În momentul de față, adopția tehnologiei a devenit ceva natural, foarte mult companii realizând că, dacă nu se digitalizează, vor rămâne în urmă și vor trebui să compenseze cu resursă umană, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Radu Atanasescu, director marketing Setrio Soft, furnizor de soluții software pentru farmacii, depozite, cabinete și clinici medicale, cu afaceri de 3,5 milioane de euro în 2021.
El consideră însă că există în rândul companiilor o anumită frică de tehnologie.
„Suntem doar 30 % în producție de software, 70% suntem în management of change. Noi încercăm să schimbăm percepția antreprenorilor. Tehnologia trebuie adoptată și e un shift care trebuie făcut la nivel mental și la nivel de atitudine.
Există o frică de tehnologie, că ar înlocui resursa umană. Și se întâmplă asta. Însă noi nu înlocuim profesioniștii. Nu avem cum să trăim fără profesioniști în sănătate. Noi vrem să le facem viața mai ușoară aducându-le mai multă informație. Obiectivul este să le câștigăm timp și să aducem mai multă profitabilitate afacerilor”, spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Setrio Soft estimează pentru anul acesta o creștere cu 20-25% a cifrei de afaceri.
„Pentru 2022, proiecția este că o să finalizăm cu o cifră de afaceri de circa 4,3 milioane euro. E rezultatul adopției de sisteme de automatizare, de eficientizare. Și în fiecare an vrem să menținem trendul acesta, de creștere cu 20-25%”, precizează el.
În ceea ce privește scalarea pe piețele externe, Radu Atanasescu afirmă că, deși există planuri în acest sens, pentru domeniul medical provocările sunt mai mari, mai ales din punct de vedere legislativ.
„Chiar înainte de pandemie am fost în Silicon Valley cu un proiect de-al nostru. Americanii te validează doar dacă ai un produs care are deja tracțiune foarte mare la nivel european. Nu o să se uite niciodată la un produs care funcționează doar în România. Se uită la echipă și la scalabilitate.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Andrei Cionca, CEO Impetum Group: Managerii români sunt relaxați. Vedem o supraapreciere a situației propriei companiiAvem planuri pentru a duce produsele noastre în extern, însă e mai dificil în industria de sănătate pentru că există foarte multe specificități legislative. Fiecare țară, regiune, are alte reguli în zona medicala. Legislația face scalabilitatea mai puțin accesibilă. Dar încercăm să atacăm piețe noi cu produse din zona de logistică și productivitate. E greu oricum să intri pe o piață avansată din punct de vedere digital. Încercăm să găsim piețe mai puțin avansate ca și adopție a digitalului”, afirmă el.
Despre România, Radu Atanasescu spune că e departe de a fi complet digitalizată și consideră că nu se va întâmpla oricum prea curând.
„E un mit asta cu ne digitalizăm complet. Nu suntem pregătiți pentru acest lucru”, subliniază acesta.