În pofia contextului actual dificil, cererea pentru candidați este în continuare destul de puternică, spune, la PROFIT NEWS TV, Bogdan Badea, CEO eJobs. Îns, sunt și companii care au înghețat procesul de recrutare din cauza incertitudinilor din piață.
„Am început destul de puternic față de estimările noastre. Am avut undeva la peste 100.000 de locuri de muncă postate de către angajatori în primele trei luni ale anului 2023. Este o mică scădere față de 2022, dar suntem peste 2019.
Deci cererea pentru candidați și pentru angajați este în continuare destul de puternică, luând în considerare inflația, potențiala criză, războiul. Sunt multe elemente pe care putem să le luăm în considerare, dar piața forței de muncă în continuare stă destul de sus din punct de vedere cerere”, afirmă acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că pe de-o parte există companii care continuă procesul de recrutare, fiind o prioritate pe agenda lor să-și acopere necesarul de forță de muncă, însă, pe de altă parte, sunt și companii care au înghețat recrutările, pe fondul incertitudinilor din piață.
„Avem în continuare companii care spun că vor continua procesul de recrutare și că este o prioritate pentru ei să-și acopere forța de muncă de care au nevoie, multe dintre ele pentru a deschide sau pentru a-și extinde businessul.
Avem în același timp și companii care spun că există o perioadă de înghețare a recrutărilor în acest trimestru deoarece în continuare trăim într-o zonă instabilă și multe dintre ele au decis să înghețe pentru moment o dezvoltare agresivă.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Henk Paardekooper, CEO First Bank: Toți actorii să se obișnuiască cu trecerea la o nouă eră. Recomandare pentru cine vrea creditSunt în expectativă și de multe ori menționează că dacă ar obține undă verde de la compania-mamă ar trebui să dea rapid drumul la recrutări pentru că e nevoie de oameni pentru business-urile respective”, precizează Bogdan Badea, care consideră că principala provocare a pieței forței de muncă din România rămâne, în continuare, atragerea de candidați dispuși să-și schimbe locul de muncă.
„Este o piață care pe alocuri este ușor înghețată, sunt prea multe incertitudini și candidaților de multe ori le este teamă să facă o mișcare în acest moment. Deci, probabil principala provocare rămâne în continuare să atragă candidații care sunt dispuși în acest moment să-și schimbe locul de muncă”, adaugă CEO-ul eJobs.
Despre valul de concedieri din SUA, Bogdan Badea afirmă că, în România, impactul este nesemnificativ și că nu va produce prea mari efecte.
„Au fost și la noi câteva concedieri, dar foarte rare și foarte punctuale, iar volumul a fost foarte mic. Aceste concedieri au fost făcute în general în afara României, s-au produs pe zona de tehnologie foarte mult, la companii mari care nu aveau birouri în România. Deci la noi nu se manifestă atât de puternic. Ceea ce vedem în schimb este că toate aceste știri globale care vin spre România provoacă o anumită stagnare și un anumit îngheț la nivel de piață. Oamenii nu prea mai sunt dispuși să discute despre o schimbare a locului de muncă în aceste condiții ușor instabile”, mai spune acesta.