Anul 2024 este “mult mai bun” în ceea ce privește soldul creditelor ipotecare, față de cel anterior, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Credit România. El estimează că, până la finalul anului, soldul creditelor ipotecare ar putea ajunge la o valoare de creștere de aproximativ 4%.
„Anul trecut vorbeam despre perspectivele unor eventuale creșteri pentru 2024. Pentru prima oară în ultimii 5 ani, 2023 s-a finalizat cu un minus de 0,5% în ceea ce privește soldul creditelor ipotecare. Dar am ajuns într-un an care promitea și se pare ca s-a și ținut de promisiune, avem la nivelul lunii iulie 1,3% la soldul creditelor ipotecare și estimăm că până la finalul anului ne putem apropia de o valoare de creștere de aproximativ 4%”, mai spune acesta.
Creșterea soldului la creditele ipotecare ar avea la bază mai multe motive, adaugă el, însă cele mai importante de menționat sunt scăderea dobânzilor și trecerea unui segment foarte important de populație, care a devenit chiar majoritar, de pe dobânzi variabile pe dobânzi fixe.
„Dobânzile fixe la nivelul anului 2024 în luna iunie au ajuns la o medie de 6% comparabile cu cele înregistrate în 2019, când piața era preponderent a creditelor cu dobânzi variabile. Peste 85-90% erau credite cu dobânzi variabile. Dar și pentru că salariile populației au crescut semnificativ din 2019 putem vorbi și despre un grad de accesibilitate mai mare. Cu alte cuvinte, piața din 2024 este cu mult îmbunătățită față de cea din 2023 și atunci a făcut ca și transformarea dorințelor în realizări mult mai viabilă”, precizează Alexandru Rădulescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El adaugă că, în momentul de față, dobânzile fixe sunt mult mai accesibile pentru clienți față de cele variabile. Cea mai bună dobândă fixă astăzi are o valoare de 4,9%, comparativ cu cea mai bună dobândă variabilă, care ar putea ajunge la valoare de 7,86%.
„Independent de scăderea dobânzilor de referință și cea prin facilitatea de depozit este foarte important de punctat că cele prin facilitatea de creditare au scăzut și nu doar în România, de la 7,75% la 7,5%, ci și în spațiul vestic ajungând de la 4,75% la 4,5%. Însă, acestea au o legătură strânsă cu IRCC, cu ROBOR, care, în continuare, se aplică persoanelor juridice și EURIBOR, care se aplica creditelor acordate în moneda euro.
Totuși, independent de aceste valori, care cumva raportându-se la partea variabilă a dobânzilor, creează această medie a IRCC-ului care e folosită în cazul dobânzilor variabile nu are neapărat impact asupra dobânzilor fixe. În momentul de față, dobânzile fixe sunt mult mai accesibile față de cele variabile și, indiferent de cât de mică ar fi marja, e un paradox foarte benefic pentru clienți.
Dobânda fixă astăzi pe o perioadă determinată de timp este mai mică față de orice altă dobândă variabilă în piață. Orice dobândă variabilă ar putea ajunge la o valoare de 7,86%. În schimb, cea mai bună dobândă fixă astăzi are o valoare de 4,9%. E o diferență semnificativă în favoarea celor fixe”, explică Alexandru Rădulescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Vladimir Ticiu, co-fondator CycleUp: Am câștigat un premiu de 5.000 euro din partea Raiffeisen Bank. Odată ce vom dori să ne extindem mai mult, vom avea nevoie și de o finanțareAceastă migrare a pieței de pe dobândă variabilă pe dobândă fixă, continuă el, e o mișcare ce s-a produs în vestul Europei cu foarte mult timp în urmă, iar creditele construite în zona respectivă au fost preponderent fixe. În schimb, regiunea CEE au fost preponderent variabile.
„Nu este nici bine, nici rău dacă ne uităm la o medie a ultimilor ani. Cert este că migrarea asta ne-a creat o altă formă de dinamism și să înțelegem că un credit ipotecar care reprezintă o investiție pe termen lung și un credit pe termen lung în sine, nu trebuie să rămână strict pe produsul ce a fost acordat inițial”, mai spune acesta.