea de granturi, ci prin aceste instrumente financiare, care îmbină componenta de credit cu componenta nerambursabilă. Aici trebuie să insistăm să vedem ce impact au în economie aceste programe fiscale”, completează Nancu Dumitru.

Anul trecut, cele aproape 25.600 de companii care au primit finanțare prin aceste programe au întors la bugetul de stat un total de 12,9 miliarde de lei în taxe și impozite, 7,7 miliarde de lei fiind contribuțiile CAS și CASS, 3,6 miliarde de lei TVA-ul, iar 1,6 miliarde de lei impozitul pe profit.  

„Este un impact fiscal foarte sustenabil al garanțiilor. 443 de locuri de muncă s-au păstrat prin acest instrument fiscal. FNGCIMM are un sfert din activele totale bancare prin acest garanții. 85% din aceste firme au accesat finanțare pentru capital de lucru, iar 15% pentru investiții”, mai adaugă directorul general

PROFIT NEWS TV Florian Ciolacu, Clubul Fermierilor: Un prim draft din Planul Național Strategic va fi trimis cu siguranță până la sfârșitul lunii ianuarie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Florian Ciolacu, Clubul Fermierilor: Un prim draft din Planul Național Strategic va fi trimis cu siguranță până la sfârșitul lunii ianuarie

Programul Noua Casă, potrivit acestuia, s-a epuizat în două luni, FNGCIMM contribuind cu 1,5 miliarde de lei plafon de garantare, în timp ce băncile au acordat 3,6 miliarde de lei credite. Prin acest program, 14.000 de români și-au achiziționat o nouă locuință, 85% dintre aceștia au optat pentru credite de până în 70.000 de euro, iar restul de 15% au solicitat credite între 70.000 și 140.000 de euro. 

„Cererea a depășit 100% plafonul alocat. Anul acesta programul va fi mult mai permisibil. Românii își vor putea achiziționa cu aceeași sumă locuințe mult mai mari”, mai spune acesta.

Despre IMM Leasing, Nancu Dumitru spune că a fost unul din programele care nu a fost același succes ca celelalte programe, pe motiv că era un concurent la IMM Invest, iar marea majoritate a companiilor au optat pentru IMM Invest. 

PROFIT NEWS TV Csilla Hegedüs, secretar de stat MIPE: Aproape tot PNRR va fi cheltuit de companii. Renegocierea nu este o opțiune. Când apar ghidurile pentru companii CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Csilla Hegedüs, secretar de stat MIPE: Aproape tot PNRR va fi cheltuit de companii. Renegocierea nu este o opțiune. Când apar ghidurile pentru companii

„Dar a fost și este important acest programul pentru ca e singurul program de leasing la care avansul e zero pe șase ani cu o sumă de 1 milion de euro leasing”, subliniază el. 

Succesul acestor programe i-a determinat pe guvernanți să implementeze alte patru programe în 2022, care vor deveni operaționale la finalul primului trimestru din an. Este vorba despre programul IMM Prod, Rural INVEST, Garant Construct și INNOVATION. 

„Încercăm prin aceste programe să acoperim întreg mediul de afaceri din România. Prin programul IMM Prod ne vom axa pe industrie. Producția trebuie încurajată. Acolo este o nevoie mare de industrializarea economiei”, precizează Nancu Dumitru.

Pentru anul în curs, Guvernul a alocat 5 miliarde de lei pentru IMM Invest, 5 miliarde de lei pentru AgroInvest și 500 de milioane de lei pentru IMM Factor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
agroinvest
imm factor
nancu dumitru
fngcimm
finanțare companii
programe finanțare companii
imm prod