Personalizarea experienței de cumpărare online este un trend din ce în ce mai puternic și care ar putea ajuta comercianții mai mici în lupta cu giganții din ecommerce, care au început să acapareze piața locală, în special prin politica lor agresivă de prețuri, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Vlad Marincaș, co-fondator Aqurate, platformă de inteligență artificială pentru analiza datelor din e-commerce.
„Personalizarea un trend care din ce în ce mai puternic și un trend care va rămâne cu noi foarte probabil pentru simplul fapt că se generează din ce în ce mai multe date și astăzi avem și capacitatea să le prelucrăm într-un sens cât mai bun din perspectivă de business, cu modelele de inteligență artificială.
Politica agresivă a platformelor precum Temu și Shein pune dificultate pe piețele de ecommerce. Și atunci, tool-uri cum sunt Aqurate, easySales și altele pot să ajute în lupta cu giganții. O parte din strategia Temu si Shein e partea de a investi agresiv în ads, în a aduce clienții pe website”, mai spune Vlad Marincaș, adăugând că toți acești giganți creează costuri foarte mari pentru toate celelalte magazine din zona de ecommerce.
„Asta duce la un preț crescut pentru ele. Un fel în care poate să adreseze problema respectivă e să-și îmbunătățească rata de conversie de pe site. Adică, dacă investesc foarte mulți bani ca să aduc clientul pe site, poate ar trebui să mă uit și să fiu atent să investesc după ce ajunge clientul pe site, să pot să vin în întâmpinarea lui cu un conținut, cu o ofertă cât mai relevantă”, completează acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investiția într-un tool de personalizare, continuă el, poate să ducă la o optimizare în cadrul magazinului și, implicit, la costuri mai reduse.
„Personalizarea poate să fie într-un fel antidotul, prin loializare, un efect indirect. Generațiile mai tinere probabil că sunt mai expuse. E vorba și de canalele prin care intră Temu și Shein și dacă ne gândim la Tiktok și la zona respectivă, sunt mai expuși prin canalele pe care le folosesc ei.
Dar avem avem clienți care vând diverse tipuri de bunuri, în diverse verticale. Și aici vedem că se adresează practic la tot spectrul de vârstă. Legat de personalizare, un element important poate să fie loializarea, pentru că, în momentul de față, există anumite tipare, adică și adolescenții și generațiile ulterioare au niște tipare în felul în care cumpără bunurile”, explică Vlad Marincaș.
El subliniază și importanța eticii în ceea ce privește avansul inteligenței artificiale și afirmă că e „o problemă foarte complexă”, care e deja discutată în cadrul marilor companii.
„Cred că trebuie să privim lucrurile de la caz la caz. Modelele despre care discutăm noi acum, partea de modele de recomandare, dacă stăm să ne gândim, practic toți giganții tech ai planetei se bazează pe ei. Și, într-adevăr, modelele respective influențează foarte mult.
Și atunci, bineînțeles, că putem să discutăm de zona respectivă încet-încet și în ecommerce. În momentul actual știu că se încep discuții despre cum ar putea să arate eventuale reguli de etică.
Doar că problema e foarte complexă, pentru că, în momentul în care intervii cu niște reguli, la fel de bine restricționezi poate accesul la libertate. Adică dacă există un oarecare tipar și dacă există ceva care se vinde foarte bine, ceea ce m-ar avantaja și pe mine, poate din anumite considerente etice pe care cineva, un third party, ar trebui să le stabilească, ar putea să nu ajungă ceea ce ar trebui să ajungă la mine și nici asta n-ar fi în regulă. Și atunci, să poți să tragi liniile exact și să definești echilibru respectiv cred că e foarte greu”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Sebastian Mîndroiu, fondator PickTwo Studio: Dacă vrei să deschizi acum un restaurant, ai nevoie de minim 350-400.000 euro. Domeniul are o rată de eșec de peste 80%Vlad Marincaș mai afirmă și că piața de e-commerce a avut foarte mult de câștigat de pe urma lansării chatGPT.
„Vedem că se generează mai mult conținut și ne folosim de inteligență artificială din ce în ce mai mult ca să punem în fața consumatorilor diferite produse și ceva personalizat, ce se potrivește mai bine. Dar, cred că o diferență mare și un salt care va urma în următorii trei, cinci, poate 10 ani, se va axa pe prețuri.
Cred că din cauza tehnologiei, astăzi avem capacitatea încet-încet, din ce în ce mai mult, să putem să reglăm prețurile într-un mod dinamic. Asta înseamnă că prețurile vor începe să reacționeze în funcție de ce se întâmplă în jur. Plouă, poate crește prețul la umbrelă. Deci, asta ar fi o primă etapă în care crește dinamismul prețurilor, în care și probabil că vom ajunge în mai mult timp, poate chiar și la prețuri personalizate sau discounturi personalizate.
Vedem că se întâmplă deja. Se poate foarte simplu când pui o comandă într-un magazin online să vezi de pe ce device a fost făcută și există anumite magazine care dacă pui de pe un anumit tip de marcă de device te costă mai mult decât de pe altă marcă. Deci vedem că multe lucruri se schimbă și încă sunt în background, în fierbere, dar care vor avea repercusiuni foarte mari probabil în anii următori”, mai spune co-fondatorul Aqurate.