Intrarea României în spațiul Schengen ar aduce multiple beneficii României, dar depinde, în primul rând, de clasa politică a țării, explică, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Emilio Luque Ascanio, președintele Asociației Investitorilor Spanioli în România.
La începutul lunii august, premierul Ciucă a anunțat că se așteaptă ca România, după mai bine de un deceniu de așteptare, să obțină intrarea în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, iar recent cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a transmis un mesaj puternic, spunând că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc criteriile de aderare, iar el se angajează să susțină demersul de a deveni membre cu drepturi depline a celor trei țări.
„Ca și consecințe imediate ale intrării României în spațiul Schengen ar fi reducerea timpului de așteptare în vămi, reducerea costurilor de transport și, de asemenea, mărirea spațiului european pentru comerț. Intrarea în spațiul Schengen reprezintă un beneficiu foarte important pentru societatea românească. Dar asta nu înseamnă că lucrurile vor veni de la sine. Consider că România are câteva aspecte importante la care ar trebui să se lucreze în continuare, precum infrastructura, profesionalizarea sistemului public și sprijinirea IMM-urilor”, spune acesta.
Cel mai important aspect însă la care mediul politic local ar trebui să lucreze în momentul de față este profesionalizarea administrației publice.
„În momentul în care investitorii străini vin în România, partenerul principal pe care îl au este statul român. Asta înseamnă că tot ce înseamnă proceduri cu administrațiile publice trebuie să fie cât mai profesioniste și cât mai calitative”, adaugă acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Stănescu, director executiv Vector International: Costurile rechizitelor pentru școală au crescut cu un procent cuprins între 20 și 40%. Un ghiozdan echipat poate să coste de la 400-500 de lei și până la 800-900 de leiDespre birocrația existentă în instituțiile statului, Emilio Luque Ascanio spune că „stăm mai bine decât în urmă cu 10 ani”.
„Acum lucrurile sunt făcute într-un manieră mai bună și mai eficientă, dar asta nu înseamnă că s-a terminat cu procesul de transparență și de profesionalizare a administrațiilor publice”, afirmă acesta.
Emilio Luque Ascanio consideră și că România este o țară competitivă cu potențial de a atrage investitori străini.
„Unul dintre motive este spiritul oamenilor care trăiesc în România, care sunt foarte doritori să cunoască și să învețe lucruri noi. Este o țară cu resurse naturale, mai ales energetice, care sunt foarte dorite. Un alt motiv este amplasamentul geografic al României, care îi permite să stabilească relații comerciale cu foarte multe state”, precizează președintele Asociației Investitorilor Spanioli în România.