PROFIT NEWS TV Eduard Dumitrașcu, Asociația Română pentru Smart City: Este o utopie să ne gândim la dezvoltarea economică a României fără să înțelegem importanța comunităților noastre

PROFIT NEWS TV Eduard Dumitrașcu, Asociația Română pentru Smart City: Este o utopie să ne gândim la dezvoltarea economică a României fără să înțelegem importanța comunităților noastre
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mai 2023

Sunt peste 1.000 de proiecte și inițiative smart city și smart village la nivel național în acest moment, spune, la PROFIT NEWS TV, Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City. Domeniul este în plină creștere, iar potențialul, absolut fabulos.

Până la finalul anului, Eduard Dumitrașcu estimează că numărul proiectelor smart city și smart village va ajunge la peste 1.300.

Urmărește-ne și pe Google News

„Cred că este foarte important să înțelegem că această bunăstare a unei țări este direct legată de ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților noastre. Cu alte cuvinte, modelul de dezvoltare economică se schimbă, rolul acestor proiecte de smart city va fi din ce în ce mai mare în anii următori pentru că vorbim despre integrarea companiilor și integrarea inovației în modelul economic”, spune acesta.

Economia bazată pe comerț, pe producție, pe consum, așa cum este astăzi, se cam schimbă, adaugă acesta, și atunci „ar trebui să ne uităm un pic la Cluj, la Brașov, la Iași, să vedem ce înseamnă această economie bazată pe inovație, să înțelegem la Cluj de ce este important ceea ce a spus autoritatea locală de acolo că trebuie să trecem de la produs în Cluj la inovat în Cluj și mai ales să înțelegem cât de dinamică este această dezvoltare a comunităților noastre”.

„Și ne uităm la comunitățile mici cum reușesc să devină mici comunități magnet. Asta înseamnă că vor atrage oameni bine pregătiți, care vor aduce plus valoare în comunitățile lor. Deci trebuie să înțelegem că modelul de dezvoltare al unei țări este în directă legătură cu dezvoltarea proiectelor de smart city și de smart village”, precizează președintele Asociației Române pentru Smart City.

VIDEO PROFIT NEWS TV Henk Paardekooper, CEO First Bank: Toți actorii să se obișnuiască cu trecerea la o nouă eră. Recomandare pentru cine vrea credit CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Henk Paardekooper, CEO First Bank: Toți actorii să se obișnuiască cu trecerea la o nouă eră. Recomandare pentru cine vrea credit

Vesta bună, potrivit acestuia, este că România se clasează printre primele țări în UE în ceea ce privește proiectele de smart city și smart village. Vesta proastă însă este că se va mări decalajul între comunitățile țării.

„Tot ceea ce înseamnă partea de investiții prin fonduri UE care militează pentru o dezvoltare cât mai unitară, pentru reducerea acestor disparități, în realitate lucrurile stau exact invers. De ce? Pentru că vorbim de aceste comunități care au înțeles în ultimii ani că trebuie investească în aparatul propriu, în oameni, ceea ce astăzi înseamnă proiecte mature.

Nimeni nu ne va da finanțare pentru idei. Și atunci, vom vedea că exact acele comunități care astăzi sunt foarte dezvoltate și au o rată de absorbție foarte mare vor lua și cireașa de pe tort. Acele comunități care nu înțeleg că trebuie să investească și în dezvoltarea propriului aparat nu vor avea bani din păcate”, mai spune Eduard Dumitrașcu, adăugând că mediul privat ar trebui să se uite cu foarte mare seriozitate la proiectele de smart city și sunt deja companii care „au intrat foarte puternic în acest domeniu”.

PROFIT NEWS TV Călin Cavaleru, director de strategie Color Smart: Piața noastră seamănă cel mai mult cu cea din Italia. Viteza cu care se maturizează piața nu e neapărat optimă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Călin Cavaleru, director de strategie Color Smart: Piața noastră seamănă cel mai mult cu cea din Italia. Viteza cu care se maturizează piața nu e neapărat optimă

„2023 este primul an în istoria României când instituțiile centrale pun piciorul în zona de smart city și smart village. Sunt instituții centrale care vor lua sute de milioane de euro și vor duce acești bani în comunități. Este o utopie să ne gândim la dezvoltarea economică a României fără să înțelegem importanța comunităților noastre.

Există o corelație directă între ce facem în comunitate și bunăstarea noastră, a tuturor. Romania poate fi un hub regional pe zona de smart city. Avem infrastructură, oameni bine pregătiți, finanțare și mai ales avem aceste proiecte care lipsesc în multe țări și care încep să devină modele de bună practică la nivel regional”, afirmă acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
asociația română pentru smart city
eduard dumitrașcu
smart city
smart village