Hotelierii se așteaptă la un an bun, chiar și cu un război la graniță, mizând pe apetitul turiștilor de a călători, după doi ani de restricții.
„E un moment pe care l-am așteptat de mult timp. Noi am insistat pe ridicarea restricțiilor. Poate reușim să revenim la o normalitate. Pe de-o parte e acest sentiment de încredere și creștere a consumului, iar pe de altă parte sunt temerile generate de conflict. E greu să le punem în balanță și să decidem ce se va întâmpla. Noi credem totuși că va fi un an bun, pentru că apetitul spre consum al românilor e mare după doi ani de frustrări, și va fi coroborat cu o oarecare agitație în zonă din cauza conflictului”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Călin Ile, Președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
El estimează că perioada aprilie-octombrie va fi una bună pentru turismul românesc, însă depinde de hotelieri cum vor gestiona întreaga situație. De asemenea, Călin Ile se așteaptă să se rezolve și criza forței de muncă din domeniu, odată cu venirea refugiaților ucraineni.
„Încurajez pe toată lumea să îi integreze cât de repede pentru că îi va ajuta și pe ei, și pe noi. Văd un sezon optimist, totuși cu niște semne de întrebare legate de evoluția conflictului. Sperăm că, odată cu ridicarea restricțiilor, va reveni și turismul de business, care a scăzut la limite inimaginabile”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Codirlașu, CFA România: Mă îndoiesc că vom intra în recesiuneCălin Ile consideră însă că ridicarea restricțiilor este o reacție așteptată din partea autorităților, însă a venit prea târziu.
„Este o reacție pentru care am făcut presiuni ca să o obținem. Din păcate, orice măsură luată de stat a venit cu mari întârzieri, dar i-a ajutat să rămână în viață pe mulți dintre operatori. Per total, putem să spunem că industria turismului a supraviețuit acestei perioade, dar cu răni profunde”, precizează el.
Tot târziu, potrivit acestuia, au venit și măsurile financiare pentru sprijinirea industriei hoteliere.
„Statul a rămas puțin în urmă, pentru că nu a reușit să-i susțină pe acești antreprenori cu investiții în derulare. Ei chiar au fost lăsați oarecum pe cont propriu și asta a făcut ca realizarea investițiilor lor să întârzie foarte mult sau chiar să fie reorientate spre alte domenii.
Eu sper totuși că își vor duce la bun sfârșit investițiile pe care le-au demarat pentru că industria turismului din România are nevoie de investiții seriose, de hoteluri noi, zone de agrement noi, trecerea spre digital, sustenabilitate. E nevoie să ne reinventăm. Și susținerea investițiilor cred că trebuie făcută și de către stat. Marea majoritate au învățat să meargă pe cont propriu și în continuare se pare că tot așa vor face”, mai spune Călin Ile.