Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din sectorul IT va avea ca efect migrația masivă a forței de muncă, reducerea investițiilor și vor fi afectate și alte segmente ale economiei care furnizează servicii pe orizontală către industria de tehnologie, apreciază Bogdan Florea, CEO Connections Consult, companie specializată în Intelligent Automation, IT Infrastructure Support, Digital Business Process Management și Software Development On Demand, cu afaceri de 7 milioane de euro în 2020.
„Impactul va fi aproape sigur reducerea investițiilor în România și fenomenul de „brain drain”. În momentul de față am reușit să păstrăm o parte din creierele din tehnologie în România. Mulți oameni au rămas deși, în mod evident, în vestul Europei, în SUA, și în alte piețe, salariile sunt considerabil mai mari și cresc în continuare. Industria românească de software și servicii a reușit să păstreze un număr semnificativ de ingineri”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Florea.
Primul efect al eliminării facilităților fiscale din IT va fi migrația semnificativă a forței de muncă către alte țări.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Vom pierde poziția pe care ne-am construit-o destul de greu pe harta tehnologiei europene și mondiale. Avem un renume și o poziție destul de bine conturată, dar nu e acolo unde ar trebui să fie. Sunt țări care au plecat din urma noastră și ne-au depășit, precum Polonia, Estonia, și chiar și Bulgaria. Dar avem încă șanse să ajungem mai sus. Și evident eliminarea facilităților va avea ca efect acest fenomen de migrație a forței de muncă”, atrage atenția CEO-ul Connections.
De asemenea, va exista un risc semnificativ și în ceea ce privește dezvoltarea de aplicații și sisteme integrate către autoritățile publice din România.
„În continuare, zona publică se bazează într-o mare măsură pe creierele românești pentru dezvoltarea de aplicații. Vor fi investiții foarte mari atât din PNRR, cât și din exercițiul bugetar 2021-2027 din partea statului român și ideal ar fi ca acești bani să meargă în economia românească și să fie folosiți pentru salariile plătite inginerilor români”, mai spune Bogdan Florea, adăugând că și investițiile vor fi puternic afectate, pentru că nu va mai avea cine să lucreze.
„Trebuie să remarcăm și lipsa de resurse la nivel global, resurse care să fie implicate în industria de tehnologie și, evident, toate tările se bat pe creiere în acest moment, așa că ar cădea ca o mănușă pentru multe companii din vestul Europei eliminarea facilităților”, completează Bogdan Florea, CEO Connections Consult.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Cristian Pârvan, PIAROM: Muncitorii români din străinătate NU revin în țară. Noi avem o problemă majoră dincolo de cea a salarizăriiCompania s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București în toamna anului trecut, după un plasament privat în valoare de 10 milioane de lei. După listare, Connections Consult a bifat și prima sa tranzacție pe 2021, achiziția Brusch Services SRL, companie de software cu o cifră de afaceri de circa 1 milion de euro.
Pentru anul acesta, Connections Consult vizează cel puțin încă o achiziție.
„Continuăm prospectarea intensă a pieței pentru alte achiziții. Sperăm ca, în acest an, să anunțăm cel puțin încă o achiziție de calibru care să ne aducă un impact pozitiv în activitate. De asemenea, suntem pe ultima sută de metri pentru stabilirea biroului în SUA și continuăm investițiile în produsele pe care le dezvoltăm”, a precizat Bogdan Florea.