VIDEO PROFIT LIVE Co-fondator easySales Global: Platforme precum Temu și Shein creează o concurență neloială

VIDEO PROFIT LIVE Co-fondator easySales Global: Platforme precum Temu și Shein creează o concurență neloială
scris 8 oct 2024

Aproape 50% dintre români au comandat cel puțin o dată online în ultimele 30 de zile, valoarea medie a comenzilor făcute fiind cuprinsă între 300 și 1.000 de lei, arată cel mai recent studiu realizat de către startup-ul local easySales Global, care a creat o platformă online pentru automatizarea vânzărilor pe mai multe canale.

„Am observat că vânzările de electronice încă persistă în ecommerce. Lumea când comandă ceva, de la un televizor până la un laptop, telefon mobil, preferă zona de ecommerce în locul celei de retail clasic. Cu toate acestea, observăm un trend destul de mare în zona de comenzi internaționale. 45% din comenzile făcute online internaționale sunt pe platforma Temu, iar din acest punct de vedere inclusiv 40% dintre ei au comandat în ultimele 30 de zile ceva de pe aceste platforme internaționale”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ciprian Cazacu, co-fondator easySales Global, adăugând că piața de ecommerce e în continuă creștere, tot mai mulți oameni alegând achizițiile online.

„Ajungem la o normalizare din acest punct de vedere, începem să ne obișnuim inclusiv cu plata cumpărăturilor cu cardul. Inclusiv în acest studiu observăm că 65% dintre comercianți preferă să plătească cu cardul în locul opțiunii clasice cu cash, când sosește curierul, ceea ce arată un trend de normalizare sau adaptare a pieței românești de ecommerce la piața europeană de ecommerce”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Studiul mai relevă și că 74% dintre consumatori consideră că prețul este cel mai important argument în vederea deciziei de a cumpăra un produs.

„Platformele Temu, Shein au venit în zona aceasta. La nivelul Uniunii Europene se discută în momentul de față luarea unor decizii astfel încât să combată acest trend, pentru că, într-adevăr, creează o concurență neloială, în special în zona faptului că sunt scutiți de plata taxelor vamale, a TVA-ului dacă comenzile sunt de până în 150 euro.

De asemenea, se pune problema inclusiv în zona aceasta de date ale cumpărătorilor, unde ajung, unde sunt stocate? Din zona de GDPR, de protecție a datelor și, inclusiv, comercianții din România și nu numai trebuie să se adapteze la această tendință influențată și de măsurile inflaționiste care, din nou, sunt la nivel general, nu doar în România, însă, în România, puterea de cumpărare fiind un pic mai scăzută decât în vestul Europei, se resimte mai puternic”, afirmă Ciprian Cazacu.

VIDEO PROFIT LIVE Fondator PickTwo Studio, care dezvoltă un proiect imobiliar în Zanzibar: Se află acum unde se afla România în anii ‘90, poate începutul anilor 2000. Cum poți dezvolta acolo proiecte CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Fondator PickTwo Studio, care dezvoltă un proiect imobiliar în Zanzibar: Se află acum unde se afla România în anii ‘90, poate începutul anilor 2000. Cum poți dezvolta acolo proiecte

De pe platformele locale, continuă el, românii achiziționează foarte multe produse din zona de home & garden, în timp ce, de pe platformele internaționale, aceștia achiziționează produse mai mult din zona de fashion, gadget-uri mici.

„Sunt și mai ieftine de cele mai multe ori, probabil tocmai pentru a se limita în atingerea pragului de 150 euro aferentă comenzii și în felul ăsta să evite plata anumitor taxe.

Noi observăm că 50% din cumpărătorii din România se așteaptă ca livrarea produselor să se facă între maxim 3 zile calendaristice, ca urmare, este foarte surprinzătoare această penetrare din partea jucătorilor din China.

Însă, observăm în rândul cumpărătorilor din România, care adresează comercianți din România, că 60% dintre ei sunt cumpărători până în vârsta de 40 de ani, deci ceea ce înseamnă că, odată cu schimbarea generațiilor, generațiile noi sunt tot mai dornice să-și găsească propriul model, propria linie de furnizare a produselor, să facă lucrurile diferit.
Și probabil acesta este motivul principal pentru care ei comandă foarte mult de pe aceste platforme”, afirmă Cazacu.

Potrivit studiului, 50% dintre români au fost nemulțumiți de comenzile făcute online și de experiența pe care au avut-o, ceea ce denotă faptul că este mult mai puțin probabil să comande din nou online și limitează practic creșterea ecommerce-ului.

„Motivele care au stat la baza nemulțumiri lor au fost de cele mai multe ori legate de faptul că produsele nu corespund cu scrierea pe care au avut-o în momentul în care au cumpărat, livrarea. Aparent, încă există probleme de livrare, mai ales în anumite zone ale țării, ceea ce face mai grea penetrarea ecommerce-ului în zona rurală în special. Cu toate acestea, 50% dintre români spun că își doresc să livreze acasă, restul dorindu-și livrarea la aceste cutii, un trend în creștere.

Nu te blochează, te duci să-l iei când îți dorești, ai libertatea timpului și asta îți creează un mare confort. Deci, din punctul ăsta de vedere, observăm că doar jumătate dintre ei sunt satisfăcuți și de aceea 38% dintre ei consideră review-urile foarte importante în decizia de a achiziționa un produs. Și aici probabil vine inclusiv zona de personalizare, de a încerca să targetezi un client care efectiv își dorește produsul ăla”, mai spune Ciprian Cazacu.

 VIDEO PROFIT LIVE Sebastian Mîndroiu, fondator PickTwo Studio: Dacă vrei să deschizi acum un restaurant, ai nevoie de minim 350-400.000 euro. Domeniul are o rată de eșec de peste 80% CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Sebastian Mîndroiu, fondator PickTwo Studio: Dacă vrei să deschizi acum un restaurant, ai nevoie de minim 350-400.000 euro. Domeniul are o rată de eșec de peste 80%

El adaugă că personalizarea experienței va fi o tendință tot mai mare în anii care urmează, care va pune totodată presiune și pe prețul produselor

„Însă, din nou, observăm confortul tot mai mare, iar, deși 70% dintre ei au spus că prețul este important, în același timp, 60% dintre ei au spus că este confortul. Este important partea  legată de livrare, servicii și opțiunea de a returna produsul în condiții cât mai ușoare și totodată să primească banii înapoi foarte repede. Aceste lucruri pun o presiune tot mai mare pe ecommerce-ul românesc de a putea furniza astfel de servicii, așa cum se așteaptă consumatorul final”, afirmă acesta.

Ciprian Cazacu mai observă și un trend al vânzătorilor, al produselor tot mai mari din vestul Europei și chiar din Statele Unite de a penetra noi piețe.

„Piețele occidentale sunt destul de conservatoare și să zicem că au ajuns la o anumită saturație și nu mai permit creșteri foarte mari. Inclusiv ecommerce-ul este la un nivel foarte mare. În piața din Polonia spre exemplu, acolo peste 70% comandă online. La noi este abia la 50%, dar asta creează o oportunitate foarte mare pentru piața românească și această oportunitate o văd și marile brand-uri internaționale, care vor dori tot mai mult să vină în piața din România și totodată să creeze o competiție mai mare inclusiv în zona de prețuri, dar în cele din urmă va ajuta consumatorul final”, mai spune co-fondatorul easySales Global.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ciprian cazacu
easysales global
temu
shein