În contextul actual plin de tot felul de provocări și incertitudine, liderii organizațiilor caută, în primul rând, limpezimea minții, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Mihaela Feodorof, Business Consultant în cadrul Performanceway. Aceștia au dedicat foarte mult timp și resurse financiare în obținerea clarității mentale, astfel încât să se asigure că vor traversa perioadele dificile cât mai ușor posibil.
„Pentru a se păstra sănătoși la cap într-un context plin de incertitudine, liderii trebuie să aloce timp ca să clarifice. Adică aducem un pic de liniște și ne păstrăm mai sănătoși la cap fiind conștienți de tipul resurselor pe care le avem, numărul acestora și modul în care ele sunt asociate cu planurile de acțiune pe termen scurt, mediu și lung și care sunt iarăși la rândul lor în acord cu o strategie”, spune aceasta.
Ea adaugă că diferențele majore între organizațiile foarte mari și cele mici și mijlocii, este că cele din urmă nu sunt atât de obișnuite cu strategiile pe termen mediu și lung și, uneori, nici cu strategiile pe termen scurt și funcționează mai degrabă în paradigma pompierului care stinge incendii, care este tot timpul apt, pregătit să intervină și să salveze o situație.
„Ei bine, salvatorul ăsta trebuie să fie pe termen lung, nu ne mai putem mulțumi cu închideri de situație pe termen scurt, oportunități și trecerea de pe o zi pe alta sau de pe o lună pe alta. Trebuie să ne uităm un pic mai în perspectivă”, precizează Mihaela Feodorof, care consideră că pentru liderii organizațiilor cea mai mare neliniște este dată de incertitudinea din piață, iar de cele mai multe ori aceștia au un comportament reactiv.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Acest comportament reactiv, cu toate că el pare salvator, este mai degrabă o piedică. Aceste neliniști care ne fac să ne simțim inutili sau nejustificat de preocupați duc la o distorsiune la nivelul organizației. Asta se întâmplă în 2023. Primim destul de multe avertizări în sensul acesta, iar unele minți privesc aceste avertizări cu înțelepciune și maturitate, în timp ce altele cu neliniște și foarte mare agitație. Iar agitația asta la nivel organizațional perturbă mai mult decât să ne asigure demersuri coerente și consecvente”, adaugă consultantul de business.
Ea atrage atenția și asupra unui alt timp de comportament care intervine în situații incerte.
„Acesta este să ne blocăm, să nu mai facem nimic și să așteptăm să treacă. Nu este cea mai înțeleaptă decizie. Această reacție de temere în care proiectele sau investițiile se opresc, ne pun cumva în subsolul paginii din perspectiva scrierii istoriei economice. Dacă oamenii stau ascunși așteptând să treacă vor pierde acest trend în care alții au crescut”, precizează aceasta.
Vestea bună, continuă Mihaela Feodorof, este că cei curajoși și cu mintea limpede au reușit să traverse ultimii doi ani cu realizări mai mari decât și-au propus și vor reuși și în perioada ce urmează.
„Totul este să nu renunți, să nu te oprești când vezi ca lucrurile merg nu atât de bine cum au mers în 2020 și 2021 în pofida pandemiei. Cu pași mici și bine gândiți, cu mintea limpede, noi trebuie să mergem înainte, să protejăm ceea ce avem, dar și să facem investiții în egală măsură astfel încât să ne asigurăm că vom fi în aceeași piață, că vom fi la fel de eligibili în industria asta și la sfârșitul acestei perioade. Dacă ne păstrăm claritatea și avem coerență și consecvență, avem o șansă să traversăm această perioadă”, punctează Mihaela Feodorof.