Pe piață sunt așteptate scumpiri, din ianuarie, pe toate nișele, de la panificație și carne de porc la produsele lactate, iar de Sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac mai scump cu 30% decât anul trecut, anunță la PROFIT NEWS TV președintele Federației Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.
El arată că sectorul panificației este cel mai văduvit în această perioadă, fiind afectat de creșterile de prețuri la energie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Discutăm de creșterea prețului la cereale - a mai crescut după seceta de anul trecut - creșterea prețului la energie electrică, gaze, care intervin direct în acest sector. Creșterile pot ajunge până la 60%. Sigur, nu se va ajunge până acolo, pentru că puterea de cumpărare a românilor este mică. În sectorul panificației se fac calcule de prețuri, zilnic, pentru a rezista la un anumit nivel”, spune acesta.
Potrivit președintelui SINDALIMENTA, dacă până acum prețurile au crescut cu 15%, sigur vor crește cu încă 15%.
”Vă spun cu toată responsabilitatea - probabil de Sărbătorile de iarnă vom mânca un cozonac cu 30% mai scump ca anul trecut”, anunță acesta, precizând că sunt deja creșteri de prețuri la ulei (cu 20%) și la lactate (între 5 și 7%).
De la 1 ianuarie, prețul la carnea de pasăre va crește cu 10 -15% în primă fază, mai anunță președintele organizației.
Da asemenea, de la 1 februarie 2022 este anticipată o creștere de 15% - 20% a prețului la carnea de porc.