Make IT în Oradea, un ONG pornit în toamna anului 2020, vrea să dezvolte ecosistemul de startup-uri din Oradea urmărind exemplul altor orașe care au crescut accelerat în ultimul deceniu pe această zonă. Și-au ales ca model New York, supranumit și "orașul care nu doarme niciodată".
“New York în urmă cu zece ani nu exista pe harta IT-ului. Te-ai fi uitat la Silicon Valley, Tel Aviv, dar n-ai fi zis ca New York e un hub de start-up-uri. Ei bine, în urma cu zece ani, după criza economică, și-au dat seama că viitorul este aici și au început să facă un mic pas în direcția respectivă și a fost un mix de lucruri care s-au întâmplat. Autoritățile publice au venit și au sprijinit programe pentru start-up-uri și apoi au început să apară și fondurile de investiții care au sprijinit și au oferit partea de cash”, a spus, la PROFIT NEWS TV, David Achim.
Prin această organizație non-guvernamentală, David Achim vrea să accelereze dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din Oradea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Credem că startup-urile de tehnologie vor fi o componentă importantă în ceea ce va însemna sectorul economic peste 10-20 de ani. În unele țări deja e o componentă foarte importantă și vrem să prindem acest trend și în Oradea dezvoltând startup-uri de tehnologie”, continuă acesta.
El consideră că, în momentul de față, cea mai mare provocarea pentru Oradea este atragerea de noi talente.
“Ce ne dorim este prin aceste inițiative este să impulsionăm tinerii, liceenii să vadă că în Oradea există potențial de creștere și în Oradea ai unde să rămâi și ai unde să crești. Asta este cea mai mare provocare pe care o avem în momentul de față și în direcția aceasta lucrăm destul de mult”, subliniază directorul executiv al Make IT.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Business-ul Sales Partner, fondat de soții Bîrsan, vizează extinderea în străinătate și 500.000 de euro investiții în dezvoltare. Cotă de piață de 18% în 2022În ultimii ani, Oradea a tot continuat să se dezvolte, investitorii fiind tot mai atrași de oraș și de oportunitățile pe care le oferă. Treptat, Oradea își face loc pe harta polilor de business din România.
“Vor apărea tot mai mulți investitori cu siguranță. Credem că primii pași pe care îi avem de făcut este să impulsionămpuțin aceste startup-uri să iasă la suprafață, să le educăm, să le dăm know-how-ul de care au nevoie, după care vor începe să apară și fondurile de investiții mai pregnante în comunitate. Colaborăm deja cu investitori din zonă și ne dorim în viitor să existe o structură care să aibă headquarter-urile în Oradea. Mai avem puțin până acolo, dar este unul dintre planurile pe care le avem în următorii 3-4 ani”, mai spune David Achim.
Make IT în Oradea este o organizație non-profit fondată la inițiativa Primăriei Oradea, împreună cu un grup de companii locale din domeniul IT, care administrează un fond anual de 300.000 de euro, asigurat de autoritățile locale.