Ultimul deceniu a adus foarte multe schimbări pentru mediul de business din România, mai ales în ceea ce privește accesul la informație, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ovidiu Toader, business coach și antreprenor. Astfel că e foarte important pentru antreprenori să aibă mentori care să îi ajute să ia decizia cea mai bună.
„În orice domeniu, dar mai ales în antreprenoriat, ne confruntăm cu așa numitul paradox of choice. Este o teorie din marketing care spune că nu e bine să expui clientul la mai mult de 5 opțiuni, pentru că atunci clientul alege să nu aleagă. Și nu vinzi. În momentul de față, la orice capitol din viața noastră ne confruntăm cu o abundență de alegeri potențiale”, mai spune acesta, adăugând că atunci când antreprenorii au o plenitudine de variante de unde să aleagă, le este foarte greu să se decidă.
„Și după ce am ales, din păcate avem îndoieli. Și, având această nesiguranță, în momentul în care te duci în implementare și te lovești de primele probleme tendința e să vrei să schimbi din nou. Și, în momentul în care schimbăm schimbarea, atunci apare nesiguranța în echipă, oamenii nu te mai cred. Cred că e important să se ia decizii informate și să se implementeze ce s-a decis. Mai bine implementezi o decizie mai puțin bună decât să schimbi deciziile o dată la săptămână și să nu implementezi nimic”, precizează el.
Ovidiu Toader atrage atenția și că în momentul în care antreprenorii vor să dețină controlul la tot, de fapt nu dețin controlul la nimic. El mai spune și că majoritatea antreprenorilor nu au o educație de management financiar.
„Nu știu să conducă firma pe baze de management financiar. Mai mult decât atât, antreprenorii se bazează pe informații care vin de la contabil. Acelea sunt informații care sunt foarte utile pentru plata taxelor. Și vin și destul de târziu. Ca să poată să ia decizii de management rapide și bune, managerii au nevoie să știi ce se întâmplă acum”, mai spune acesta.
De asemenea, continuă el, antreprenorii trebuie să se înconjoare cu specialiști, cărora să le predea controlul afacerii.
„Și o primă categorie este informația financiară, de management financiar, nu de contabilitate. Informația de management financiar și de cash flow, de felul în care reușești să faci plățile și să ai bani pentru a duce afacerea mai departe. Foarte mulți confundă asta cu profitul firmei sau cu venituri și cheltuieli. Sunt firme care pe hârtie sunt profitabile și se îneacă pentru că nu au suficient cash flow. Și ca să știe asta, antreprenorii au nevoie să lucreze cu managerii financiari”, precizează Ovidiu Toader, care le recomandă antreprenorilor să devină din ce în ce mai buni observatori în cadrul echipelor lor.
Totodată, mai spune acesta, în rândul antreprenorilor există o mare confuzie între urgență și importanță. Se crede că ce este urgent de fapt e important și nu este așa.
„Managerii trebuie să-și organizeze urgențele acordându-le grade de importanță, să le prioritizeze. Iar înainte de urgențe să prioritizeze ceea ce este strategic, ce vor să implementeze și să obțină. Dacă se organizează doar după urgențe firmele devin reactive și nu reușesc să creeze un brand”, adaugă el.
În plus, potrivit acestuia, antreprenorii sunt și mai obișnuiți să acționeze decât să planifice și să execute conform planificării.
„Și atunci, pe măsură ce crește afacerea, e important pentru antreprenori să lucreze mai mult cu echipa, să-și îndrepte atenția spre membrii echipei lor, să-i organizeze într-o formă logică și corectă și să nu-și asume prea multe roluri de decizie și de responsabilitate doar lor.
La marea majoritate a antreprenorilor le e frică să delege, se tem că oamenii vor lua decizii proaste. Dar, de multe ori, oamenii vor lua decizii mai bune pentru că sunt mai specializați decât ei. Este foarte important să-ți creezi acel nucleu de bază, o echipă de management”, mai spune Ovidiu Toader.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Valoarea amenajărilor a crescut foarte mult, cu aproape 150%. Se folosesc mult mai multe produse premiumÎn felul acesta, continuă el, urgențele nu mai sunt preocuparea antreprenorului, ci departamentului în care apare urgența.
„Atunci antreprenorul are ocazia să gândească strategic, să vina cu planuri de implementare, să ceară managerilor să construiască împreună un plan de implementare și să înceapă să facă delegare de responsabilitate, nu doar de sarcini”, subliniază acesta.