Piața de private equity din Europa de Vest este de 25 de ori mai mare ca volum față de cea din România, iar în țările din Europa de Est este de 5 ori mai mare față de cea locală, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Rudi Vizental, CEO ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România. În cei 6 ani de existență, compania a încercat să pună România pe piața private equity-ului european.
„Suntem undeva pe la coada Europei și efortul nostru este de a cultiva această nevoie, de a avea această componentă a pieței financiare, pentru că piața financiară nu înseamnă doar sistemul bancar sau piața de capital, ci și această componentă care lipsește și care este o componentă necesară astfel încât economia să se dezvolte.
Și atunci, unul din lucrurile care ne-a preocupat în acești 6 ani și care ne va preocupa mult timp și în anii următori este să dezvoltăm acest concept, să-i înțelegem modalitatea și mecanismele, să devenim cu toții mult mai familiari cu ceea ce înseamnă capital privat, adică acei bani care ajung să finanțeze companiile care nu sunt publice, bani care ajung în zona de equity, nu în zona de împrumut”, spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cei 6 ani de activitate, ROCA Investments a crescut constant, atât pe partea de randament, cât și în ceea ce privește majorările de capital, ajungând la finalul anului 2023 la o evaluare de peste 80 milioane euro și cu 19 companii în portofoliu. Până în prezent, compania a făcut 2 exit-uri.
„Noi în primul rând am dezvoltat un model de business care încearcă să rezolve 3 mari probleme care sunt la nivelul economiei locale. O primă problemă este aceea de consolidare. Suntem foarte multe companii mici și foarte mici și există o nevoie de a le pune împreună și de a crea niște jucători mai mari.
O a doua problemă este aceea de succesiune. Vorbesc permanent de generația antreprenorilor care au pornit businessuri în urmă cu 30 de ani și care au ajuns sau au depășit vârsta pensiei și nu au o soluție fiabilă în familie sau în companie pentru succesiune. Și atunci, venim și cu această soluție. Iar a treia problemă pe care încercăm să o rezolvăm este de a împinge companiile românești să depășească granițele locale, să devină campioni regionali”, precizează Rudi Vizental.
Companiile din cadrul ROCA Investments sunt prezente în 14 județe din țări, fiind active fie în domeniul construcțiilor, fie în domeniul agriculturii. Cele 19 companii din portofoliul ROCA au general în 2023 o cifră de afaceri cumulară de peste 250 de milioane de euro și au în total peste 2.000 de angajați.
ROCA Investments este formată din două holding-uri, ROCA Agri RDF și ROCA Industry.
„Holdingul de materiale de construcții este o companie listată pe piața principală. La începutul anului am făcut trecerea de pe piața AeRO pe piața principală. Ne-am propus la începutul anului o creștere de 50% în termeni de EBITDA față de aceeași perioadă a anului precedent, iar depășirea a fost de 64%.
Partea bună, dincolo de rezultate, este că această creștere nu vine dintr-o companie sau eveniment, ci vine din toate cele 5 companii care sunt în portofoliul Roca Industry. Și, partea și mai bună, e că ele sunt rezultatul unui proces, ceea ce am făcut anul trecut. Este o relație cauză-efect între ce am făcut anul trecut și ce se vede anul ăsta. Sunt îmbunătățiri la nivel operațional, la nivel comercial, dar, în special la nivelul echipelor de management unde ceea ce vedem acum sunt rezultatele unui proces strategic bine pus la punct și urmărit care ne așteptăm să aibă același impact și în perioada următoare”, afirmă CEO-ul ROCA Investments.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ana Maria Paraschiv, Kaufland România: Flexibilitatea în ziua de azi este o nevoie vitală pentru tineri. Balanța între viața personală și profesională joacă, de asemenea, un rol foarte importantAnul acesta, ROCA Investments plănuiește lansarea celui de-al treilea holding, dar și o nouă majorare de capital.
„Vom avea încă o majorare de capital, vom înființa cel de-al treilea holding, și, încet-încet, ne pregătim pentru 2026, unde planul este să listăm ROCA Investments pe piața principală.
Ne vom concentra mai mult și pe integrarea operațională, pentru că, în private equity, profitul poate să vină din modul în care structurezi companii, și preferăm să le structurăm în acel mod în care reușești să faci o companie să devină mai profitabilă într-un mod mai eficient.
De asemenea, focusul este și pe modul în care împingem aceste companii în care am investit să devină jucători regionali, ca la rândul lor să achiziționeze companii din alte țări pentru a fi mai puternice”, mai spune Rudi Vizental.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Raluca Chișu, fondatoare KinetoBebe: Modelul de business este o provocare în sine, dar și schimbarea percepției despre ONG-uriCel mai important pentru o companie care vrea să depășească granițele țării, continuă el, este să-și înțeleagă corect avantajul competitiv, care nu stă în a avea un preț mai mic.
„Întotdeauna se va găsi în acest context de globalizare cineva capabil să ofere un preț mai mic decât tine. Și atunci, o mai bună deservire a clientului, o calitate diferită pe care o poți oferi, un termen de livrare mult mai rapid trebuie să fie în această categorie de avantaje competitive.
De multe ori ce ne lipsește este curajul, nu lipsa acestor avantaje competitive, pentru că este o ieșire nu numai din zona de confort, ci și din zona de expertiză și, din acest motiv, trebuie să fie o strategie bine pusă la punct atunci când faci acest pas”, precizează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE CEO Smartree: Există restructurări și în România, însă se fac mai pe tăcute. Modificările legislative au dus la contractarea industriei de ITDespre piața de M&A în 2024, Rudi Vizental afirmă că este „dificilă”, dat fiind faptul că anumite domenii de activitate au întâmpinat provocări în 2023 și continuă să întâmpine și anul acesta.
„E foarte greu să stabilești un preț pentru că antreprenorii nu vor să vândă pe rezultatele evaluărilor de anul trecut care au fost mai puțin bune, cumpărătorii ezită să cumpere chiar pe niște prețuri mai mici pentru că nu se știe încă dacă panta descendentă s-a oprit sau continuă.
Și atunci, e foarte importantă zona de integrare, fiindcă M&A înseamnă și integrare, care devine mult mai valoroasă, pentru că integrarea unei companii poate crea mai multă valoare pentru tine, ceea ce-ți poate permite să plătești un preț mai mare la achiziții. Și această integrare operațională și eficientizare a businessului poate să fie un element foarte important în această perioadă dificilă”, mai spune el.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Ramona Rusu, Președinte Comisia Antifraudă ARB: Nu putem crede ca fiind real orice anunț găsit pe site-ul de socializare, care ne promite că vom câștiga sume mari de bani. Prevenția e cea mai importantăPentru ca piața de private equity să se dezvolte, adaugă Rudi Vizental, sunt importanți și banii care vor urma să vină prin PNRR, dar și legislația.
„Ca această piață să se dezvolte, e foarte important și acest program PNRR, care vine să finanțeze companii de private equity, dar este foarte importantă și legislația locală care trebuie să vină să susțină astfel încât investitorii instituționali să poată să investească în companii de private equity.
Astăzi, ei au limită de 1%, însă, 10% ar fi o limită eficientă pentru a dezvolta această piață. În PNRR suma e de 400 milioane euro întinsă pe 3-4 ani, dar nevoia României de private equity e undeva de 500 milioane euro pe an astfel încât să putem să ținem același ritm de dezvoltare cu țările din Europa de Est”, precizează CEO-ul ROCA Investments.