PROFIT NEWS TV Viorel Mohorea, SVN: Inflația mare poate stimula achiziția de apartamente. Au fost cumpărate 11.000 de locuințe cu scopul închirierii doar în Capitală. "La nivelul Bucureștiului estimăm o creștere a prețurilor locuințelor cu circa 15%."

PROFIT NEWS TV Viorel Mohorea, SVN: Inflația mare poate stimula achiziția de apartamente. Au fost cumpărate 11.000 de locuințe cu scopul închirierii doar în Capitală. "La nivelul Bucureștiului estimăm o creștere a prețurilor locuințelor cu circa 15%."

Inflația ridicată poate stimula achiziția de apartamente cu scop investițional, în contextul în care prognozele de creștere a prețurilor locuințelor la nivelul Bucureștiului indică un avans de 15%, a declarat, la PROFIT NEWS TV, Viorel Mohorea, manager vânzări în cadrul SVN Romania. Au fost cumpărate circa 11.000 de locuințe cu scopul închirierii doar în București în ultimii 5 ani.

BNR se așteaptă ca inflația să ajungă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea, după ce va expira schema de sprijin a consumatorilor de energie.

„Inflația mare ar putea stimula achiziția de apartamente. La nivelul Bucureștiului estimăm o creștere a prețurilor locuințelor cu circa 15%. Dacă inflația se menține la nivelul de 10%, imobiliarele pot reprezenta o alternativă de investit economiile“, spune Mohorea.

Statisticile SVN indică faptul că, în ultimii 5 ani, la nivelul Bucureștiului, s-au cumpărat circa 11.000 locuințe cu scopul închirierii, iar gradul de închiriere al acestora este estimat la circa 80%. Chiar dacă pandemia a afectat acest sector imobiliar în 2020, piața începe să își revină, mai spune Mohorea. Procentul achizițiilor cu scopul închirierii se menține în jurul a 15% din totalul tranzacțiilor anuale cu locuințe.

EXCLUSIV FOTO Unul dintre proprietarii Smart Diesel, cel mai mare benzinar independent din România, intră direct pe piața rezidențială cu un proiect premium în nordul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Unul dintre proprietarii Smart Diesel, cel mai mare benzinar independent din România, intră direct pe piața rezidențială cu un proiect premium în nordul Bucureștiului
Urmărește-ne și pe Google News

În luna ianuarie a acestui an s-au vândut circa 10.000 de locuințe, într-o ușoară scădere de 2%, comparativ cu rezultatul din luna corespondentă a anului anterior, conform statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„Estimăm că în 2021 s-au livrat circa 20.000 de locuințe la nivelul Bucureștiului și împrejurimilor. Cele care s-au livrat pe final de an se vor traduce în tranzacții la începutul acestui an. Pentru 2022 considerăm că nivelul de livrări va fi cel puțin similar cu cel de anul trecut. Asistăm la o creștere a prețurilor, datorată, în mare parte, creșterii costurilor pe zona de construcții. Toate acestea nu generează o scădere semnificativă în zona de tranzacții“, menționează managerul SVN.

În ultima perioadă, au apărut o serie de proiecte rezidențiale dedicate închirierii. Spre exemplu, AFI Europe are în lucru 450 de apartamente destinate exclusiv închirierii, iar antreprenorul francez Gerard Losson pregătește un campus cu peste 1.000 de camere de închiriat. În paralel, la bursă apar investitori imobiliari noi, precum Star Residence Invest sau Meta Estate Trust, care promit randamente atractive din închirierea unor locuințe noi. 

EXCLUSIV FOTO Familia Doicescu, proprietara Bog`Art, se asociază cu Omar Akili, unul dintre investitorii Forte Partners, și pregătește proiecte cu peste 1.000 de apartamente premium CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Doicescu, proprietara Bog`Art, se asociază cu Omar Akili, unul dintre investitorii Forte Partners, și pregătește proiecte cu peste 1.000 de apartamente premium

„Avem jucători importanți care fac achiziții de locuințe cu scopul închirierii. Investitorii mici, care cumpărau câte 2-3 apartamente cu scopul închirierii, au stârnit și interesul jucătorilor mari. Produsele bine gândite pentru o astfel de investiție oferă randamente care nu scad sub 5%, iar în proiectele turistice, randamentele nu scad sub 10% și pot ajunge și spre 15%. Tocmai de aceea avem acești jucători care se uită tot mai atent la piața din România“, explică Mohorea.

Calculele SVN arată că sunt peste 5.500 de unități în dezvoltare doar în Constanța și Mamaia, în scop de exploatare turistică, care au generat investiții de peste 300 de milioane de euro.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
preturi apartamente
cresc preturile la locuinte
svn românia
accesibilitate locuinte
piata de chirii