Cele patru programe în care este implicat Fondul Român de Contragarantare (FRC) pentru IMM-uri – Garant Construct, IMM Innovation, Student Invest și Family Start – au înregistrat rezultate peste așteptări în 2023, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Stere Farmache, președintele directoratului FRC.
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
„Nu numai că am făcut față cererilor care ne-au fost adresate din partea băncilor, dar am și dezvoltat o relație de colaborare foarte bună cu băncile, dar și cu antreprenorii. Rolul nostru în aceste programe a fost de a garanta în cont și nume propriu garanții pentru 90% din valoarea creditului, dar și de a administra celelalte componente care fac parte din pachetul de măsuri, cum ar fi comisioanele de garantare, dobânzile, care au fost, de asemenea, suportate de stat pentru o perioadă de 12 luni. Rezultatele au fost considerabile pentru noi și pentru partenerii noștri bancari”, spune acesta.
În 2023, FRC a acordat peste 1,7 miliarde de garanții, care au contribuit la accesarea creditelor de către persoane fizice și juridice în valoare de aproape 2 miliarde de lei. Fondul Român de Contragarantare a oferit garanții pentru 5.600 de beneficiari.
„Grosul acestor garanții au fost acordate pe programul Garant Construct, care sprijină accesul la finanțare al companiilor din domeniul construcțiilor. Aici am acordat 1,2 miliarde de garanții, care au însemnat credite de peste 1,35 miliarde lei, pentru un număr de 1.100 beneficiari”, precizează el.
În cadrul programului Innovation, FRC a acordat garanții de peste 120 de milioane lei.
„A fost un program în premieră. Aici am observat o oarecare timiditate și a agenților, dar și a băncilor în a accesa acest program. Dar, în orice caz, rezultatele au fost și ele îmbucurătoare”, subliniază acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Florin Dănescu, ARB: Profitabilitatea este mitul cel mai dăunător despre bănci, se transformă în inițiative legislative anti-piață, anti-economie, anti-bănci. Nu știu dacă e un concurs socialist să fim pe alt loc în EuropaÎn ceea ce privește programele adresate persoanelor fizice, cele mai multe solicitări au venit pentru programul Family Start.
„Programul Student Invest a fost un program accesat cu o oarecare timiditate și, de aceea, plafonul nu a fost finalizat până la sfârșitul anului”, afirmă Stere Farmache.
Fondul Român de Contragarantare va continua să ofere garanții pentru cele patru programe și în 2024.
Pentru cele două programe adresate persoanelor fizice, FRC are alocat un buget pentru garanții în valoare de 500 de milioane de lei, câte 250 de milioane lei pentru fiecare program.
„Cred că vom epuiza acest plafon până la finalul anului. Diferența față de anul trecut este că avem la dispoziție un timp suficient pentru a putea administra aceste programe și sper ca solicitanții la sfârșitul anului să primească creditul însoțit de garanția pe care noi o acordăm”, mai spune președintele directoratului FRC.
În schimb, în cazul programelor Garant Construct și IMM Innovation, adaugă el, termenul de aplicare este foarte scurt. FRC poate acorda garanții pentru aceste două programe până la data de 30 iunie.
„Aceste programe, deși sunt aprobate de Guvernul României, ele presupun și o aprobare de la Comisia Europeană. Va trebui să vedem eforturi consistente și suntem pregătiți ca infrastructură și personal pentru a putea să gestionam solicitările pe aceste programe”, precizează el, adăugând că plafonul pe care FRC îl are la dispoziție pentru aceste două programe este de 1,1 miliarde lei.
„Cred că una dintre provocările acestui program va fi programul Innovation, care a demarat mai timid în 2023 și datorită faptului că a fost un program în premieră pentru România, pentru garanții acordate de stat. Invențiile și inovațiile la nivelul IMM-urilor reprezintă provocări și sunt greu de administrat atunci când IMM-urile se confruntă cu lipsa de lichidități și cu capacități reduse de a se poziționa pe piață”, completează acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andy Szekely, fondator ASIC: Dacă n-ai învățat leadership-ul la școala vieții, vei avea un blocaj fundamental în afacerea taÎnsă, continuă el, programul IMM Innovation a început să fie mai bine înțeles de către antreprenori, iar perspectivele pentru anul acesta în ceea ce privește accesarea garanțiilor sunt mult mai optimiste.
„Acest program, în esență, înseamnă orice achiziție de echipament, de instalație de mașină care poate să genereze eficiență economică, poate să fie o investiție care să se încadreze în parametrii de sustenabilitate. Acestea sunt și provocările la nivelul UE și reprezintă aproape o obligație ca toți agenții economici să se alinieze acestor deziderate.
Prin urmare, acest program vine și oferă sprijin antreprenorilor pentru a se conforma acestor standarde, dar nu numai, ci și pentru a-și crește productivitatea, pentru că una din componentele esențiale se referă la digitalizare.
Cred că, în momentul de față, orice antreprenor oricât de mic ar fi trebuit să dezvolte un sistem minimal informatic, ori acest program vine și sprijină accesul la finanțare pentru ca antreprenorii să poată să-și dezvolte astfel de infrastructuri informatice, dar nu numai”, afirmă Stere Farmache.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alina Marinescu, fondator Ursa Mica Glamping: Fără un efort de parteneriat între antreprenori și Guvern nu cred că va exista un succes foarte mare pentru turismul din RomâniaEl adaugă că, de la înființare în 2009 și până în prezent, FRC și-a dovedit eficiența în a sprijini accesul la finanțare al IMM-urilor și consideră că va continua să joace un rol important ca agent al statului în procesul de garantare.
„De exemplu, curând se va lansa o altă ediție a programului Start-Up Nation pentru care aplicanții vor trebui să apeleze la un credit pentru a utiliza resursele necesare începerii afacerii până la primirea grantului de la stat. În acest proces folosim instrumentul contragarantării care sprijină banca în a acorda garanții.
Noi contragarantăm garanțiile pe care FRC le acordă unei bănci și atunci, acesta va fi una din perspectivele pentru acest an. Noi administrăm și aceste scheme de minimis care, în esență, reduc costul garanției. Deci, prin utilizarea instrumentului contragarantării, beneficiarul își reduce costul de finanțare, iar, pe de altă parte, Ministerul Economiei alocă resurse mai puține, întru-cât costul finanțării care include costul garanției este mai redus”, explică acesta.
Stere Farmache mai spune și că IMM-urile au la dispoziție foarte multe programe prin care se pot finanța, iar FRC joacă un rol important în sprijinirea accesului la finanțare pentru aceste IMM-uri.
„Vorbim de multe programe prin care IMM-urile se pot finanța, dar care presupun și o contribuție proprie a antreprenorului. Aici, FRC poate să joace un rol important în a sprijini aceste IMM-uri. În plus, cred că e o bună oportunitate pentru IMM-uri, având acces la aceste resurse, de a căpăta o vizibilitate mai mare, dar și să acceseze bani privați. Și cred că un proiect interesat ar fi ca aceste IMM-uri să poată să devină cunoscute investitorilor”, precizează președintele directoratului FRC.