Încă de la înființare, din anul 2010, Fondul Român de Contragarantare (FRC) a acordat peste 25.000 de contragaranții pentru IMM-uri, în valoare totală de peste 4 miliarde de lei. Peste 100.000 de locuri de muncă au fost create prin sprijinirea IMM-urilor prin diverse programe de finanțare.
Fondul Român de Contragarantare oferă IMM-urilor atât contragaranții din fonduri proprii, cât și garanții în numele și contul statului.
„Garanțiile în cont și nume stat au devenit foarte populare mai ales începând cu perioada crizei sanitare și continuând acum cu perioada crizei generate de războiul din Ucraina. În prezent, suntem concentrați pe garanții în cont și nume stat pentru cadrul temporar ajutoare de stat generat de războiul din Ucraina.
În acest context avem abilitarea dată de lege pentru a garanta două din componentele programului IMM INVEST PLUS. Practic, noi garantăm în cont și nume stat IMM-urile din zona construcțiilor, dar și unitățile administrativ teritoriale care își propun în calitate de beneficiar să susțină activitatea de construcție, care trebuie derulată de companii private”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Stere Farmache, membru al Directoratului FRC.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihaela Iliuță, HR Manager KRUK România: Am învățat anul acesta că omul are niște resurse nelimitate. Soluția pentru angajator este să fie foarte deschisGaranția acordată de stat pentru programul Garant Construct, care are un plafon de 1,25 de miliarde de lei, este de 90% și acoperă comisioanele de risc, de gestiune și dobânzile.
Prin intermediul acestui program, IMM-urile pot accesa finanțare pentru capitalul de lucru, până la 5 milioane de lei sau pentru investiții, până la 10 milioane de lei.
„Investiții înseamnă toate cheltuielile legate de anumite dezvoltări importante în companie, achiziție de utilaje, echipamente. În contextul actual se pune și un mare accent pe cheltuielile care au și o componentă de mediu, în care să se reducă dependența de mijloacele de procurare a energiei tradiționale.
Astfel că, prin această finanțare a cheltuielilor de investiții, se urmărește ca IMM-urile să devină mai independente energetic și să reducă poluarea. Comisia Europeană pune mare accent pe aceste cheltuieli care țin de independența energetică și reducerea poluării”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Emilia Stroe, director HR Sphera Franchise Group: Ne-am confruntat cu o diminuare a sursei de candidați către care ne adresăm. De la începutul anului am angajat aproximativ 1.850 de persoaneFRC a aprobat deja garanții în valoare de aproape 20 de milioane de lei în cadrul programului Garant Construct.
„În Garant Construct avem 115 solicitări, din care am aprobat aproape 20 de milioane de garanții. În platforma STS, numărul de solicitări este mult mai mare. Sunt peste 180 de solicitări pentru finanțări de peste 75 de milioane lei și garanții aferente de 68 de milioane de lei. Procesul este în plină desfășurare. A trebuit să alocăm resurse importante umane”, afirmă Stere Farmache.
FRC administrează și IMM Innovation, un program care sprijină digitalizarea IMM-urilor.
„Aici avem înregistrate în sistemul STS 43 de solicitări. Avem deja 7 bănci cu care am încheiat convenții de garantare. Programul sprijină finanțarea IMM-urilor care doresc să inoveze, să-și digitalizeze activitatea și își propune să sprijine și societățile care doresc să exporte, nu neapărat activitatea de producție, ci mai degrabă promovarea exportului, participarea la târguri, expoziții, deplasarea, inclusiv achiziția de mijloace de transport
Sperăm ca acest program să fie mai bine înțeles de către bănci și IMM-uri și să conducă în final la ceea ce înseamnă achiziția de noi tehnologii. Chiar dacă sunt companii mici, cu activitate redusă, nevoia de tehnologizare și digitalizare este absolut necesară pentru a ține pasul cu competiția și pentru a fi competitivi pe plan intern și în afara granițelor țării”, precizează Stere Farmache.