Ovidius Clinical Hospital (OCH), înființat în urmă cu mai bine de un deceniu de un grup de medici constănțeni, este primul spital multidisciplinar privat din Sud-Estul României și totodată cea mai mare investiție privată în sănătate din Dobrogea din 1989 și până în prezent, un total de 38 de milioane de euro. Anual, OCH oferă servicii pentru peste 70.000 de pacienți.
Spitalul și-a deschis porțile în anul 2014, după o investiție de 6 milioane de euro, având la vremea aceea o suprafață de 4.500 de metri pătrați și 54 de paturi. Investițiile au continuat însă de-a lungul anilor atât în aparatură ultra-modernă, cât și pe partea de extinderea a suprafeței de spitalizare și a serviciilor.
Acum, Ovidius Clinical Hospital a inaugurat un nou pavilion spitalicesc, de 6.500 de metri pătrați, în urma unei investiții de 28 de milioane de euro, 90% din bani reprezentând finanțare bancară de la BCR, în timp ce restul de 10% provenind din sursele proprii ale spitalului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Procesul de finanțare a fost destul de dificil datorită contextului economic, dar noi ne-am luat toate măsurile de precauție. De când a pornit proiectul am încercat să ne asigurăm și antreprenorul și-a făcut stocuri de materiale astfel încât să poată să controleze creșterea de prețuri. Pentru noi, a fost un impact de doar 5% overall în proiect datorită măsurilor pe care le-am luat”, spune, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Pană, Medic Primar Sănătate Publică și Management Sanitar, Director de Cercetare și Dezvoltare OCH.
Noul spital este dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare, fiind dotat cu tehnologie de ultimă generație.
„A fost un efort foarte mare, foarte intens. Am reușit în 15 luni să deschidem acest spital dedicat bolilor oncologice și cardiovasculare care este, într-adevăr, cea mai mare investiție în sectorul privat de sănătate din Dobrogea din 1989 până în prezent. Sunt 7.000 de metri pătrați de spital și din acești 28 de milioane de euro, 8,1 milioane de euro sunt investiți în tehnologie, radioterapie, imagistică de înaltă performanță, sală de operații”, spune acesta.
Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH are în componență o secție clinică de oncologie medicală, cu 32 de paturi, din care șase sunt pentru îngrijiri paliative, departament de radioterapie, compartiment de chimioterapie, compartiment de îngrijiri paliative și terapia durerii, spitalizare de zi și compartiment de studii clinice.
Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH include o secție de cardiologie medicală, cu 24 de paturi, un compartiment de chirurgie cardiovasculară, o unitate de supraveghere avansată a pacienților cardiac critici, cu 4 paturi dedicate, un laborator de angiografie și cardiologie intervențională, un compartiment de ATI și spitalizare de zi.
Centrul de Imagistică OCH este dotat cu un sistem RMN Magnetom Lumina cu BioMatrix, un CT Somatom Go. Top, cu aparat de radiologie cu braț C mobil Cios Select, ecograf cardiac ACUSON Sequioa, software syngo Virtual Cockpit (sVC), accelerator de radioterapie Halcyon Varian, platformă de radioterapie de la Varian și un Angiograf Artis Icono.
„Angiograf Artis Icono este vârf de gamă în abordarea minim invazivă a procedurilor cardiovasculare, un adevărat simbol al inovației. Medicul se poate adapta la nevoile pacientului său, căci sistemul se adaptează la nevoile medicului. Acest sistem intuitiv oferă un suport avansat 2D, 3D și multimodalitate pentru o mare varietate de proceduri, de la cele de rutină la cele mai complexe. Pe un spațiu minim, angiograful Artis Icono oferă acces optim pentru toate procedurile, inclusiv pentru accesul radial. Brațul în C complet motorizat asigură o poziționare precisă, rapidă și flexibilă, susținând procedura medicală”, explică Bogdan Pană.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alexandra Smedoiu, CFA România: Există o încredere că societățile listate vor reuși să capitalizeze această inflație. Companiile din energie vor rămâne pe radarul investitorilorPrintre motivele pentru care OCH a optat pentru extinderea serviciilor în zona de oncologie și cardiologie se numără și numărul mare de decese din România care survin din cauza bolilor oncologie și cardiovasculare.
„În România, principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare și cancerul. Am constatat, din propria experiență, o tendință ascendentă a cazurilor în aceste arii, respectiv cu 45% în oncologie și cu 30% în cardiologie. În mod firesc, am extins activitatea înspre nevoile reale ale dobrogenilor”, afirmă Bogdan Pană.
De la 68 de paturi, începând de anul acesta OCH va avea un total de 154 de paturi. Dacă în 2022, OCH a oferit îngrijire pentru 70.000 de pacienți și s-au realizat 3.000 de operații, cele mai multe intervenții fiind în sfera chirurgiei generale, odată cu această extindere OCH va putea prelua un număr dublu de pacienți.
Totodată, Ovidius Clinical Hospital este și primul centru de referință Siemens Healthineers (SH) din România.
„Este o recunoștere a faptului că Ovidius Clinical Hospital are competențe și experiență avansată în utilizarea și gestionarea produselor și soluțiilor Siemens în domeniul medical, dar și că deține capacitatea de a furniza servicii de înaltă calitate, inclusiv de diagnosticare, tratament și îngrijire a pacienților, utilizând tehnologia Siemens.
SH oferă știință și tehnologie, soluții inovatoare, instrumente sigure și inteligente, diagnostic rapid, tratament precis, competențe profesionale îmbunătățite pentru personalul medical, digitalizare, eficiență și siguranță.
Este un parteneriat strategic, iar OCH va avea acces la cele mai noi tehnologii, produse și soluții Siemens Healthineers, aspect care certifică perfecționarea constantă a echipei medicale și implicit a serviciilor oferite pacienților și bineînțeles la creșterea șanselor de recuperare și de îmbunătățire a stării lor de sănătate”, precizează medicul.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ovidiu Ghiman, CEO Ronin: Nu am crezut și nu cred nici în acest moment că accesul la capital reprezintă o problemă. Performanța operațională a startup-ului contează însă mult mai multSiemens Helathineers este un pionier al descoperirilor în asistența medicală, care aduce știința și tehnologia în slujba tututor, în întreaga lume. Tehnologia Siemens Healthineers pune la dispoziția medicului instrumente sigure și inteligente ce fac diferența în bine în tratarea pacienților.
„Criteriile Siemens pentru alegerea unui spital ca centru de referință sunt: amplasare & accesibilitate, arhitectura & designul clădirii, echipamentele, fluența în engleză/germană/altă limbă de circulație, satisfacția pacienților, disponibilitate, experiența profesională a personalului, buget de marketing, tipul centrului de referință, adresabilitatea centrului, sisteme și configurații, focus clinic, calitatea imaginilor, aria de expertiză, tip contract service, reputația centrului în piață, disponibilitate branding Siemens Helathineers. Noi am reușit să îndeplinim aceste criterii”, subliniază Bogdan Pană.
Prin deschiderea noii unități spitalicești peste 250 de locuri de muncă vor fi create. În total, OCH va ajunge la un total de 700-800 de angajați.
„Constanța are Facultate de Medicină Generală, iar noi, la OCH, avem medici, cadre universitare, care predau la Universitatea Ovidius. Din rândul acestor studenți și rezidenți selectăm tineri medici pentru Ovidius Clinical Hospital. Suntem un spital de top în România, sunt interesați să facă parte din echipă și medici din diverse zone geografice și care sunt absolvenți și ai altor centre de medicină din țară.
Avem medici de marcă din Constanța, dar și din București sau Târgu Mureș, de pildă, care vin periodic la OCH pentru consultații și tratament acordate dobrogenilor la ei acasă. Apoi, tinerii de azi sunt deschiși la cunoaștere și mulți din cei care fac specializări în afară se întorc, totuși, acasă. Sau îi convingem noi să se întoarcă acasă. Spitalul oferă condiții ca în orice alt spital privat din Europa”, este arătat.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Burnete, Concordia: Mi se pare că ne-am culcat un pic pe o ureche în energie. Stabilitatea și predictibilitatea e un bla bla pe care îl spun companiile și investitorii„Am reușit să aducem înapoi în România și 2 medici din Germania, cu 10-12 ani de experiență. Datorită investițiilor și aparaturii i-am convins să se întoarcă Avem un medic constănțean care se întoarce după 15 ani de lucru în Anglia”, adaugă acesta.
Ovidius Clinical Hospital (OCH) a finalizat anul 2022 cu cifra previzionată de 70 de milioane de lei, iar pentru 2023 estimările arată că s-ar putea atinge pragul de 100 de milioane de lei. În prezent, aproximativ 15-20% reprezintă venituri din contractul cu Casa de Asigurări.
„Următorul obiectiv este să creștem acest nou spital și consolidarea tuturor operațiunilor”, punctează Bogdan Pană.