Lanțul de librării Cărturești, controlat de Nicoleta Dumitru și Șerban Radu, a ajuns la 56 de unități la nivel național, urmând să mai deschidă încă 4-5 pe parcursul unui an. Ultima librărie Cărturești a fost inaugurată săptămâna trecută la Iași, iar următoarea va fi deschisă la Cluj.
„E esențial pentru lectură să existe librării și de asta continuăm să investim în deschiderea de noi librării. Încercăm să fim peste tot. Lucrurile au progresat însă foarte mult față spre exemplu de acum 25 de ani, când am deschis prima librărie Cărturești.
Prima librărie a noastră era de 80 de metri pătrați. Acum, avem librării de peste 1.000 de metri pătrați. Și încercăm să deschidem librării din ce în ce mai mari și să extindem librăriile pe care le avem, pentru că vedem că gusturile oamenilor s-au modificat și au nevoi din ce în ce mai nișate.
Și spațiile astea în care noi investim foarte mulți bani sunt făcute tocmai pentru a acorda acces unei plaje cât mai largi de oameni. Și încercăm să facem în continuare”, spune, la Profit.ro TV, Adrian Păun, Head of Marketing la Cărturești.

Direct Client Services, compania care controlează rețeaua de librării Cărturești, a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 370 de milioane de lei în 2023, ultimul an pentru care există date financiare disponibile, cu 25% mai mare față de 2022.
„Librăriile nu sunt un domeniu al profitului neapărat, adică profiturile pe care le face un lanț de librării, chiar și de dimensiunea noastră, sunt foarte mici, undeva la 1% din cifră de afaceri. Dar noi, în principiu, reinvestim permanent profitul. O să deschidem probabil în următorul an vreo 4-5 librării noi.
Tocmai ce am deschis o librărie la Iași săptămâna trecută și luna viitoare sperăm să deschidem o librărie la Cluj. Dar încercăm să mergem și către orașe mai mici, unde vedem același apetit pentru carte, chiar dacă ele nu sunt considerate neapărat niște poluri economice extraordinare.
Chiar încercăm să fim peste tot, în măsura în care reușim. Sunt ani în care avem ceva mai mulți bani de reinvestit, sunt ani în care avem ceva mai puțini, dar efortul nostru aici merge. Inclusiv pentru diaspora încercăm să le propunem o taxă de transport foarte mică pentru a putea și ei să aibă acces la cărțile din România foarte simplu”, mai spune Adrian Păun, adăugând că investițiile companiei vor merge preponderent către deschiderea de librării noi, dar și în magazinul online, unde sunt listate în prezent circa 600.000 de produse diferite.

„Este foarte important online-ul, pentru că nici o librărie nu poate fi exhaustivă. Noi în magazinul online vindem acum în jur de 600.000 de produse diferite. Nu poate exista o librărie atât de mare, adică să ai 150.000 de produse în stoc și să vină a doua zi. Nu există nici o librărie atât de mare. Adică spațiile ar fi probabil de 10 ori mai mari decât cea mai mare librărie de acum. Ceea ce e destul de greu. Dar considerăm că oamenii trebuie să aibă acces la cărțile astea și nu numai. Și atunci e important ca librăria online să existe”, completează acesta.
Magazinul online este important, continuă acesta, și în măsura în care există orașe din România care în momentul de față nu au o librărie.
„Online-ul este un mediu care crește. Nu cred că una o exclude pe cealaltă sau există o formă de canibalizare foarte importantă. Cred că se adresează unui public diferit, unor oameni cu nevoi diferite. Și atunci ele co-există”, precizează Adrian Păun.