Spre deosebire de alte clase de active imobiliare, cele comerciale prezintă mai puține riscuri și se pretează mai bine investitorului de retail, spune la Profit.ro LIVE Robert Butoi, Managing Partner SyndiFi, platforma care oferă acces la investiții imobiliare comerciale, lansată la începutul anului.
„În piața comercială lucrurile sunt relativ mai simple din punct de vedere al riscului și de aceea credem că este un produs investițional bun care se pretează investitorului de retail.
Contractele sunt pe termen lung, fără clauză de întrerupere și unele dintre ele pot fi ceea ce se numește triple net, în sensul că chiriașul se ocupă de mentenanță, plătește impozitul, asigurarea, plătește tot, prin urmare riscul de management, cine gestionează proprietatea, e destul de redus pentru că nu au foarte multe lucruri de făcut.
De aceea vedem noi aceasta piață ca fiind un loc de unde trebuie să începem, să creăm un produs investițional foarte ușor de înțeles și cu cât mai puține riscuri”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV LIVE - Ovidiu Toader, business coach: Nu facem micromanagement la funcțiile de management. La execuție cred că e nevoie de ochiul stăpânuluiModelul de afaceri al SyndiFi se bazează pe capacitatea de a atrage și de a utiliza eficient capitalul pentru achiziționarea, gestionarea și valorificarea investițiilor în proprietăți comerciale, oferind astfel investitorilor venituri pasive și un potențial de creștere valorică atrăgător.
„Noi suntem implicați în dezvoltarea de proiecte comerciale, pe care de obicei o facem cu câțiva parteneri cu sume de la 500.000 de euro în sus. Tot vorbind cu foarte mulți oameni, am observat această nevoie de a găsi un produs investițional care să se aplice și unor sume mai mici, de la 10.000 de euro.
Piața comercială, prin natura ei, oferă alte caracteristici, respectiv contractele sunt pe termen lung, pot să ajungă la 10-15 ani, au clauze de neîntrerupere și sunt actualizate cu inflația. Din punct de vedere al randamentelor, acestea sunt net favorabile în piața comercială pe tot spectrul de active, la care se adaugă și acel potențial de apreciere al valorii în timp”, precizează Robert Butoi.
Pe un orizont de aproximativ 5 ani, adaugă el, un investitor în proiecte comerciale poate avea un randament de 10-12%, luând în calcul atât randamentul din chirie, cât și aprecierea în timp a valorii activului în care se investește.
Preferăm proiectele cu cât mai puțin chiriași și perioada de închiriere cât mai mare, astfel încât să nu ai un risc de a-ți pleca chiriașul. Într-un contract de închiriere de 10 ani, din dividendele realizate și aprecierea de capital, aproape 100% din investiția ta e amortizată.
„În plus, în piața de comercial prețul activului e mai puțin important ca yield-ul, adică ca procentul de chirie raportat la costul de achiziție”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro LIVE Cornel Stanciu, fondator Bike Check Inn: Mare parte din turiștii străini care vin în zonă sunt englezi, datorită publicității făcute de Prințul Charles. Nu ne dorim un turist de masăRobert Butoi observă și un trend de creștere a proiectelor comerciale pe piața locală.
„Rețele de food de tip Lidl, Penny sunt într-o expansiune agresivă, fiecare dintre ele au anunțat câteva sute de locații noi și, în ultimii 2 ani, au schimbat și modelul lor de investiție. Dacă până acum ei identificau locația, cumpărau terenul și construiau, acum nu mai fac asta, au renunțat la a investi banii proprii, ci aprobă locațiile și construiesc cu banii investitorilor companiilor de construcții.
Ei vin cu contractul de chirie pe care ți-l semnează înainte să te apuci de construcții ca să ai certitudinea contractului de chirie. Prin urmare, vom avea o piață în următorii ani destul de fragmentată la nivel de deținere de centre comerciale, dar și din ce în ce mai mare”, explică Robert Butoi.
SyndiFi oferă acces și la investiții imobiliare pentru proiecte de logistică și industriale.
„La fel vedem și piața de logistică și industrială, unde căutăm proiecte în care chiriașii să fie reputabili, să aibă un istoric în spate, să fie jucători la nivel internațional, astfel încât să împrumutăm din bonitatea lor atunci când investim în proiectele acestea”, afirmă el.