Sancțiunile impuse Rusiei vor crea efecte negative în lanț pentru toate statele care, într-un fel sau altul, au relații comerciale cu țara lui Putin. Și chiar dacă situația din Ucraina se calmează din punct de vedere militar, sancțiunile vor rămâne pe o perioadă mai lungă, anticipează Dan Popovici, CEO OTP Asset Management.
„Toate aceste sancțiuni afectează în sens negativ economia UE și, implicit, a României prin faptul că prețurile la foarte multe materii prime vor crește. Vedem deja creșteri susținute ale prețurilor produselor energetice”, spune acesta, la PROFIT NEWS TV.
Dan Popovici atrage atenția că vor exista anul acesta și creșteri de prețuri la produsele agricole, Rusia și Ucraina fiind mari producători. Spre exemplu, prețul grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.
„Produsele lor nu vor mai fi disponibile sau vor fi disponibile într-o proporție mult mai mică pe piața internațională. De asemenea, erau și producători importanți pentru fertilizatori, îngrășăminte. Mai avem și un preț al gazului ridicat și atunci putem să ne așteptăm ca prețul îngrășămintelor să crească în continuare. Toate acestea vor împinge inflația în sus”, precizează Dan Popovici, adăugând că, în momentul de față, este greu de prezis cât timp vor fi menținute restricțiile împotriva Federației Ruse.
„În scenariul cel mai pesimist sancțiunile împotriva Rusiei pot rămâne până când administrația actuală va pleca de la conducere”, subliniază CEO-ul OTP Asset Management.
El consideră însă că sunt șanse mari ca începând cu semestrul II din 2023 inflația să se apropie semnificativ de ținta BNR.
„Chiar dacă prețurile rămân ridicate la un anumit nivel și nu mai cresc, inflația nu o să mai fie mare. Inflația este mare atât timp cât prețurile cresc în continuare. Eu cred că sanșe mari ca începând cu a doua jumătate din 2023 și apoi pe parcursul anului 2024 nivelul inflației să se apropie semnificativ de ținta BNR”, mai spune Dan Popovici.
Soluția împotriva inflației, potrivit acestuia, este ca BNR să continue să majoreze dobânda-cheie, pe modelul Poloniei sau Ungariei.
„Inflația actuală se datorează mai curând ofertei și nu cererii. Cererea nu a crescut atât de mult încât să genereze majorarea prețurilor, cât oferta s-a diminuat”, subliniază acesta.