Deși 2022 a fost un an atipic, cu foarte multă secetă, domeniile Ostrov au reușit să înregistreze în primul semestru vânzări de 20 de milioane de lei, în creștere cu 7% față de perioada similară din 2021.
Domeniile Ostrov cultivă struguri pe o suprafață de 1.300 de hectare în județul Constanța.
„Nu prea ne-am întâlnit anul acesta cu ploile de vară mult dorite, dar față de alte locuri am reușit să găsim soluții, precum irigațiile. Avem acum aproape 90% din plantații irigate, astfel că acum stăm liniștiți. Însă, acest lucru ne ustură puțin la factură, consumăm mult curent și în ziua de astăzi e o problemă. Deci trebuie neapărat să ne creștem profitabilitatea pentru a putea să compensăm aceste creșteri de prețuri”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Oana Belu, președinte Domeniile Ostrov.
Pentru acest an, compania estimează că va înregistra o producție de struguri de vin de circa 12.000 de tone și va obține peste 8 milioane de litri de vin.
„Avem o producție foarte bună. Este una dintre cele mai mari podgorii de vin din Europa, suntem în primii 5 producători. 2022 a fost pentru noi un an în care am scos mai multe game de vinuri pentru HoReCa, deci încercăm să ne repliem. Avem și 300 de hectare de pomi fructiferi”, mai spune aceasta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ioan Simion, Proprietar SanConfind: Avem un avantaj față de spitalele de stat și anume că nu se ia ciubuc. Până în prezent, Ministerul Sănătății n-a fost curios să trimită un reprezentantDomeniile Ostrov produce branduri de vin precum Magnum Cuve Rose, Naiada, Legio, Ritual, care sunt vândute atât în HoReCa, cât și în marile lanțuri de hipermarketuri.
„Vânzarea este oarecum în scădere, consumatorii sunt mai atenți la ce pun în coșul de cumpărături. Trebuie să fim foarte atenți și să ne orientăm foarte bine către categoria de consumator. Dar totuși în România există un consum constant de vin, nu ne îngrijorează acest fapt”, precizează Oana Belu.
Circa 10% din producție merge către export, atât vin îmbuteliat, cât și vin vrac. Domeniile Ostrov exportă către țări precum Germania, China, Coreea, Belgia și Franța.
„Vinurile românești sunt deja competitive pe piața mondială, sunt vinuri foarte bune, dar este nevoie de mai mult sprijin din partea ministerelor pentru a putea promova aceste produse. Sperăm pe viitor să ne creștem cota de export. Dar în primul rând ne dorim foarte mult să ne creștem vânzările în România”, adaugă ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Pătru, Președinte IAB: Suntem într-o piață destul de echilibrată. Mediul de business e suficient de matur cât să poată să gestioneze genul acesta de fluctuațiiÎn plus, compania a investit în ultimii ani circa 40 de milioane de euro în tehnologii de ultimă generație.
„În fiecare an ne extindem sau investim în tehnologie, scoatem game noi, investim în marketing și pe viitor vrem să ne mărim vânzarea pe partea de sticle îmbuteliate. Vom deschide o linie nouă de îmbuteliere modernă și ne dorim foarte mult să producem și vinuri spumante. Avem planuri”, mai spune Oana Belu.